Ziarul de Duminică

Poligonul cu vile

Poligonul cu vile

Poligonul cu vile

Autor: Cosmin Savu

16.03.2012, 00:02 760

Armata română, înfrântă de criza imobiliară. Acum 2-3 ani, toată suflarea avea un singur gând: să investească în case şi terenuri. În aventură a intrat şi armata. Avea deja terenurile de la unităţile militare dezafectate şi s-a pus pe construit case pentru militari. Numai că între idee şi realitate, în România sunt multe obstacole: incompetenţă, furt, autorităţi părtaşe la hoţie. Acum, militarii, care au dat bani grei pentru o locuinţă, privesc neputincioşi la blocurile neterminate.

Odata cu intrarea Romaniei in NATO, Armata s-a trezit peste noapte cu sute de unitati militare inchise si dezafectate. Locurile unde altadata recrutii faceau instructie, mii de hectare, s-au transformat in terenuri tentante pentru imobiliari. Aflate in zone bune ale marilor orase, fostele cazarmi au devenit teatrul de operatiune pentru dezvoltatori imobiliari care promiteau locuinte militarilor. Idei bune care ascund afaceri paguboase pentru cei carora le erau destinate aceste locuinte. In spatele lor se afle ofiteri ai armatei si dezvoltatori alesi pe criterii doar de ei stiute.

In 2007, in zona Antiaeriana din Capitala, demara cu fast proiectul unui cartier rezidential pentru militari. Proiectul-pilot se voia a fi un exemplu si un model pentru alte proiecte dezvoltate in parteneriat cu MAPN. Aici, armata a pus la bataie 16,5 hectare de teren, evaluat atunci la aproape 50 de milioane de euro. Ministrul apararii de atunci, actualul sef al SIE, cunoaste bine proiectul. "Noi puneam la dispozitie terenul gratuit, primaria - utilitatile, iar oamenii - cu credit ipotecar, cu cat plateau chirie puteau sa-si plateasca rata la casa." O idee generoasa ce s-a transformat intr-o aventura imobiliara cu final incert. Desi trebuia sa fie gata la sfarsitul lui 2010, adica acum mai bine de un an, cartierul de vile si blocuri este neterminat.

Demarat in 2007 cu mare tam-tam, proiectul este ca vremea de afara - inghetat. Toata lumea asteapta ceva. Constructorii au fost alesi fara licitatie, dupa criterii stiute doar de membrii unei comisii din Ministerul Apararii care astazi se ascunde prin birouri. Mai marii armatei au ales doua firme: Isorast si Rotary, asociate ulterior intr-o firma cu caracter de dezvoltator. Firmele sunt prezente chiar pe site-ul MAPN, intr-o sectiune dedicata… imobiliarelor.

Dar ce se calificau aceste firme pentru un parteneriat cu Mapnul? Isorast Technology a fost infiintata parca special pentru acest proiect. Presedintele companiei, Dima Dumitrache, are mai degraba experienta in comertul exterior decat in constructii, iar firma a fost infiintata cu doar cateva luni inainte de a semna asocierea cu Ministerul Apararii.

Reprezentanta celeilalte firme implicate in proiect este convinsa ca a fost foarte important pretul cu care au participat.

Cei care au ales dezvoltatorul sunt membrii unei comisii care ar fi trebuit sa apere si interesele militarilor. Comisia de coordonare a programelor de construire a locuintelor pentru cadre militare, condusa de generalul Tudor Munteanu, s-a remarcat mai ales prin deplasarile in strainatate.

Cadrele militare care ar fi trebuit sa se mute in noul cartier sunt neputinciose. Unii si-au vandut tot ce aveau si au investit in Antiaeriana (altii stau in chirie asteptand sa se mute in casele pe care le-au platit partial sau integral). Ingrijorarea lor este evidenta, chiar daca se feresc de camera de filmat din cauza eventualelor repercusiuni venite din partea superiorilor care au incheiat aceste asocieri. (Cativa au fost deja atentionati de unii dintre ei sa nu faca nimic public.)

"Cine i-a pus acolo pe ei, cine i-a ales pe ei trebuie sa raspunda si sa supravegheze acea lucrare? Cand ne adresam dezvoltatorului, ne spune: maine, poimaine - de jumatate de an si noi nu putem dormi noaptea din cauza unor ticalosi."

Atunci cand am incercat sa luam si noi legatura cu membrii comisei, cei care sunt responsabili moral, dar si legal in fata militarilor, cei de la biroul de presa al armatei au evitat orice raspuns. Culmea, generalul Munteanu este chiar loctiitorul sefului directiei care se ocupa de informarea publica...

Cartierul din Antaeriana nu este unica aventura imobiliara a armatei. In urma cu cativa ani, in Baneasa, a mai fost facut un demers asemanator. Tot un proiect-pilot. Tot pe terenul dat de armata si tot ca o coincidenta aici gasim din nou unul dintre constructorii prezenti si in proiectul din Antiaeriana: Rotary Construct.

Apartamente şi vile cu pereti plini de fisuri si mucegai, fara racorduri la apa, gaze sau energie electrica, strazi neasfaltate si parcari doar pe hartie. Asa arata ansamblul rezidential Straulesti-Baneasa pe care militarii ar fi trebuit sa-l preia "la cheie" in 2007.

Colonelul in rezerva Adrian Stefan s-a mutat dupa un an si jumatate intarziere impreuna cu familia in locuinta din Baneasa. "Daca cineva m-ar ruga chiar la jumatate de pret sa mai fac asta - declara colonelul -, sa mai merg cu pasii pe care i-am facut in perioada 2005-2009, n-as mai face-o. A fost in primul rand o uzura nervoasa ce a depasit limita bunului simt. Peste limita normalului."

Militarii au intampinat probleme de la inceput si pana la final.

"In momentul in care ne-am dus sa receptionam casele pentru care deja dadusem banii, am constatat foarte multe probleme - probleme de constructie, in contracte scria ca trebuie sa existe finisaje medii, nici macar minime nu erau… am avut prieteni care aveau peretii uzi de sus pana jos pentru ca nu functiona instalatia de apa. Au incercat in permanenta sa ne fure. Parchet de cea mai proasta calitate, Parchet care era umflat, nu puteai calc ape el. Era in valuri. Robineti care nu curgeau sau erau inchisi. Robinetii care curgeau cand am dat drumul la caldura… Era sub orice critica."

Militarii au apelat la aceeasi comisie din Minister. "Am rugat Ministerul, pentru ca Ministerul e cel care a dat pamantul, e cel care a adus dezvoltatorul sa construiasca, n-am facut noi licitatia, nici macar n-a fost licitatie, Ministerul l-a adus, ni se parea normal ca Ministerul sa intervina la problemele care apar."

Cei de la Rotary se justifica. Daniela Rotaru, manager de proiect: "Va spun ca noi am facut doar lucrarile de structura si arhitectura acolo. Anteprenor general a fost South Pacifica si noi am lucrat sub managementul anteprenorului general facandu-ne bucatica noastra de lucrari. Oricare militar cu care stati de vorba se va dovedi mandru si norocos".

Nu toti s-au simtit norocosi. Dimpotriva. Locotenent-colonel (r) Dumitru Ranciog: "S-a incercat ca la darea in primire a caselor sa se dea fara ca noi sa le luam in primire efectiv. A fost chemata la Ministerul Apararii o comisie formata din beneficiari ai militarilor sa ni se spuna ca iau ei in primire casele in locul nostru si noi sa luam casele in primire... Vreau sa va spun ca nu exista locuinta de aici sa nu fi avut o pagina intreaga cu neconformitati. De la instalatii pana la finisaje interioare, exterioare... Eu va dau exemplul meu cand am dat drumul la apa prima data a tasnit apa din perete."

Intreg cartierul a fost parca gandit in bataie de joc. O parte dintre militari nu au acces in casele lor decat daca trec pe domeniul privat al altui cetatean.

In Baneasa Straulesti, nici evacuarea apelor pluviale, canalizarea, nu functiona. Dar cele mai mari probleme au fost tot in case. Colonel (r) Adrian Stefan: "In contractual de construire a casei apare suprafata de constructie utila de aproximativ 147 de mp. Mi-a venit cadastristul, cand mi-a verificat mi-a spus: dom'le va lipsesc 27 de mp…Dom'e asta inseamna o sufragerie!"

Cei de la minister au ramas surzi si muti. In Baneasa, militarii au primit case cu multe probleme, in vreme ce in Antiaeriana, altii inca mai astetapta sa-si primeasca locuintele...

Sute de angajaţi ai Ministerului Apararii Nationale au depus, din 2007, echivalentul a aproape doua milioane de euro in conturile dezvoltatorului, chiar daca la ora aceea nu exista niciun aviz de urbanism din partea primariei, semn ca proiectul incepea cu stangul. Dezvoltatorul ales fara licitatie a demarat lucrarile in 2009, cu intarziere de doi ani. Cartierul trebuia sa fie gata la sfarsitul lui 2010, dar lucrurile s-au complicat pentru ca banii incasati de la militari n-au fost suficienti, asa ca dezvoltatorul a ipotecat blocuri si vile si s-a impotmolit in datorii.

Dima Dumitrache: "Banca a propus comisiei din minister si dezvoltatorului sa renunte la forma initiala de finantare si sa finanteze printr-un credit corporate acordat finantatorului. Urmand ca in momentul in care casele sunt gata, prin acordarea creditului retail sa se stinga creditul corporate…" Adica, desi terenul a fost concesionat de armata pentru locuintele militarilor, aceste locuinte au devenit gaj la banca, chiar daca unii dintre beneficiari au platit partial sau chiar integral lucrarile. Militarii s-au trezit ca si-au investit banii in ceva ce nu era al lor, cartierul fiind gajat la banca. Cei care si-au platit integral si din resurse proprii casa, nu pot sa-si faca acte pe imobile. Indignarea lor este proportionala cu teama de a spune in fata superiorilor ceea ce cred.

Pe internet, in forumuri de discutie dedicate proiectului, disperarea oamenilor e prezenta. Oamenii sunt deranjati mai ales de faptul ca pana acum au fost tot timpul mintiti.

Desi prima etapa a proiectului este gata in proportie de 80 la suta, s-a creat un cerc vicios.

Managementul defectuos a atras in spirala datoriilor si pe cei care au lucrat pe santier. Sunt firme subcontractoare sau furnizori ce nu au mai primit bani de 7-8 luni. In fiecare saptamana le sunt promisi banii restanti.

Compania are peste 5 milioane de euro datorii, in afara de banii imprumutati de la banca. Cateva firme aflate la capatul puterilor au cerut falimentul constructorului.

In timp ce subcontractorii isi cer banii in instanta, militarii isi pun ingrijorati intrebari.

Milioane de euro a pierdut statul roman pentru ca oficiali ai armatei au incheiat asocieri paguboase cu dezvoltatori care si-au batut joc de militarii care si-au pus in joc economiile cu gandul ca vor avea o casa. Unii dintre ei si-au pierdut speranta. De teama superiorilor, militarii se tem sa vorbeasca, in vreme mai-marii armatei refuza sa comenteze proiectul pagubos pe care ei l-au girat. Mai trist e ca in vreme ce ei isi vad de treaba, zeci de angajati ai armatei asteapta un raspuns si despagubiri de la cei care, din cauza incompetentei, i-au lasat astazi pe drumuri.

Reportaj difuzat de ProTv in emisiunea "România, te iubesc!" din 4 martie 2012

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO