Ziarul de Duminică

Pe motor/ de Ziarul de duminică

Pe motor/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

04.02.2016, 23:48 31

Gabriel Jderu

Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-mobilitatii

Editura Tritonic

Cartea este o lucrare de sociologie şi în acelaşi timp o confesiune. Autorul, Gabriel Jderu este doctor în sociologie şi profesor universitar la Departamentul de Sociologie, Universitatea din Bucureşti şi este pasionat de motociclete.

Ce a însemnat motocicleta în perioada comunistă, cum se descurcau motociclistii într-un context de auto-mobilitate caracterizat de lipsuri, ce a însemnat în trecut pasiunea pentru motociclete reprezintă întrebari la care autorul răspunde în primul capitol „Vorbeam toţi aceeasi limbă, limba motocicletei. Context social şi moto-mobilitate în România socialistă”. Este analizat contextul de auto-mobilitate de dupa război şi rolul jucat de motocicletă în societate. Sursele cu care autorul lucrează sunt diverse, prezintă date statistice, analizează filmele româneşti în care apar motociclete, utilizează informaţii din jurnale şi interviuri realizate cu motociclişti veterani sau foşti motociclişti aflatţi la vârste venerabile. În acest capitol sociologia şi istoria sunt puse la lucru în construirea unei poveşti, pe alocuri cu accente romantice, despre comunitatea motocicliştilor din trecut.

Gabriel Jderu abordează cultura motocicletelor într-un stil narativ viu, cartea fiind presărată cu descrierea unor întâmplări şi relatări interesante ale unor motociclişti şi înglobează armonios datele istorice cu explicaţiile sociologice, este un exemplu reuşit de popularizare ştiintifică. Gabriel Jderu este doctor în sociologie şi conferenţiar la Departamentul de Sociologie, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. Predă cursuri de Metode şi tehnici de cercetare sociologică, Sociologia corpului, Tehnici de cercetarea reclamelor. În prezent este interesat de cercetarea sociologică a moto-mobilităţii, auto-mobilităţii şi a practicilor asociate. Recent a publicat un articol „Motorcycles, Body and Risk: The Motorcyclists Social Career” în revista Journal of Sociology (2013).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO