Ziarul de Duminică

Parcurile devin biblioteci în aer liber/ de Ziarul de duminică

Parcurile devin biblioteci în aer liber/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

11.07.2014, 00:01 88

Participare la a treia ediţie a Congresului de Organologie de la Braga – 2014

Între 18 şi 20 iulie 2014 va avea loc la Muzeul Nogueira da Silva din Braga cea de-a treia ediţie a Congresului de Organologie organizat de ANIMUSIC - Associação Nacional de Instrumentos Musicais – Asociaţia Naţionala pentru Instrumente Muzicale din Portugalia – (foto 1).

La congres va participa, cu sprijinul ICR Lisabona, şi domnul Ovidiu Papană, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, care va susţine în 19 iulie o conferinţă despre instrumentele muzicale tradiţionale româneşti. Conferinţa va pune în evidenţă consistenta experienţă românească în domeniul conservării, restaurării şi execuţiei de instrumente muzicale. De asemenea, reputatul specialist român va prezenta în perioada 18-24 iulie, ca ilustrare a conferinţei, o extinsă expoziţie de astfel de instrumente. Expoziţia se va constitui într-o mărturie despre tradiţiile muzicale rurale româneşti precum şi despre simţul estetic şi măestria tehnică acumulată în cursul secolelor în lumea satului de la noi.

Asociaţia Naţională pentru Instrumente Muzicale din Portugalia (ANIMUSIC) este o organizaţie a cărei misiune este promovarea studiului instrumentelor muzicale, pentru constituirea unei platforme de diseminare a cunoştinţelor despre acestea printr-o strategie interdisciplinară şi pentru popularizarea patrimoniului existent ca parte integrantă a civilizaţiei umane.

Ovidiu Papană este profesor de Folclor Muzical la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, fiind un recunoscut culegător şi teoretician al folclorului muzical şi o personalitate internaţional apreciată în domeniu. Cercetările sale sunt în majoritate legate de instrumentele tradiţionale româneşti. Este, de asemenea, un important colecţionar de astfel de instrumente, pe care le-a şi prezentat la numeroase şi importante manifestări de specialitate din România şi străinătate (Berlin, Roma, Szeged etc.). (Gelu Savonea)

 

Parcurile din Bucureşti devin biblioteci în aer liber

Începând din 8 iulie, până pe 31 august, editura Litera transformă parcurile din Bucureşti în biblioteci în aer liber. În această vară Litera oferă tuturor împătimiţilor de lectură posibilitatea de a citi şi răsfoi peste 100 de cărţi din oferta sa editorială: poveşti cu eroi şi zâne sau cărţi de neuitat ale copilăriei pentru cei mici, ficţiune, istorie, cărţi practice şi de divertisment pentru cei mari. În parcurile Cişmigiu, Alexandru Ioan Cuza şi Tineretului vor fi amenajate biblioteci de unde cititorii pot împrumuta, pe parcursul unei zile, orice carte îşi doresc. Volumele pe care le veţi regăsi în biblioteci fac parte din colecţiile consacrate ale Editurii Litera: Bestseller, Premium, Thriller, Nobel, seria de autor Alice Munro - câştigătoarea premiului Nobel pentru Literatură în anul 2013, Sănătate şi nutriţie, Biblioteca pentru toţi copiii, Disney, Disney English, Marvel, Tom şi Jerry.
 

Bibliotecile Litera se află în:


- Parcul Cişmigiu: intrarea de la Conservator, lângă restaurantul La bibliotecă;
- Parcul Tineretului: Parcul Lumea Copiilor, Grădina Valorilor Româneşti, cu ajutorul Fundaţiei Dan Voiculescu
- Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR sau Titan): intrarea Liviu Rebreanu

„Românii şi Marele Război” – expoziţie foto-documentară la Milano

Marţi, 15 iulie 2014, ora 18:00, la Palatul Cusani din Milano va avea loc inaugurarea expoziţiei foto-documentare cu titlul „I Romeni e la Grande Guerra/Românii şi Marele Război” (foto 2). Evenimentul, organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Consulatul General al României la Milano, Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Circolo Unificato Esercito din Milano şi Comando Militare Esercito Lombardia, beneficiază de patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, al Regiunii Lombardia, al Provinciei Milano şi al Primăriei oraşului Milano.

În urma colaborării dintre Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a rezultat expoziţia „I Romeni e la Grande Guerra/Românii şi Marele Război” ce reuneşte peste 40 de panouri foto-documentare menite să prezinte publicului implicarea românilor şi a României în Primului Război Mondial, pe baza documentelor de arhivă, a fotografiilor, ilustraţiilor contemporane şi a documentelor de presă.

Cu acest prilej, după inaugurarea expoziţiei, va avea loc, cu sprijinul Consulatului General al României la Milano, un recitalul muzical susţinut de tinerii pianişti Andreas Iliuţă şi Fabiani Gabriel Andrei Prcsina.  

 

Concurs de debut

Asociaţia Culturală DIVERBIUM în parteneriat cu Reţeaua literară şi Editura KARTH organizează cea de-a IV -a ediţie a concursului naţional de literatură „Reţeaua literară” (secţiunile poezie şi proză) destinat românilor de pretutindeni - atât cei rezidenţi în România cât şi cei rezidenţi în străinătate.

Perioada de înscriere: 10 iulie - 10 septembrie 2014


Finaliştii vor fi desemnaţi în prima parte a lunii octombrie 2014. Câştigătorii vor beneficia de publicarea manuscriselor la editura KARTH şi de lansare la Salonul Internaţional de Carte BOOKFEST din primăvara anului 2015 iar finaliştii de promovare preferenţială atât în Reţeaua literară cât şi prin intermediul site-urilor partenere.

Textele vor fi trimise prin mail pe adresa: reteaualiterara@yahoo.es, alături de o prezentare (cv + date de contact) + o fotografie - până la data de 10.09.2014.


Condiţii de înscriere:

- să nu fi debutat până acum în volum cu poezie sau proză
- nu există limită de vârstă pentru înscriere
- se vor trimite 10 poeme sau 10 pagini de proză în format A4, scrise pe o singură faţă
- cu specificaţiile: font times new roman 12, la două rânduri

Câştigătorii vor fi desemnaţi de către un juriu format din scriitorii: Nina Vasile, Sorin Dinco, Marin Dumitrescu, Marius Gârniţă şi Gelu Vlaşin


Concursul de literatură pentru românii de pretutindeni face parte din proiectul DIVERBIUM - Dialoguri Interculturale Itinerante- proiect cofinaţat de MAE prin intermediul DPRRP (Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO