Ziarul de Duminică

Poemele înţeleptului rătăcitor/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

24.01.2014, 00:00 89

Augustin Buzura

Absenţii

Editura RAO

Ediţie definitivă îngrijită de Angela Martin. Apare în colecţia Opere complete. Este primul roman al lui Augustin Buzura, publicat în 1970, care – scrie prefaţatoarea –

produce panică în rândul autoritaţilor vremii ca o neverosimilă explozie de libertate în chiar  fortificaţiile fostului regim totalitar. O altă explozie îi răspunde – de popularitate –, de îndată ce  cartea ajunge la cititori. La nici un an însă de la turbulenta ei apariţie, în România ceauşistă începe minirevoluţia culturală. Cartea este interzisă, retrasă din librării, sustrasă din bibliotecile publice, topită. De ce era atât de periculoasă? Pentru că autorul irita Puterea transmiţându-le semenilor săi adevăruri – oriunde încă valabile! – despre drepturile lor fundamentale. Îi îndemna să se trezească, să nu treacă prin viaţă absenţi, să nu se lase pradă morţii psihice, să nu le fie frică.”

 

Ant(h)ologie/Agenda 2014

Die Schöne, die vorübergeht/ Frumoasa care trece

Editura Vremea

Colecţia Zodiac. Ediţie îngrijită de Ioana Orleanu. Traducere de Ioana Orleanu şi Mircea Barnaure. Ilustraţii de Mircea Barnaure. Antologie bilingvă, cu 36 de poeme şi 52 de aforisme traduse din germană în română, însoţite de 12 ilustraţii şi integrate într-o agendă a anului 2014 (trei poeme şi o ilustraţie pentru fiecare lună şi câte un aforism pentru fiecare săptămână). Autori de limbă germană (germani şi austrieci) – de la Hölderlin la Stefan Zweig (cantitativ în prim-plan: Heine, Nietzsche, Rilke, George). Pentru aceia care iubesc poezia adevărată, pentru aceia care sunt fascinaţi de fulgerele spiritului, dar şi pentru vorbitorii de română şi de germană interesaţi fiecare de limba celorlalţi (cuvintele înaripate se întipăresc mai uşor).

 

Elena-Claudia Anca

Incursiuni în femininul interbelic

Editura Ecou transilvan

La bază o teză de doctorat la Universitatea din Alba Iulia, cartea este un prim volum dedicat jurnalelor feminine interbelice. „Descoperite şi publicate în deceniile din urmă, jurnalele scrise de diariste femei în perioada interbelică au contribuit la cunoaşterea şi propagarea specificului naţional în rândul cititorilor şi comentatorilor literari, impunând o notă vădită de cosmopolitism şi modernitate în scrisul românesc interbelic, sporind astfel coeficientul de cunoaştere a acestui spaţiu cultural şi aportul lui la spiritualitatea europeană a momentului. Setul de opere selectate de autoare este unul reprezentativ, lărgind mult sfera cunoaşterii acestui segment de timp şi atrăgând atenţia nu numai asupra unei lumi pitoreşti, dar asupra unor zone interioare de sensibilitate şi manifestare spirituală, care ridică în mod indubitabil calitatea scrisului românesc interbelic în zonele aerate ale unei gândiri prospective, apăsat intelectualiste şi pline de lirism, culoare şi viaţă intimă spectaculoasă şi bogată spiritualiceşte.” – Mircea Popa

 

Andrei Zanca

Orient

Editura Grinta

Născut în 1952, la Sighişoara, format la Cluj, Andrei Zanca trăieşte la Heilbronn din 1991. A publicat mult în germană şi în română, numai în limba noastră peste 15 volume de poezii. E prezent în foarte multe antologii, în ambele limbi; a tradus mult. Cel mai recent volum de poezie, cel de faţă, a primit Premiul Festivalului Internaţional de Poezie de la Sighetul Marmaţiei. „Andrei Zancaeste unul dintre înţelepţii rătăcitori, însă mereu acasă, în patria unică a poeţilor – Poezia. Deopotrivă un cartezian şi un magician, aidoma lui Umberto Eco, dar şi sfidând vrăjmăşia dintre zodii, pe lizierele stranii ale misterului universal uman/extrauman,Andrei Zanca, îmi (ne) este mesagerul de rang al unor întâlniri neîntâmplătoare, o lume abia bănuită dar care va fi…” (Al. Cistelecan)

 

Gregoire Delacourt

Lista dorinţelor mele

Editura Spandugino

Traducere din limba franceză de Ana Antonescu. Roman de debut la 50 de ani, răsplătit cu numeroase premii, tradus în 20 de ţări, adaptat pentru scenă şi în curs de adaptare cinematografică. „Jocelyne sau Jo, cum îi spun prietenii, visa în tinereţe la lumea modei şi la Făt-Frumos. Dar anii au trecut şi, la 47 de ani, ea are o mercerie în orăşelul Arras, un soţ indiferent, doi copii mari departe de casă şi un blog pentru pasionatele într-ale lucrului de mână, care se bucură de succes. O viaţă modestă, cu bune şi rele. Când printr-un fericit concurs de împrejurări Jo câştigă marele premiu la loto, ea îşi dă seama că acum îşi poate realiza toate dorinţele. Entuziasmată de perspectivă, se hotărăşte deocamdată să păstreze secretul şi alcătuieşte o listă cu ce-şi doreşte. Treptat, ea începe să se teamă de aceşti bani căzuţi din cer.”

 

Răsvan Popescu

Cutia cu maimuţe

O călătorie pe peliculă şi pe hârtie

Jurnal

Editura Polirom

„Alcătuit din însemnări, comentarii, reflecţii ordonate cronologic pe marginea evenimentelor din viaţa politică românească şi din viaţa personală, Cutia cu maimute este jurnalul inedit al agitaţilor ani 2010-2013. Rememorare şi consemnare, confesiune şi analiză, fragmentele se integreaza într-un ansamblu coerent, o imagine caleidoscopică a României ultimilor ani şi a unui destin individual pe care încercările nu l-au ocolit. Tema se reliefează limpede: teama de irosire într-o societate care, orice ar face, nu poate ieşi din marasm.” Răsvan Popescu este jurnalist, scenarist de film şi scriitor. Membru al CNA din 2000, a fost preşedinte al acestui organism în perioada 2007-2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO