Ziarul de Duminică

Piesa neterminată a lui Caragiale/ de Ziarul de duminică

Piesa neterminată a lui Caragiale/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

25.01.2013, 00:01 251

I.L.Caragiale

Titircă, Sotirescu & Cia

Comedie în 3 acte

Ediţie îngrijită de Dan Gulea

Editura Paralela 45

Este vorba de piesa neterminată a marelui autor, care a preocupat publicul încă din timpul vieţii acestuia. O piesă a cărei acţiune se petrece la începutul secolului trecut, în Bucureşti. Unele personaje sunt cunoscute din celelalte comedii ale lui Caragiale. Din păcate, n-a reuşit s-o finalizeze, deşi a lucrat la multe variante. Deşi piesa a fost "preocuparea de căpetenie a lui Caragiale, în ultimii săi şapte ani de viaţă" (Şerban Cioculescu) - structura ei nu s-a închegat, replicile nu se alcătuiau. În toate proiectele păstrate (cel mai amplu se află la Muzeul Literaturii Române), distribuţia îi cuprindea pe Dumitrache Titircă (70 de ani), "mare agricultor, mare proprietar, petrolist, deputat, senator guvernamental", Chiriac Sotirescu (49 de ani), "mare proprietar, deputat", Spiridon Ionescu (35 de ani), "sportman, automobil, cai curse, doctor în drept la Liege", Nae Ipingescu (55 de ani) "prefect de judeţ", Rică Venturian (50 de ani), "Director proprietar al "Alarmei" , avocat, publicist, deputat de opoziţie".Caragiale vorbea tuturor, în scrisorile sale despre lucrul la piesa. De pildă, în octombrie 1906, îl informa pe Paul Zarifopol: "- Scriu o piesă de teatru: Titircă, Sotirescu şi C-ia, trei acte. Merge binişor. Să sperăm că n-o să-ţi displacă".

În ediţia sa, Dan Gulea adună şi compară textele existente în opt surse - trei identificate mai înainte de Cioculescu, câte una de Paul Zarifopol şi Emil Gîrleanu. Le grupează cronologic. În partea a doua analizează aceste texte. "Faptul că aceste fragmente de piesă nu au fost incluse în ediţiile de Opere de până acum - spune autorul în concluzie - denotă lipsa de interes a editorilor pentru laboratorul unui mare scriitor, din cauza educaţiei clasice, care preţuieşte întregul şi dispreţuieşte fragmentarul."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO