Ziarul de Duminică

Pictori buzoieni pe simeze bucureştene (I)/ de Ziarul de duminică

Gore Mircescu: Casă din Lopătari

Pictori buzoieni pe simeze bucureştene

Autor: Ziarul de Duminica

03.08.2012, 00:01 385

La 1 august a avut loc în holul Palatului Şuţu din Bucureşti vernisajul expoziţiei organizate de Muzeul Judeţean Buzău în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti (pe perioada 1-31 august 2012). Pictori buzoieni pe simeze bucureştene cuprinde 101 tablouri cu pictură de şevalet din Colecţia Muzeului Judeţean Buzău, create de artişti profesionişti buzoieni care s-au născut şi au trăit la sfârşitul secolului al XIX - lea şi în secolul XX pe meleaguri buzoiene sau au avut diverse legături cu Buzăul.

Pictura artiştilor expozanţi Ştefan Popescu, Gore Mircescu, Constantin Petrescu -Dragoe, Gogu Iliescu, Grigore Negoşanu, Petre Iorgulescu-Yor, Alexandru Moscu, Zoe Moscu, Adina Paula Moscu, Margareta Sterian, Stoica Necula, Gheorghe Staicu - Coloneşti, Nicolae Ionescu, Stoica Gheorghe, Mihai Menzopol, Florin Menzopol, Cristina Menzopol, Gheorghe Ciobanu, Steluţa Popescu, Luminiţa Ispirescu şi Ligia Macovei oglindeşte nivelul de evoluţie a fenomenului artistic naţional şi buzoian din această perioadă.

Importanţa şi calitatea artei plastice buzoiene din această perioadă constă în faptul că artiştii, după ce iniţial se entuziasmează de tot ce găsesc nou oriunde, la alte culturi, după ce au creat sub această influenţă, se reîntorc în spiritul creaţiilor autentice româneşti, autohtonizând totul.

Unele tablouri ilustrează o lume a întinderilor marine cu deschideri vaste în adâncime, luciri elaborate pe o remarcabilă tehnică a spaţiilor nesfârşite. Artişti care ştiu să picteze consistenţa materială a aerului şi a apei, a materiei, precum şi jocul petelor de umbră şi lumină conturând adevărate universuri picturale de calitate. Alţi artişti, mai ales cei din ultima generaţie, trec la eliminarea amănuntelor ce duce în chip spontan la expresia picturală directă cea mai convingătoare.

Pictorii au demonstrat permanent căutarea de subiecte simple, pe care le-au prezentat în compoziţii plastice originale. Nu este vorba numai de autenticitatea şi profesionalismul lucrărilor în sine, pentru că toate au fost făcute de artişti cunoscători ai legilor academice studiate particular sau învăţate în cadrul institutelor de artă din ţară şi din străinătare (Paris, Munchen, Viena sau Praga), ci de accentuarea specificului buzoian, de integrarea şi de căutarea locului lor în spaţiul cultural universal.

În ceea ce priveşte calitatea şi valoarea acestor tablouri din care prezentăm doar câteva imagini, selectate din patrimoniul muzeal buzoian pentru expoziţie şi oferite publicului. Acestea au fost alese după capacitatea cu care artiştii au oferit coerenţă temelor propuse, ca pe baza tuturor experienţelor personale trăite, să ne ofere cu generozitate picturi dominate de spiritul momentului, fiecare lucrare devenind astfel un univers în sine, cu metafore dezvoltate inspirat şi concis, demonstrându-se astfel încă o dată rolul important al picturilor ce devin astfel adevărate valori ale sufletului românesc în mod permanent.

Colecţia de pictură a Muzeului judeţean Buzău a început să se contureze încă din anul 1932, pe diverse căi, prin diverse donaţii, achiziţii, etc. pentru a ajunge astăzi la o adevărată colecţie închegată şi generoasă care a făcut posibilă această expoziţie.

Pictorii ca Gogu Iliescu, Constantin Petrescu Dragoe, Ştefan Popescu, Iorgulescu Yor Petre, Grigore Negoşanu, Alexandru Moscu, Adina Paula Moscu, Margareta Sterian, Staicu Gheorghe - Coloneşti, Nicolae Ionescu, Stoica Necula au demonstrat permanent căutarea de subiecte inedite, pe care le-au prezentat în compoziţii plastice originale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO