Ziarul de Duminică

Patru femei în vreme de criză/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

12.11.2015, 23:53 138

Stelian Ţurlea

Ieşi din viaţa mea!

Crime Scene Press

Patru prietene şi foste colege de şcoală, caractere diferite, abia intrate în viaţă, înfruntă dificultăţile unei lumi tulburi, în criză, la care nu se aşteptau. Una lucrează la o revistă online pentru femei, a doua e operatoare la un call center, a treia lucrează la un atelier de decoraţiuni şi se apucă de pictură, a patra e bibliotecară şi creatoare de modă. Mai nimic din ce îşi doresc de la viaţă nu li se împlineşte. Singura care se mărită şi naşte o fetiţă este operatoarea la call center, care află în foarte scurt timp că viaţa maritală nu e nici ea ce îşi visa. Iar peste toate mai e implicată şi într-un accident cumplit...

 

Mihail Sevastos

Amintiri de la Viaţa românească

Editura Polirom

Colecţia Jurnale, autobiografii, amintiri. „Apărute în 1956 şi revăzute în 1966, într-o epocă de stângism agresiv, Amintirile de la Viaţa românească ale lui Mihail Sevastos au putut trece prin furcile cenzurii de atunci o mulţime de nume şi de evenimente din trecutul revistei şi deci al literaturii noastre, datorită imensului prestigiu pe care aceasta l-a avut începând cu primul număr, în 1906. O memorie infailibilă şi un spirit de observaţie neîntrecut fac însă din povestirile fostului secretar de redacţie un mozaic de profiluri adevărate, vii, încât după lectura cărţii cititorul poate zice ca Arghezi după ce a venit la Iasi şi a vizitat redacţia: «Acum înţeleg ce uneşte pe prietenii Vieţii româneşti».” (Mircea Anghelescu)

 

Lucian Blaga

Poeţii

Versuri alese şi rostite în 1954 şi 1960

Casa Radio

Ediţia a III-a. (CD şi carte). Cu o prezentare de Dinu Flămând. Ediţie ilustrată de Constantin Popovici. 49 de poeme şi 12 tălmăciri din literatura universală alese şi rostite de Lucian Blaga în 1954 şi 1960. Înregistrările realizate de Lucian Blaga în 1954 şi 1960 cuprind versuri din lirica blagiană şi universală. Asistăm la o adevărată sărbătoare a poeziei, deoarece Poeţii nu este doar titlul unui poem, ci şi locul unde îşi dau întâlnire câţiva dintre marii poeţi ai lumii: Poe, Esenin, Villon, Lorca ş.a. Pus alături de ei, poetul şi filosoful român îşi dă adevărata măsură a geniului creator. Traducerea şi interpretarea altor poeţi de către un poet sunt o dovadă a generozităţii şi a conştiinţei propriului talent. Nicio stridenţă, nicio notă falsă nu tulbură armonia din acest cerc ad-hoc al marilor poeţi dispăruţi. Prefaţa lui Dinu Flămând se cheamă „Blaga în faţa vulcanului”. 

 

Codruţ Constantinescu

Epistolar genevez.

Student in Occident

Editura Vremea

Prefaţă de Teodor Baconschi. „...în 2015, există încă destui studenţi români sărăcuţi, care sunt obligaţi să-şi rotunjească meschinele venituri bursiere prin stagii la McDonald’s şi tot soiul de shitty part-time jobs, aşa cum există (deja) fii de bogătaşi care pleacă la studii pe bani, cu bani, pentru a face bani sau măcar pentru a toca, la revenire (şi după ce babacii se duc) averile – în general ilicite – pe care le-au moştenit. Nu vreau să spun că n-or fi şi printre aceşti privilegiaţi copii buni, serioşi, deştepţi, educaţi într-o etică a efortului meritoriu. Dar cel mai savuros, înţelept şi convingător martor al „integării” noastre culturale tot studentul mai modest rămâne: acela care a mâncat de la Lidl, s-a umplut cu conserve de ton, a reîncălzit la reşou paste, a halit tone de cartofi prăjiţi de la cantinele universitare şi a făcut autostopul. Codruţ Constantinescu aparţine acestei din urmă categorii. Şi tocmai de aceea scrisorile sale către „cei de acasă” palpită de autenticitate simpatică, domesticită prin auto-ironie şi juvenil optimism recuperator. În Occident, studenţii români devin un pic mai naţionalişti (le trece rapid, la întoarcere) şi au mici ispite stângiste, pentru a nu se deprima la vederea zilnică a unor bogăţii pe cât de palpabile, pe atât de inaccesibile lor.” (Teodor Baconschi)  

 

E.L.James

Grey

Editura Trei

Traducere din engleză de Oana Duşmănescu. E rândul lui Christian să vorbească: dezvăluindu-ne gândurile şi visele lui, E L James ne oferă o perspectivă nouă asupra poveştii de dragoste care a încântat milioane de cititori din întreaga lume.

„Confesiunea sinceră a lui Christian Grey îi conferă celebrei poveşti o notă masculină, pasională şi mult mai sexy. Ana, aşa cum o vede Christian, e seducătoare, inteligentă şi plină de erotism. Mai realist şi mai picant decât tot ce a scris E L James înainte, Grey a meritat aşteptarea. Le dă celor trei volume anterioare o savoare bine-meritată.” – Daily Express

 

Corina Claudia Ioniţă

Înger sălbatic

Editura Limes

Carte de  debut. „Acest volum – spune autoarea – încununează o perioadă de un  deceniu, cuprinsă între anii 2005-2015, cu urcuşuri şi coborâşuri, căutari şi găsiri, pierderi, dar, de asemenea cu reuşite şi împliniri a unor dorinţe vechi, dintre care, cea mai importantă, după cum se poate citi şi în autobiografia cuprinsă în acest volum, este naşterea copilului mult aşteptat. Şi, fireşte, publicarea acestui volum bilingv de poezie şi proză.”

„Salutăm cu toată preţuirea apariţia acestei vibrante cărţi de poezie şi proză a Corinei Claudia Ioniţă, debutul în literatură al unei autoare care este nu doar o vajnică luptătoare ci, cu adevărat, o vrednică învingătoare…” – Mircea Petean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO