Ziarul de Duminică

Pariul lui James Cameron: Ce aduce anul 2154 in constelatia Alpha Centauri

ORA DE FILM/ Ce aduce anul 2154 in constelatia Alpha Centauri
13.01.2010, 15:23 101
Unmiliard de dolari incasari la nivel international in primele 17zile de la lansare. Este cel mai spectaculos record - dar nusingurul - al filmului Avatar, primul lungmetraj de fictiuneal lui James Cameron dupa Titanic.
Asadar, Avatar a obtinut,in SUA si Canada, 27 de milioane de dolari in prima zi de difuzaresi 77.025.481 USD in primul sau weekend pe ecrane. La nivelinternational, filmul a câstigat 232.180.000 $ in primul weekend -plasându-se pe locul 9 din punctul de vedere al incasarilor inprimele trei zile de rulare obtinute vreodata de o productiecinematografica si pe primul loc la categoria veniturilor obtinute,in aceeasi perioada, de un film care nu face parte dintr-ofranciza.
In trei saptamâni de la lansare,datorita incasarilor pe plan mondial, Avatar a devenit aldoilea film profitabil din istorie dupaTitanic.
Ce se afla, insa, in spateleacestor performante si recorduri carora, probabil, li se adaugaaltele, in vreun colt al lumii, chiar in clipa de fata? La fel cain Titanic, Cameron ne livreaza un spectacol grandios, dedimensiuni capabile sa infrânga chiar retinerile celui mai scepticspectator si sa acceseze, sustiunut, fondul sauemotional.
Daca regizorul a pornit insa, infilmul precedent, de la o tragedie reala, aici el face pasul totalin teritoriul fanteziei si ne invita sa ne lasam subjugati de vrajaalaturi de el. Pentru ca, in fond, Avatar este verificareadisponibilitatii noastre de-a ne (mai) lasa captivati in fata unuibasm. Pâna la urma, Cameron - care visa din copilarie la unasemenea film si isi umplea caietele de scoala cu desene aleeroilor sai - si toata echipa filmului, care a depus eforturiuriase sa creeze lumea magica de pe Pandora (50 de ore de muncanecesare crearii fiecarui cadru), au reusit performanta de-a neprezenta un univers uluitor si de-a ne transporta fara efort in el.Nici nu mai conteaza, in clipa in care te afli in sala, ca povesteain sine e de-a dreptul simplista, ca dialogurile sunt rudimentare,iar mesajul ecologist - evident si previzibil.
Cameron pune in scena un razboispatial care se petrece in anul 2154, pe o planeta din constelatiaAlpha Centauri. Conflictul e vechi de când lumea. Eroii negativivin sa invadeze lumea celor pozitivi, sa-i alunge de pe pamântullor si sa le distruga credinta, pentru a le lua in stapânireteritoriul, cu toate resursele lui aducatoare de prosperitate.Faptul ca distrugatorii sunt inarmati cu tehnologieultraperformanta, iar "cotropitii" sunt in perfecta comuniune cunatura, traind conform unui panteism naiv, dar delicat ilustrat deCameron, trimite direct catre ingrijorarile ecologiste cu privirela planeta. Cei care vad in Avatar in primul rând un mesajecologist nu-l evalueaza insa gresit ca semnificatie, ci caamploare. Pentru ca nu mesajele au rost si rol aici, oricât deasumate si vizibile sunt, ci farmecul pe care regizorul stie sa-ldea povestirii. Ca intotdeauna in cinema, conteaza cum se spunepovestea, iar la acest capitol Cameron ne lasa cu gura cascata.Odata intrati - impreuna cu eroul Jake Sully, imbracat in pieleaunei fapturi Na'vi - in atmosfera misterioasa a Pandorei, undecreaturile, culorile, sunetele, luminile, umbrele formeaza ointreaga lume de basm, cu fapturi inalte, agile si albastre, carealuneca pe liane, vâneaza si se strecoara, printr-o flora si faunanemaivazute, cu insecte fosforescente si flori uriase siultrasensibile, prin perdele de lumina, o lume cu munti suspendatisi fapturi zburatoare ce amintesc de dragoni, cu legi nescrise,care exercita insa o putere formidabila asupra fapturilor ce opopuleaza, suntem de-a dreptul fermecati. Iar faptul ca acestecreaturi si lumea lor te absorb complet pe tine, cel aflat pescaunul din sala de cinema, evocându-ti o multime de carti si filmeale copilariei si adolescentei, de la Cartea junglei laCalatorie spre centrul Pamântului, de la Razboiulstelelor la Pocahontas si Winnetou, inseamna caregizorul si-a atins scopul, iar tu, adultul coplesit de griji siinghesuit prin autobuze in drumul spre serviciu, nu ti-ai uitat detot copilaria.
Asa ca pariul facut de Cameron ecâstigat, iar magia functioneaza in cele 162 de minute de rulare.Iar toate argumentele logice care, pe de alta parte, stau inpicioare si ne spun, rational, ca Avatar este doar cea maiambitioasa performanta de pâna acum in materie de efecte specialesi ca, neindoielnic, va ramâne un punct de referinta pentru filmulde gen, dar nu trebuie nicidecum luat mult prea in serios in alteprivinte, nu pot sterge bucuria pe care o simtim in sala,participând cu tot sufletul, copilareste, la asemenea basm, siredescoperind in noi ceva extrem de pretios.
Avatar.Producţie SUA, 2009. Regia: JamesCameron. Cu:Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver,Giovanni Ribisi, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Joel Moore.Premiera: 18 decembrie. Distribuit de: Odeon Cineplex.

ANDREEA-LAURACHIRIAC (n. 21 ianuarie 1970, Bucuresti), absolventa(1994) a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii dinUniversitatea Bucuresti. A fost redactor cultural la "TineretulLiber", "Cotidianul" si "Ziarul de Duminica", specializându-se incritica de film, semnând si in publicatii de specialitate precum"Pro Cinema", "Re:publik", "Apropo", "ProTV Magazin", "The One","Playboy". A facut parte din staff-ul TIFF - editiile din 2007 si2008 - ca redactor principal al caietului festivalului. Din 2009colaboreaza tot la o rubrica de film la Radio RomâniaCultural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO