Ziarul de Duminică

Poliţiste comerciale. Alina Marinescu alias Monica Ramirez/ de Stelian Ţurlea

Poliţiste comerciale. Alina Marinescu alias Monica...

Autor: Stelian Turlea

20.03.2014, 23:57 146

Monica Ramirez este o scriitoare tânără, cu o putere de muncă enormă, care se declară fără complexe „un scriitor comercial”. A locuit timp de 20 de ani în Statele Unite, unde a publicat opt romane sub numele de Monica Danetiu-Pană. E bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing. La noi a devenit celebră îndeosebi pentru că, ambiţioasă fiind, a reuşit să slăbească într-un an şi jumătate 70 de kilograme (ajunsese, după patru naşteri, să cântărească 125 de kilograme!), arată ca o balerină (face şi balet) şi şi-a împărtăşit experienţa într-o carte şi în multe interviuri şi emisiuni televizate.

Scrie mult, în diferite genuri, a publicat foarte mult, dar s-a făcut cunoscută mai ales pentru seria de thriller de spionaj internaţional, îmbinat cu romance, al cărei personaj principal este Alina Marinescu. „Am scris cu pasiune şi nesaţ în fiecare minut liber – declară Monica Ramirez. Am scris două rânduri, apoi am mai schimbat un pampers, încă trei rânduri, apoi am încălzit un biberon de lapte, şi tot aşa. Am scris cu o mână, în timp ce cu cealaltă legănam un bebe, am scris în cap, în timp ce conduceam maşina pentru a merge la cumpărături, ori când o duceam pe fiica mea cea mare la şcoală, ori în timp ce împătuream rufe, dădeam cu aspiratorul, găteam. Mintea mea scria în permanenţă. La fel fac şi acum. Elevele mele de la cursurile de Zumba ştiu asta deja... mă întreabă mereu la ce capitol sunt atunci când mă încurc la vreun dans. Practic odată cu lucrul la seria Alina Marinescu, mi-am creat o identitate paralelă. Acasă eram o mămică grăsuţă, mai mereu cu un bebe în braţe şi să nu ma înţelegeţi greşit, mă bucuram din plin de toate momentele acelea, însă câteodată îţi doreşti ceva mai mult, ceva poate ieşit afară din comun, iar când scriam, chiar deveneam Alina, spion de înaltă clasă, asasin profesionist, care trăia aventuri incredibile şi era capabilă de lucruri incredibile. Am trăit prin Alina ceea ce nu puteam trăi în viaţa mea de zi cu zi, şi trebuie să spun că asta m-a ajutat foarte mult. Ieşeam din trupul meu îngreunat de kilograme în plus, devenind astfel o super-eroină care era capabilă de orice activitate fizică, oricât de solicitantă ar fi fost.”

Din păcate, această eroină din cele cu mult peste o mie de pagini, nu este numai o super-eroină, ci acţionează atât de exact de parcă ar fi un robot şi se implică în isprăvi atât de numeroase, dificile, fără limită, încât devine incredibilă. Iar implicările sufleteşti par artificiale. Seamănă mult cu filmele de desene animate cu lupte între roboţi. Fireşte, ca lectură în care să nu te implici, sunt adorabile.

Seria de opt romane cu Alina Marinescu a apărut întâi în Statele Unite, apoi şi în româneşte, deocamdată doar primele patru. Cartea n-a fost o serie de la bun început. Monica Ramirez declara într-un interviu: „Am scris cartea şi m-am trezit cu un manuscris de peste o mie de pagini, pe care era clar că trebuia să-l despart în mai multe volume. Alina este un personaj real, întâmplările din carte sunt reale. Multă lume mă acuză că de fapt eu sunt Alina Marinescu, iar cartea descrie viaţa mea. Este inutil să mai neg. Alina este un personaj foarte drag mie, poate cel mai drag din toate personajele pe care le-am creat până acum. Povestea ei este dramatică, incitantă, duce o viaţa pe muchie de cuţit, iar iubirea interzisă şi imposibilă pe care o trăieşte cu Alex pare a fi din altă lume.”

Alina Marinescu este o rebelă recrutată de tânără de un agent operativ. Din viaţa ei, moartea face parte în fiecare zi. Fireşte, se îndrăgosteşte de agent şi îi îndeplineşte cu şi mai mare ardoare absolut toate comenzile. În „Asasin la feminin”, volumul întâi al seriei, Alex Therein, bărbatul pe care crede că-l iubeşte şi care o recrutează, o transformă într-un asasin. Ca mentor al ei, în timpul procesului de antrenament, trebuie să se confrunte nu numai cu atitudinea ei recalcitrantă, dar şi cu responsabilitatea de a transforma o persoană inocentă într-o unealtă a morţii.

În volumul al doilea, „Identităţi secrete”, Alina Marinescu lucrează pentru o organizaţie ultra secretă, numită Elite. Volumul al treilea – „Balanţa puterii”. Elite le acaparează eroilor vieţile complet, invâdandu-le simţurile, intimitatea, de cele mai multe ori chiar gândurile. „Seducător şi puternic – scria Palm Springs Time. Enigmatic, un roman irezistibil.”

În volumul al patrulea „Bariere de fum”, „Alex mi-a murit în braţe după o misiune dezastruoasă în Irak, sau cel puţin aşa am crezut timp de şapte ani. Acum ştiu că n-a fost decât o altă înscenare, ceea ce înseamnă că vom lucra din nou împreună. Îmi şi imaginez... eu, Alex şi Marius împreună sub acelaşi acoperiş. Mi se face rău numai când mă gândesc la asta. Nu-l iubesc pe Alex. Nu l-am iubit niciodată. Între noi n-a fost nimic altceva decât o pasiune primejdioasă născută din disperarea unei vieţi care nu ne aparţinea. Dar îl iubesc pe Marius. Ba nu, rectific. Sunt îndrăgostită de Marius. Tot ce ştiu despre dragoste am învăţat de la el. Câteodată mă trezesc îngrozită în mijlocul nopţii. Până la urmă, într-un fel sau altul, îl voi pierde şi pe el. Singura certitudine pe care o avem este doar moartea, dar am decis să rămânem împreună, chiar dacă relaţia noastră are margini ascuţite. De fiecare dată când sună telefonul şi trebuie să ne asumăm adevăratele noastre identităţi, e foarte posibil ca unul dintre noi să nu se mai întoarcă.”  „Un roman care dă dependenţă – scria Inland Empire Journal. Personajele principale devin persoane reale. Sunt aici. Există. La fel şi organizaţia Elite.”
Monica Ramirez nu s-a limitat la această serie, a mai publicat alte romane în care fantezia se îmbină cu thrillerul, cum este apreciata „Fantoma de pe lac”.

În mod sigur, Monica Ramirez este una dintre cele mai căutate scriitoare comerciale.

 

Monica Ramirez – Balanţa puterii. Seria Alina Marinescu vol. 3.  Editura Tritonic. Traducere din limba engleză de Adina Sinculeţ

Monica Ramirez – Bariere de fum, seria Alina Marinescu vol. 4. Editura Tritonic. Traducere din limba engleză realizată de autoare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO