Ziarul de Duminică

Piesele unui ostracizat/ de Ziarul de duminică

Piesele unui ostracizat/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

04.08.2016, 23:48 42

Darie Magheru

Scrieri – Volumul III

Teatru

Editura Eikon

Ediţie îngrijită de Mihaela Malea Stroe.

Darie Magheru (1923-1983) a fost un scriitor şi actor român despre care se mai vorbeşte prea puţin astăzi. Copilăria şi-a petrecut-o la Săcele, judeţul Braşov, unde a urmat şcolile elementare, primare şi mai târziu liceul. În 1941 – în plin război – s-a înscris la Academia Regală din Bucureşti, studiind artele dramatice, ca mai târziu să-şi continue studiile la Institutul de Teatru Matei Millo din Iaşi. După absolvirea studiilor, este actor dramatic la teatrele din Ploieşti – sub conducerea lui Toma Caragiu –, Arad, Botoşani şi în cele din urmă la Braşov unde... „întotdeauna m-am simţit acasă”. La 30 de ani (între 1959 şi 1951) este arestat şi deţinut politic. În urma unui raport distrugător al mai tânărului om politic, scriitor şi scenarist Petre Sălcudeanu este – în 1960 – exclus din Uniunea Scriitorilor. Cu toate că mai târziu este repus în vechea lui poziţie, această excludere îl urmăreşte întreaga viaţă. Spirit extrem de polemic atrage nu numai atenţia securităţii, ci şi atenţia – nu neapărat pozitivă – a colegilor braşoveni din jurul revistei „Astra”.

Darie Magheru a scris poezie, proză şi, mai ales, teatru. Editura Eikon i-a publicat trei volume, cel de-al treilea destinat pieselor de teatru.

„A dus existenţa unui frondeur singuratic, care i-a dat cu tifla, de nenumărate ori, establishmentului totalitar – scrie Octavian Soviany în prefaţa sa la aceste volume. Moartea sa a survenit la 25 octombrie 1983, în împrejurări nu foarte limpezi, care lasă deschisă ipoteza sinuciderii. Astăzi o stradă din Săcele îi poartă numele şi tot aici funcţionează, prin osârdia doamnei Olga Lascu, sora scriitorului, Casa memorială Darie Magheru.”

Volumul de teatru cuprinde: „Eu, meşterul Manole”, „Pygmalion” (poem tragic), „Forum Traiani. Retragere cu torţe” (sindrom patriotic), „Nicola Ursu din Albac” (suplică în trei părţi), „Tragicul domn Ion al cămilelor” (dramă liturgică), „Tatăl meu Pătraşcu cel Bun” (sindrom patriotic), „Ospăţ în toamnă sau suavul Vlad” (agapă tragică), „Exclusiv tauri” (poem cinic).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO