Ziarul de Duminică

Patru zile de poveste cu Nora Iuga/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

04.03.2016, 00:01 105

Gaetano Mollo

Rămurosul

Povestea unui copăcel care avea o mare dorinţă de a descoperi lumea

Editura Limes

În româneşte de Gabriela Lungu. Ediţia a doua. Ilustraţii de Paolo Lisandrelli. Autorul, născut în 1947, este profesor de pedagogie generală şi socială la facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Perugia. Locuieşte într-o casă construită în mijlocul unei păduri de stejari de lângă Perugia, care i-a servit drept sursă de inspiraţie pentru această carte, publicată în 1999 şi distinsă cu premiul naţional Il viaggio infinito şi premiul internaţional San Valentino d’Oro. S-a spus despre ea că e „de o strălucitoare inteligenţă” şi poate sta alături de cărţile lui Oscar Wilde şi Antoine de Saint Exupery.  

 

Radu F. Constantinescu

Necenzurat

Curtea veche publishing

După Filosofia sexului, Radu F. Constantinescu revine cu o nouă carte pe tema relaţiilor de cuplu. Şi această poate fi procurată doar la comandă. Autorul reuşeşte aici „o îmbinare originală între poveşti de viaţă şi reflecţii personale – totul, pe un  ton relaxat şi natural. Fiind unul dintre acei puţini autori ce reuşesc să prezinte o relaţie de cuplu din ambele perspective – atât a femeii, cât şi a bărbatului –, Radu F. Constantinescu se apropie de cititor cu înţelegere şi umor, ca un prieten care-ţi povesteşte fără ocolişuri despre tot ce implică dragostea: pasiune şi plictiseală, dor şi renunţare, sinceritate şi minciună, raţiune şi extaz etc.”

 

Elena Ferrante

Prietena mea genială

Editura Pandora M

Traducere din italiană de Cersasela Barbone. „Când eram mică – pe la doisprezece-treisprezece ani –, eram absolut convinsă că o carte bună trebuie să aibă un bărbat  drept erou şi lucrul ăsta mă întrista foarte tare. Dar după vreo doi ani faza aceea s-a încheiat. La cincisprezece ani, am început să scriu poveşti despre fete curajoase aflate în situaţii dificile. Însă am rămas cu convingerea – e adevărat, tot mai  accentuată – că cei mai mari povestitori sunt bărbaţii şi că, dacă vrei să scrii,  trebuie să înveţi să povesteşti ca ei.” Acţiunea acestei capodopere (povestea emoţionantă despre două prietene, Elena şi Lila, dar şi a unei mahalale) este plasată în anii 1950, în mahalalele oraşului Napoli. Extraordinar roman.

 

Petronela Rotar

Efectul pervers

Editura Herg Benet

Surprinzător volum de poezie, după două volume de proză care au intrigat. Iată o serie de scurte poeme intitulate, repetitiv, „Singurătate”: „singurătatea e un bărbat căsătorit şi nefericit/care nu are curaj să plece/ din nicio parte/ în nicio parte” ;  „singurătatea e o femeie cu sânii goi/ieşind din apă/pe care nu o priveşte nimeni”;  „singurătatea e un selfie/ în care râzi hohotit, nefiresc/ făcut chiar în seara zilei în  care a strâns tot şi-a plecat/ de tot”; „singurătatea e o spinare de femeie frumoasă/  care se strânge în poziţie fetală/în lenjeria de pat de două persoane/ noapte de noapte”; „singurătatea e o femeie ce aşteaptă/ înfricoşată menopauza/ între  cearşafuri nepătate”; „singurătatea e un pui de pisică/ pe care tac-tu îl zdrobeşte de  zidul vecinului/ sub ochii tăi/ dintr-o singură mişcare”; „singurătatea e cealaltă  piele a mea/ pe care o îmbrac/pe dedesubt/ direct peste oase şi carne”; „singurătatea e o formula matematică pură:/ (asta e evident până şi pentru cineva  ca mine)/ coeficientul de însigurare creşte/ direct proporţional/ cu numărul de aplauze, admiratori şi oameni/ care te iau drept model”.

 

Robi Ciobanu

Iustopia

Welcome to the Machine

Editura Integral

Este primul proiect literar www.loieri.ro şi porneşte de la următoarea premisă: când preşedinta Instanţei Supreme din Iustopia este şantajată, Robi Ciobanu (avocat şi redactor şef al e-tabloidului de scandal juridic L’oierii) este angajat în cauză ca apărător al presupusei şantajiste. De aici încep adevăratele probleme ale lui Robi şi ale redacţiei lui. Robi Ciobanu e un avocat fictiv. La fel şi colegii săi din redacţia Loieri.ro. Iustopia este o insulă-stat în care forma de guvernământ este iusocraţia, bazată pe supremaţia Legii. De aceea, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie este şi preşedintele Iustopiei. Justiţia este, în cazurile importante, făcută la televizor. Iar cazul în discuţie seamănă picătură cu unul mult dezbătut în realitatea românească a anului trecut.

 

Angela Baciu

4 zile cu nora

Editura Charmides

O carte dedicată Norei Iuga, cu o prefaţă de Nora Iuga: 4 zile cu nora este o lungă călătorie, plină de meandre în care se derulează întreaga mea viaţă: începuturile, copilăria, călătoriile cu trenul în Germania, Belgia, Olanda, existenţa sub patru dictaturi (Hitler, legionarii, Stalin şi Ceauşescu), şcolile şi universităţile, modelele şi iubirile mele (profesorii Ştefania Golopenţia, G.Călinescu, Tudor Vianu, Henri Wald), cenaclurile, grupările cărora le-am aparţinut (oniricii: Miron Radu Paraschivescu, Virgil Mazilescu, Leonid Dimov, Norman Manea, Vintilă Ivănceanu, Daniel Turcea etc.), relaţiile mele strânse cu tinerii, participările la festivalurile şi colocviile lor, nenumărate lecturi în şcoli şi biblioteci ş.a. Familia, locul unde era totdeauna cald şi bine, era Nino, Tiberiu, munţii, meciurile Rapidului, era iubirea...”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO