Ziarul de Duminică

Piticul Cipi pluteşte pe simeze/ de Daniel Nicolescu

Piticul Cipi pluteşte pe simeze/ de Daniel Nicolescu

Piticul Cipi pluteşte pe simeze/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

10.02.2012, 00:02 246

În luna noiembrie a anului trecut Salonul European al Benzii Desenate şi-a ales ca loc de expunere o ciudată atenanţă a MNAC - o clădire dosită pe Calea Moşilor, cu scări înguste şi duşumele scârţâitoare şi săli dispuse pe mai multe etaje. În afara lipsei de vizibilitate publică, locaţia este stranie, excentrică, veselă şi deopotrivă îngândurată, în acord cumva cu natura underground a fenomenului BD de la noi. În prima sală, o expoziţie de autor - Livia Rusz, omagiu şi memento dedicat uneia dintre cele mai harnice şi mai pline de har personalităţi din domeniul benzii desenate româneşti, pionieră a desenului serial de revistă, încă din anii 60.

"Expoziţia de autorLiviaRusz, organizată de Centrul Cultural al Ungariei împreună cu Institutul Cultural Român în cadrul Salonului European al Benzii Desenate din noiembrie 2011, s-a bucurat de un remarcabil succes - spun organizatorii. Înainte ca planşele şi desenele originale să fie restituite artistei, publicul bucureştean are încă o ocazie de a vedea această expoziţie de excepţie care evocă, pentru mulţi, anii copilăriei. Expoziţia va fi deschisă până pe 13 martie" . La vernisajul de ieri, 9 februarie 2012, de la Centrul Cultural al Ungariei din Bucureşti (str. Gina Patrichi nr. 8) au fost prezentate volumele Lívia Rusz - o monografiede Dodo Niţă şi Kiss Ferenc şi Csipike de Fodor Sándor, apărut la Editura Pro-Print, cu ilustraţia artistei Rusz Lívia.

Livia Rusz (grafician, pictor, ilustrator, desenator de BD) a lucrat la revista pentru copii Napsugár din Cluj începând din 1958. În 1963 l-a creat, împreună cu scriitorul Fodor Sándor, pe cel mai cunoscut pitic din imaginarul româno-maghiar, Csipike/Cipi, iniţial personaj de BD, iar apoi personaj a cinci frumoase povestiri, tipărite în numeroase ediţii şi traduse în mai multe limbi. La sfârşitul anului 1987 Livia Rusz s-a stabilit la Budapesta, unde, în anul următor, i-a apărut cartea de bandă desenată de mare succes Nem mind arany, ami fénylik (Nu tot ce străluceşte e aur), urmată de Miskati közbelép (Miskati intervine). Începând din 1998 colaborează cu scenaristul de benzi desenate şi colecţionarul Kiss Ferenc. Împreună au creat povestea Prométheusz, a rosszmájú jótevő (Prometeu, binefăcătorul cuintenţii rele) şi au publicat seria de aventuri ale lui Kalamajka (Kalamajka kalandjai) în revista Dörmögő Dömötör.

Începând din anul 1966, Livia Rusz a publicat benzi desenate şi în limba română, în revistele pentru copii Arici Pogonici, Cravata Roşie, Luminiţa, Cutezătorii şi Şoimii Patriei, dar a semnat şi patru albume de benzi desenate şi peste 80 de cărţi bogat ilustrate la editurile Tineretului, ESPLA, Dacia, Kriterion, Ion Creangă şi Garamond Junior. Împreună cu scriitoarea Lucia Olteanu, a creat îndrăgitele personaje Mac şi Cocofifi.

"Livia Rusz, cu marele său talent de a uimi ochii copiilor de oricând şi de pretutindeni, este un discret, dar veritabil ambasador al spaţiului cultural româno-ungar, spaţiu peste care trimite mesajele creaţiei sale delicate. Iar de aici, mai departe, în lume" scrie Mircea Opriţă, fostul director ICR la Budapesta, în prefaţa monografiei dedicate Liviei Rusz, retipărită cu sprijinul ICR cu ocazia Salonului European de Bandă Desenată din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO