Ziarul de Duminică

Piraţi, corsari, filibusteri (III)/ de Alexandru Ciolan

Piraţi, corsari, filibusteri (III)/ de Alexandru Ciolan

Autor: Alexandru Ciolan

04.11.2011, 00:02 271

Dacă piraţii au avut puterea de a supravieţui, adaptându-se schimbărilor tehnologice, corsarii nu mai există azi decât ca nume alternativ al piraţilor, folosit fie din neştiinţă, fie pentru a evita repetiţia (precum în exemplul: "Trupe paramilitare somaleze au capturat 12 piraţi înarmaţi de pe două vase, în contextul în care mai multe comunităţi de pe coastă au început să ţină piept corsarilor", hotnews.ro 29 IV 09). Amintirea corsarilor nu se mai păstrează decât într-un model de pantaloni lungi până sub genunchi şi, de cele mai multe ori, mulaţi: "La Chanel (…) sutienul tip bustieră din tul negru se poartă ca top la un pantalon-corsar sau o fustă lungă", hotnews.ro 1 II 05. (Sintagma calchiază fr. pantalon corsaire, vezi foto)

Nici filibusterii nu au supravieţuit epocii lor de glorie (sec. XVII), dar au ştiut, şi ei, să-şi împrumute numele unor noi realităţi. Astfel, în secolul al XIX-lea, aventurierii care, în nume şi beneficiu personal, dar cu binecuvântarea tacită a Washington-ului au pus umărul la destabilizarea Mexicului şi a zonei centro-americane pentru a alipi noi teritorii (Texasul este un exemplu) sau a le aservi federaţiei din nord, au fost numiţi filibusteri. Să urmărim un citat lămuritor dintr-o revistă de istorie: "(A)astfel de «cuceritori» conquistadores) au existat şi în secolul al XIX-lea. Aceşti aventurieri ai epocii moderne sunt cunoscuţi mai ales prin denumirea de filibuster sau freebooter, dată de americani şi englezi. Iniţial, termenul filibuster, a fost preluat de la spanioli, care îi denumeau cu titlul de filibustero - adică pirat sau corsar - pe cei care atacau coloniile şi corăbiile spaniole, în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea. În secolul al XIX-lea, denumirea a căpătat un nou sens, desemnându-i pe cei care se angajau într-o acţiune militară neautorizată, care avea ca scop preluarea controlului asupra unui teritoriu, aflat desigur, în America Latină. Cei mai cunoscuţi astfel de «conquistadori» au fost Narciso Lopez şi William Walker" (historia.ro IV 08).

Sensul cu care filibuster este folosit în zilele noastre (singurul cu care apare în Dicţionarul de neologisme şi în Marele dicţionar de neologisme) este cel din viaţa politică americană: "Regulamentul Senatului Statelor Unite permite oricărui senator să vorbească oricât pe orice subiect. Dacă o lege e pusă în dezbatere, senatorii opoziţiei pot să oprească votarea ei indefinit pur şi simplu dezbătând-o la infinit. Nimeni nu le poate lua dreptul la cuvânt. Sau aproape nimeni, pentru că un amendament la regulament permite unei majorităţi formate din 2/3 din senatori să ceară întreruperea dezbaterii şi trecerea la vot. Metoda se numeşte «filibuster». Obama şi partidul său au avut în senat exact majoritatea de 40 de locuri de care aveau nevoie pentru a trece orice lege. Dar au pierdut un loc cheie, exact acela care le permitea oprirea unui filibuster, odată cu moartea corifeului Edward Kennedy şi ocuparea locului său de către un republican" (hotnews.ro 7 III 10).

Prin extindere de sens, filibusterismul a ajuns să denumească, în română, orice metodă de tergiversare a adoptării unei legi: "Pentru prima oară sub regimul Constituţiei din 1991, în Parlament Opoziţia apelează la filibusterism şi intransigenţă procedurală. Ele sunt legitime câtă vreme Puterea aşează masa votului împotriva bunului simţ şi abuzează de poziţia sa dominantă" (9am.ro 20 IX 05).

Fostul prădător al mărilor, devenit exportator de revoluţii, şi-a câştigat, prin politică, onorabilitatea şi imunitatea…

Exemplificări şi datări pentru sensurile şi cuvintele noi din acest articol veţi găsi în ediţia a treia a DCR (Dicţionarul de Cuvinte Recente), aflat în pregătire la Editura Logos.