Ziarul de Duminică

Phoenix – omagiu fotografic la Oradea/ de Radu Constantinescu

Phoenix – omagiu fotografic la Oradea/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu

20.07.2012, 00:00 119

La Galeria "Euro Foto Art" din Oradea poate fi vizitată în aceste zile expoziţia retrospectivă a cunoscutului artist fotograf Victor Boldâr din Craiova. Expoziţia reuneşte două cicluri fotografice distincte, realizate în alb-negru, care ne propun o călătorie în timp, cu peste trei decenii şi jumătate în urmă.

Primul ciclu, intitulat 77 Craiova - Ultimul Concert, cuprinde 16 fotografii de format 50 x 70, realizate de artistul fotograf în ziua de 20 mai 1977, la Grădina cinematografului "Patria" din Craiova. Imaginile oferă iubitorilor muzicii anilor '70 o "reîntâlnire" cu ultimul concert al cunoscutei formaţii "Phoenix", compusă din Nicu Covaci (foto 1), Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Erlend Krauser. Colajul de imagini surprinse în timpul concertului de acum 35 de ani declanşează nostalgii celor care păstrează şi acum în memorie melodiile Phoenix-ilor

Cel de al doilea ciclu este intitulat Bresson şi numără 57 de fotografii care consemnează impresiile fotografice ale autorului despre marele maestru al fotoreportajului modern, Henri Cartier-Bresson (foto 2). Imaginile au fost realizate în data de 7 mai 1975, în Craiova şi în Nordul Olteniei (judetul Vâlcea), cu ocazia vizitei soţilor Bresson în România. În fotografii sunt surprinşi, alături de H. Cartier-Bresson, şi prietenii săi români: Martine Frank şi Nicu Dan Gelep. Câteva instantanee evocă sfârşitul acelei zile bogate în evenimente, când, în aşteptarea acceleratului de Bucureşti, la o cafea, regretatul Mihai Dan-Călinescu - preşedintele din acea perioadă a Clubului Fotografilor din Craiova, "vizualizează" traseul parcurs împreună cu protagoniştii periplului fotografic.

Cele două expoziţii ale artistului fotograf Victor Boldâr au mai fost deschise la Muzeul de Artă din Craiova, Muzeul de Artă din Cluj Napoca şi, în acest an, la Galeria de Artă din Craiova, în cadrul ediţiei a III-a a Festivalului Naţional "Luna Fotografiei din România", iniţiat de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România.

Expoziţia de la Oradea, organizată de Asociaţia "Euro Foto Art" Oradea, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Clubul Fotografic "Nufărul" din Oradea, sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, rămâne deschisă până pe 2 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO