Ziarul de Duminică

Ce viitor ne aşteaptă/ de Ziarul de duminică

Ce viitor ne aşteaptă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

04.08.2016, 23:50 61

Mathew Burrows

Viitorul declasificat

Megatendinţele care ne-ar putea distruge lumea

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Valentin Vidu. Colecţia Kronika (colecţia în care – spune editura – umanitatea este reconstruită prin cărţi care ne ajută să pătrundem în culisele celor mai interesante evenimente politice, sociale sau financiare de ieri şi de astăzi.)

Când Mathew Burrows a început să lucreze pentru CIA ca analist de informaţii, acum 25 de ani, lumea părea îngheţată. Dar, odată cu globalizarea şi noile tehnologii, a apărut şi o lume în care schimbările sociale şi politice se pot petrece într-o clipă, imprevizibilul este o temă universală, iar puterea de a anticipa devine critică. În ultimii zece ani, activitatea lui Burrows în cadrul Consiliului Naţional de Informaţii al SUA a fost axată pe ajutorul acordat Statelor Unite în combaterea necunoscutului prin redactarea raportului Tendinţe globale. Folosit de Casa Albă, de Departamentele de Stat, al Apărării şi al Securităţii Interne, acest îndreptar fundamental despre viitor înglobează cele mai noi studii şi date aflate la dispoziţia guvernului. Burrows, pentru prima dată, a extins şi a adus la zi cel mai recent raport privind tendinţele globale, transformându-l într-un volum ce prevesteşte mişcările tectonice care ne vor conduce către 2030. În ce direcţie se îndreaptă Orientul Mijlociu, Rusia şi China? Vom trăi într-o lume a proliferării nucleare? Care sunt ameninţările-cheie şi ocaziile cu care se vor confrunta Statele Unite? Burrows foloseşte concluziile raportului pentru a răspunde acestor întrebări presante şi nu numai. De la realităţile urbanizării explozive şi ale creşterii clasei de mijloc la nivel global, la mutarea spre est a centrului economiei mondiale şi la sporirea numerică a tehnologiilor, „Viitorul declasificat” ne aduce aminte că fiecare aspect al vieţii noastre este în continuă mişcare şi că, dacă nu preluăm iniţiativa pentru a dirija schimbările, rămânem la mila acestor evoluţii.

„Cartea încearcă să creeze o perspectivă cuprinzătoare asu­pra viitorului. Prea multe cărţi despre viitor operează cu una sau două direcţii, oferind o perspectivă distorsionată. Mulţi evidenţiază aspectele mai sumbre sau mai înfricoşătoare, lucru uşor de făcut. Însă este important să punem toate schimbările în context, pentru că ceea ce analizăm este o schimbare de sisteme. Tot aşa cum Revoluţia Franceză şi apariţia producţiei industriale, zugrăvite de Dickens în romanele sale, au prevestit o nouă eră a naţionalismului, conflicte de clasă şi construirea unor politici democratice, şi noi suntem martorii unor schim­bări structurale profunde, care vor conduce la o lume total diferită. Şi, aşa cum spune un proverb amerindian, «La muzică nouă e nevoie de un dans nou».

Cartea de faţă este diferită şi din alt punct de vedere. O bună parte din ea este ficţiune, spunând o poveste despre viitor prin intermediul unor personaje inventate, care mode­lează o nouă lume, uneori în mod neintenţionat. N-am vrut ca această carte să fie un alt documentar fascinant despre politică, pretinzând că este o carte comercială. Cu toţii tre­buie să ne gândim ce fel de viitor ne dorim atât pentru noi, cât şi pentru familiile noastre. Cartea încearcă să surprindă miza şi pentru individ, nu doar pentru guverne ori afaceri sau instituţii internaţionale, care sunt beneficiarii obişnuiţi ai analizelor despre viitor. Una dintre marile teme ale cărţii este că indivizii contează mai mult ca niciodată. Perdanţii sunt, în multe privinţe, guvernele şi alte instituţii recunoscute. Viito­rul nu va fi neapărat bun cu ele, dintr-o mulţime de motive. Însă indivizii au şi ei de pierdut dacă nu înţeleg ce se întâmplă.

Eu nu cred că viitorul va arăta ca în multe romane ştiinţifico-fantastice, în care totul este atât de nefamiliar şi ciudat. Da, experimentăm nişte schimbări structurale mari.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO