Ziarul de Duminică

Pisicile cad mereu în picioare. Noutăţi la Editura Leda/ de Stelian Ţurlea

Pisicile cad mereu în picioare. Noutăţi la Editura Leda/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

30.03.2012, 00:04 76

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de duminică", care au ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor. La "Cartea de literatură" sunt semnalate cărţi aflate deja pe rafturi, între care facem, fireşte, o selecţie. La fel se întâmplă cu cartea de istorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le sunt destinate cronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate alte ori pe larg de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul de volume în curs de apariţie sau în pregătire alegem câte unul pe care îl prezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica "Avanpremieră". În sfârşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitat editurile să ne semnaleze câte o carte aflată în pregătire, să ne prezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fie cumpărată şi citită.

Căderea de Liz Braswell

Cartea întâi din seria Cele nouă vieţi ale lui Chloe King. Traducere din limba engleză de Adrian Deliu.

Chloe King este o fată obişnuită. Merge la şcoală, îşi face temele, mai trage uneori chiulul de la ore, se ceartă cu mama ei, şi se îndrăgosteşte de un băiat… sau doi. Dar, înainte de a împlini şaisprezece ani, descoperă că i se întâmplă multe lucruri ciudate: îi cresc gheare de pisică, vede perfect pe întuneric, devine tot mai agilă, iar când cade din cel mai înalt turn din San Francisco moare, după care învie. Pe măsură ce descoperă adevărul despre originile ei, totul devine o luptă pentru supravieţuire. Din fericire pentru Chloe, ea mai are încă opt vieţi. Dar oare îi vor fi suficiente?

Elizabeth J. Braswell este o autoare americană de urban fantasy. S-a născut la Birmingham (Marea Britanie) şi a studiat la Brown University (SUA). Meseria ei de bază este ingineria, dar are şi o licenţă în egiptologie. O perioadă a lucrat ca inginer, apoi producător de jocuri video, după care s-a dedicat în întregime scrisului. Îşi semnează cărţile cu diverse pseudonime - Liz Braswell, Celia Thomson, J.B. Stephens, Tracy Lynn, E.J. Braswell. Volumele ei s-au bucurat de un deosebit succes în rândul tinerilor cititori. Până în prezent a publicat seriile Cele nouă vieţi ale lui Chloe King (acum şi un serial produs de ABC Family) şi The Big Empty, romanele Snow şi Rx, precum şi povestiri horror în revista Amazing Stories. Locuieşte la New York, este căsătorită şi are un copil.

Răpirea de Liz Braswell (foto 1)

Cartea a doua din seria Cele nouă vieţi ale lui Chloe King. Traducere din limba engleză de Adrian Deliu.

Serial de televiziune produs de ABC Family. E tânără, veselă, fermecătoare. Ca orice fată, merge la şcoală, are prieteni, se distrează, se îndrăgosteşte (şi nu de unul, ci de doi băieţi!). Numai că ea este capabilă şi să se caţere pe clădiri, să sară de pe un acoperiş pe altul, să vadă în întuneric. Are şi gheare! Da, Chloe se poate lăuda cu toate instinctele şi abilităţile unei pisici. Iar asta o face, într-adevăr, unică. Pentru Chloe King, viaţa devine din ce în ce mai palpitantă. Ea nu este nicidecum o adolescentă oarecare, iar faptul că se dovedeşte a fi descendenta unei rase mitice de feline o transformă în ţinta principală a războinicilor din Ordinul A Zecea Lamă. O povară greu de dus pentru o fată de şaisprezece ani, dar destinul ei este pecetluit şi trebuie să se împlinească. Ea este Aleasa şi trebuie să-şi salveze semenii, chiar cu preţul sacrificiului suprem. Dar să nu uităm că are nouă vieţi!

"Fanii tinerilor eroi înzestraţi cu puteri magice vor deveni dependenţi de combinaţia de acţiune, romance, fantasy şi umor… Ideile ingenioase ale autoarei şi elementele de mitologie egipteană garantează succesul seriei." - Erin Darr, KLIATT

Chimie perfectă de Simone Elkeles(foto 2)

Volumul întâi al seriei. Traducere din limba engleză de Carmen Ion

O poveste provocatoare şi pasională despre ce poţi descoperi când priveşti dincolo de suprafaţa lucrurilor. La Liceul Fairfield dintr-o suburbie a oraşului Chicago, toată lumea ştie că între elevii veniţi din sudul oraşului şi cei din nord există o reacţie cam sulfuroasă. Aşa încât atunci când Brittany Ellis, şefa majoretelor, şi Alex Fuentes, membru al unei bande de cartier, sunt obligaţi să fie parteneri de laborator la orele de chimie, consecinţele se anunţă explozive. Niciunul dintre cei doi adolescenţi nu este însă pregătit pentru cea mai surprinzătoare dintre toate reacţiile chimice - iubirea. Pot ei să spargă tiparele şi să înlăture prejudecăţile care ameninţă să-i ţină la distanţă? O carte pentru băieţi răi şi fete cuminţi, pentru băieţi buni şi fete rele, o carte pentru băieţi şi fete, care a cucerit cititorii şi blogosfera!

"Elkeles se întrece pe sine cu această poveste de iubire născută sub o stea nenorocoasă." - Romantic Times

"…scene fierbinţi şi pline de savoare… care te fac să parcurgi cartea

cu sufletul la gură."- Kirkus Reviews

"Adolescenţii care gustă poveştile de iubire vor devora cartea precum o îngheţată într-o zi călduroasă de vară!" - BCCB

Simone Elkeles s-a născut şi a crescut în zona oraşului Chicago. Este autoarea romanelor Leaving Paradise, How to Ruin a Summer Vacation şi How to Ruin My Teenage Life şi a fost desemnată autoarea anului 2008 din statul Illinois de către Asociaţia Profesorilor de Engleză din Illinois. În 2010, a primit premiul RITA pentru "Cel mai bun roman de dragoste pentru tineri".

Fairfield, oraşul care apare în roman, a fost inspirit într-o oarecare măsură de o suburbie de lângă casa autoarei în care două comunităţi etnice se întâlnesc în acelaşi liceu. Simone locuieşte, împreună cu familia, în statul Illinois.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO