Ziarul de Duminică

Poezia cuantică/ de Ioan Es. Pop

Poezia cuantică/ de Ioan Es. Pop

Poezia cuantică/ de Ioan Es. Pop

Autor: Pop Ioan

06.04.2011, 23:58 408

Treizeci şi doi de ani au trecut de când Editura Albastros dinBucureşti a publicat o carte de versuri cu bătaie lungă, "Bucuriaanonimatului", şi a consacrat un autor pentru care poezia, cu toatesecretele pe care le conţine, părea să nu mai aibă secrete: EugenSuciu. Se întâmpla în 1979.

Zilele trecute, am retrăit "Bucuria anonimatului" din clipacând poetul însuşi mi-a înmânat cartea, îmbrăcată de către EdituraSemne în hainele anului 2011.

Nu este doar un volum de poezie, ci o operă de artă complexă.Formatul şi copertele cartonate ţin să atragă atenţia că înăuntrusunt depozitate lucruri de valoare, motiv pentru care trebuieprotejate de uşi solide şi de chei pe măsură. Cu nişte paznicinepământeni seamănă sculpturile lui Mircia Dumitrescu reprodusecolor - paisprezece imagini în total, plus portretul în creion alpoetului, realizat de Orban Anna-Maria. Iar la capătul cărţii, pepartea interioară a copertei, se găseşte un CD conţinând poemecitite de Eugen Suciu însuşi.

Textele sunt grupate în trei secţiuni, intitulate, în ordine,"Pântec şi flutur", "Dragoste cu nemiluita" şi "Muguri alchimici".Cifra trei mă conduce la ideea că Eugen Suciu şi-a gândit de la bunînceput cartea ca pe una de matematică magică, aşa cum trebuie săfi fost poezia înainte de apariţia cifrelor.

L-am auzit pe poet recitându-şi poemele cu diverse ocazii. Niciun actor n-ar putea-o face aşa cum o face el. În timp ce-i recitescpoemele, aud permanent acea voce:

"Să reîncepi

ce n-ai putut niciodată începe

s-auzi

cum explodează singurătatea,

cum se face sărutul punte

pentru tristeţe

polen lepădat de cristale

cum cresc brusc

dulăii - scăpaţi din aceste litere mărunte

din josul paginii cînd tu

vroiai să pui doar anul şi ziua

să-ţi mîngîi polenul

ca pe craniul iubitei

cînd îi povesteşti cum arată

o călătorie făcută de blîndeţe

la capătul puterilor

să uiţi pentru o clipă ce spuneai

să-ţi simţi arterele goale

cum sînt cămările unde se reinventează

vietatea ciudată care e - ţipătul

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO