Ziarul de Duminică

Poetul Horia Bădescu, omagiat de PEN Clubul francez/ de Radu Constantinescu

Poetul Horia Bădescu, omagiat de PEN Clubul francez/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu

03.05.2011, 23:27 70

PEN Club-ul francez a organizat la sediul său din Paris o searăliterară dedicată poetului Horia Bădescu. Intâlnirea a fostprezidată de poetul Sylvestre Clancier, preşedintele PEN Club-uluifrancez şi moderată de poetul şi criticul Max Alhau. În prezenţaunor importanţi scriitori şi critici din Franţa, a unui numerospublic, au fost prezentate în sinteze critice volumele de poezieLes syllogismes du chemin , Abattoirs du silence , Un jourentier , Miradors de l'abîme, Parlersilence, precum şi romanul Le vol de l'oie sauvageşi eseulLa mémoire de l'Etre - la Poésie et le Sacré.

Caracterizat de colegii săi francezi ca un poet tragic, acărui poezie pune în lumină condiţia noastră umană, adesea absurdă,incomunicabilitatea dintre oameni, Horia Bădescu a susţinut undialog cu cei prezenţi, răspunzând la întrebări referitoare latemele predilecte ale creaţiei sale (dragostea, amintirea,aşteptarea, proba timpului, dorinţa de a pătrunde misterulexistenţei umane şi rolul lui Dumnezeu în acest parcursexistenţial), influenţele filosofiei orientale asupra unor poeme,rolul poeziei în lumea contemporană, atât de puţin propicereceptării cuvântului poetic.

Discuţiile au fost urmate de lecturi paralele, în franceză şiromână, susţinute de către Max Alhau, Horia Bădescu şi actorulDoru Iacobescu, stabilit la Paris.

Cuvintele rostite la final de Sylvestre Clancier, PreşedintelePEN Clubului francez: "Draga Horia, a fost o adevărată încântareaceastă frumoasă întâlnire prietenească. Veţi fi întotdeauna binevenit la noi, la PEN Club",subliniază succesul unui moment culturalemoţionant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO