Ziarul de Duminică

Peniţa lui ANDO/ de Stelian Ţurlea

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

03.10.2013, 23:46 88

Cinci minute, un sfert de oră, de atât aveţi nevoie să priviţi desenele înrămate de pe cei trei pereţi în sala în care ANDO adună un număr infim din, probabil, miile de caricaturi realizate în patru decenii de activitate. Apoi, în funcţie de timp, mai daţi o dată o tură, alte cinci sau cincisprezece minute, să le întipăriţi bine în minte sau să descoperiţi sensuri noi. Nu veţi fi doar câştigaţi, ci veţi trece şi printr-un fel de catharsis, ca la vizionarea tragediilor. Ştim cu toţii ce mizerie politică, socială şi economică e în jurul nostru de decenii. La fel ştie şi ANDO. Dar, spre deosebire de noi, ăştilalţi, el pune degetul pe rană, cum spunea plastic, cu câţiva ani în urmă, Daniel Nicolescu, evidenţiază tarele, ne iluminează, ne face să zâmbim descoperind aproape mereu o idee care nu ne-a trecut prin minte sau asupra căreia nu insitasem destul şi dispăruse ca un fum sau un fulg. Desenul lui Ando e recongniscibil, omuleţii lui caraghioşi se disting de ai altor caricaturişti, cum se întâmpla cu Matty, pe vremuri. Când te obişnuieşti, aproape că nu mai atrag atenţia. Dar lor ANDO le adaugă câteva vorbe, o idee şi acesta e clou-ul, scena capătă conotaţii nebănuite, amuzante, triste, revoltătoare, homerice uneori. În vârful peniţei lui stă un talent imens. Acesta este motivul pentru care rezistă de patru decenii. Şi nu vă lăsaţi înşelaţi de titlul expoziţiei ANDO XXXX – caricaturistul ştie prea bine cum se scrie 40 cu caractere latine, dar titlul e încă o dovadă de umor!

Nu ştiţi cine e ANDO? Octavian Andronic a avut 14 expoziţii personale, a primit şase premii în ţară şi cinci peste hotare, iar de mulţia ani „Andrografia zilei”, adică o caricatură pe zi (exact cum, mă repet, avea Matty pe vremuri, „una pe zi”) este publicată concomitent de mai multe cotidiane din Bucureşti şi din ţară, fiind, în acelaşi timp, difuzată în formula „videocartoon” de mai multe canale TV.

Aşadar, mergeţi la Marriott să vedeţi această expoziţie de caricatură şi vă veţi convinge. Încă mai este deschisă.

Artistul a selectat pentru acest eveniment cele mai reprezentative lucrări realizate de la debutul său într-o sală de expoziţie (1973, foaierul Teatrului Constantin Tănase) până la ultima sa colecţie (CARIGRAFII la Galeriile Scit Art - 2012). Au fost alăturate, pe simezele cochetei săli din Complexul The Grand Avenue, circa 100 de lucrări - din cele peste 20.000 publicate în presă de la debutul din 1969 şi până la ultima ANDOgrafie prezentată de Neptun TV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO