Ziarul de Duminică

Poetul care a împlinit 80 de poeme/ de Lucian Vasilescu

Poetul care a împlinit 80 de poeme/ de Lucian Vasilescu

Poetul care a împlinit 80 de poeme

11.11.2010, 23:17 141

80 de poeme pentru 80 de ani

Unul dintre decanii de vârstă ai liricii româneşti, Aurel Rău, aîmplinit în această săptămână 80 de ani. La aniversară, poetul şi-afăcut cadou, nici nu se putea altfel, o carte. Intitulat "80 depoezii" (foto 1), volumul este o antologie în care autorul şi-aselectat cele mai iubite poeme scrise de-a lungul carierei salepoetice. Apărută la Editura Napoca Star, lucrarea debutează cu opoezie din volumul "Focurile sacre", apărut în 1957 şi încununat cuPremiul Academiei din acel an, şi se încheie cu versuri din"Lucruri şi stele", 2003. Ediţia este "o născocire deautor", aşa cum mărturiseşte Aurel Rău în concisul cuvânt înainte,"o replică pe cont propriu la ceva ce fusese, într-o colecţie "Celemai frumoase poezii", cu versuri proprii, o antologie iniţiată de oeditură de stat, printr-un alt veac…"

Lansarea volumului va avea loc mâine (sâmbătă, 13 noiembrie), cuprilejul sărbătoririi poetului clujean de către prieteni.

PremiulFIPRESCI pentru "Periferic", la Viena

Filmul "Periferic", debutul în lungmetraj al lui Bogdan GeorgeApetri, a fost distins la Festivalul de Film de la Viena (21.10 -03.11.2010) cu premiul FIPRESCI, oferit de Federaţia Internaţionalăa Criticilor de Film (foto 2 - Ana Ularu, deţinătoarea roluluiprincipal). "Filmul transformă povestea unei comunităţi într-opoveste universală despre luptă şi supravieţuire, purtată de unpersonaj principal feminin de nezdruncinat, într-o interpretare demare intensitate, realizată de o actriţă carismatică", îşimotivează juriul Vienalei decizia. Fimul ce a fost proiectat încapitala Austriei în data de 31 octombrie şi 1 noiembrie este oco-producţie româno-austriacă, iar co-producătorul austriac JosefAichholzer (Aichholzer Filmproduktion) este cel care a produs şifilmul "Die Fälscher/ Falsificatorii" - deţinătorul premiul Oscar(2008) pentru cel mai bun film străin.

În cadrul Vienalei, ce a reunit anul acesta 96.300 de spectatori- un nou record, au fost prezentate alte patru filme româneşti:"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", "Morgen", "Aurora" şi"Marţi, după Crăciun", ce s-au bucurat de un enorm succes lapublic. Cei care nu au mai reuşit să achiziţioneze un bilet la unadintre proiecţiile din cadrul Vienalei, vor avea ocazia săvizioneze o serie de producţii româneşti în cadrul celei de-a IV-aediţii a Festivalului Filmului Românesc de la Viena, ce va avea locla cinematograful Burg Kino, între 4 şi 9 noiembrie. În cadrulacestui festival vor fi prezentate filmele lui Radu Muntean("Marţi, după Crăciun"), Andrei Ujică ("Autobiografia lui NicolaeCeauşescu"), Marian Crişan ("Morgen"), Radu Mihăileanu("Concertul"), Florin Şerban ("Eu când vreu să fluier fluier") şiNapoleon Helmis ("Nuntă în Basarabia").

Constantin Noica s-a lansat în cyberspaţiu

"Doing Time..." de Constantin Noica (foto 3), volum editat deGeorge Sandulescu (175 pagini), a apărut online la Editura pentruLiteratură Contemporană, sub auspiciile Universităţii dinBucureşti, director Lidia Vianu (Catedra de Engleză), în colaborarecu Consiliul Britanic şi cu Institutul Cultural Român. Volumulcuprinde: "Atitudinea Noica" (de G. Sandulescu), "Pray for BrotherAlexander" (traducere în limba engleză de Wendy Noica-Muston) şi uneseu al lui Constantin Noica despre Logos şi Timp în limbileengleză şi franceză. Titlul englez al volumului este un joc decuvinte în bună măsură intraductibil: înseamnă pe de o parte "aface închisoare", iar pe de altă parte "a se ocupa de noţiunea deTimp". Volumul este primul din "Noica Anthology: for the Benefit ofthe Students that Noica Was Never Allowed to Have" (în treipărţi).

El poate fi consultat şi descărcat la adresa de internethttp://editura.mttlc.ro/noica.doing-time.html.

Editura pentru Literatură Contemporană a mai publicat volumul decritică "The Joycean Monologue" de George Sandulescu, "OpereComplete" de Mihail C. Vlădescu, volume de poezie, în traducere şibilingve, de Peter Ackroyd, Ruth Fainlight, Alan Brownjohn, GeorgeSzirtes, Fiona Sampson. Editura publică lucrări atât în limbaengleză, cât şi în limba română.

Norman Manea revine în România

Norman Manea (foto 4), unul dintre cei mai apreciati prozatorisi eseisti romani, profesor de literatura europeana si "writer inresidence" la Bard College, New York, revine in Romania, lainceputul celei de-a doua jumatati a acestei luni, pentru o seriede evenimente, initiate si organizate de Editura Polirom siInstitutul Francez / Ambasada Frantei in Romania.

Vizita, derulata la invitatia Ambasadei Frantei in Romania, areca prim scop marcarea, si in Romania, a prestigioasei distinctiiprimite de Norman Manea din partea statului francez in primavaraacestui an: Ordinul francez al Artelor si Literelor - titlul deComandor (cel mai inalt rang).

Pe parcursul sederii in Romania, Norman Manea va participa laTargul de Carte Gaudeamus, isi va lansa cele mai noi volume aparutein cadrul seriei de autor de la Polirom, precum si volumul"Laptele negru", publicat recent la Editura Hasefer,va sustine un dialog cu Edward Kanterian la Facultatea de Literedin cadrul Universitatii din Bucuresti si isi va intilni cititoriiin cadrul a patru evenimente deschise publicului larg.

Norman Manea a parasit Romania in 1986 si s-astabilit in Statele Unite ale Americii, unde a devenit scriitor inrezidenta si profesor la mai multe universitati americane, inclusivla Bard College din statul New York. Desi traieste la New York,continua sa scrie numai in limba romana.

Membru al Academiei de Arte din Berlin din 2006, Norman Maneaeste autorul a peste douazeci de volume de fictiune si eseuri.Scriitorului i-au fost decernate in 1992 Bursa Guggenheim siprestigiosul Premiu MacArthur ("Nobelul American"). In 1993,Biblioteca Natională din New York l-a sarbatorit cu prilejulacordarii distinctiei de "Literary Lion" al Bibliotecii. In 2002,lui Norman Manea i-a fost atribuit Premiul International deLiteratura Nonino pentru "Opera omnia", iar in 2006, premiulMedicis etranger. Tot in 2006, scriitorul a fost distins cu MeritulCultural in grad de comandor de catre presedintele Romaniei, a fostales membru al Academiei de Arte din Berlin si in juriulinternational al premiului Nonino. In 2008, a primit titlul deDoctor Honoris Causa al Universitatilor din Bucuresti si"Babes-Bolyai" din Cluj, iar in 2009, Premiul Literar Francine etAntonie Bernheim (Franta).

Peste 10.000 de titluri de carte cu discount

De miercuri, 10 noiembrie, la galeria Dalles din Bucuresti ainceput a XI-a editie Kilipirim, cel mai mare targ de carte cudiscount (foto 5).

40 de edituri, 10.000 de titluri de carte, 2 expozitii inovativesi 10 premii speciale ii asteapta pe iubitorii de lectura timp de 5zile, in perioada 10-14 noiembrie, la Kilipirim.

La cea de a XI-a editie a sa, Kilipirim reuneste in acelasispatiu titluri interesante ce acopera toate domeniile:beletristica, hobby, stiinta, carte pentru copii, arta, arhitecturasi design. Publicul se va putea bucura de achizitii la preturispeciale, cu discount-uri ce pot ajunge la 70%.

Alaturi de editurile prezente cu oferte speciale, Kilipirim varecompensa publicul vizitator al targului prin organizareatraditionalei tombole, la care pot participa toti cei care ajung laeveniment si isi depun, in urna special amenajata, talonul departicipare.

Pentru a XI-a editie, Kilipirim va acorda 10 premii in carte, cutitluri din toate domeniile, iar tragerea la sorti va avea loc pe14 noiembrie, ora 14.00, in cadrul cafenelei Dalles.

O alta noutate prezenta in cadrul targului este expozitia dearta de la etaj, unde vizitatorii vor putea studia cartea dintr-oalta perspectiva: cea de obiect de arta. Viziunea artisticaapartine tinerilor studenti de la sectia de Arhitectura de Interiora Facultatii de Arhitectura "Ion Mincu" si reuneste 20 deexponate.

La cea de a XI-a editie, Kilipirim a decis sa sustina campania"Colecteaza selectiv", initiata de Green Peace. Organizatia va fiprezenta la eveniment cu materiale informative, voluntari si unstand cu vanzare de materiale-suport realizate din hartie si altemateriale reciclate.

Pentru ca mesajul de colectare selectiva sa fie cat maielocvent, Green Peace va organiza in cadrul Kilipirim o expozitiede fotografie despre impactul negativ asupra mediului aldepozitarii necontrolate a deseurilor.

Targul Kilipirim, cel mai mare targ de carte cu discount,dureaza 5 zile, in perioada 10-14 noiembrie, cu un program zilnicde vizitare de la 10.00 la 20.00, iar intrarea este libera.

Evocare Paul Celan la Muzeul Naţional al LiteraturiiRomâne

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) în colaborare cuSocietatea Germaniştilor din România, Centrul de Cercetare şiExcelenţă "Paul Celan" al Catedrei de Limbi Germanice aUniversităţii din Bucureşti, cu concursul Bibliotecii AustriaBucureşti, organizează "Masa rotundă şi expoziţia Paul Celan".

Astăzi, 12 noiembrie, va avea loc vernisajul Expoziţieitemporare"Paul Celan - Bucovina şi România în documente dinArhiva Alfred Margul-Sperber" (ora 15.30), iar la ora18.00 va avealoc un concert de jazz susţinut de Maurice de Martin(Germania), Chris Dahlgren (SUA) şi Mircea Tiberian (foto 6 - PaulCelan).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO