Ziarul de Duminică

PORTRET / Răzvan Oprea: „Pentru actor, viaţa este adevaratul material de studiu"

PORTRET / Răzvan Oprea: „Pentru actor, viaţa este adevaratul material de studiu"
23.06.2009, 15:05 1105

 
Răzvan Oprea se poate mândri, la 30 de ani, cu câteva roluri care il situează printre cei mai solicitaţi actori ai momentului. Joacă, la Naţionalul bucureştean, in nouă spectacole, având şi numeroase colaborări cu alte scene importante. Dar de ce partitură căreia i-a dat viaţă este cel mai ataşat? "Nu ştiu dacă există vreun rol de care sunt cel mai mândru, pentru că intotdeauna sunt foarte mândru de ultimul meu rol. Totusi, sunt câteva roluri pe care le iubesc. Este vorba de Georgică din «Complexul România», de Von Koren din «Un Duel», de Voicu din «Madybaby.edu». Pe acestea le iubesc cel mai mult". 
Intrebat, fireşte, cum ii este lui astăzi, ca actor care s-a luptat şi a şi reuşit să se lanseze, Oprea răspunde cu o sinceritate dezarmantă: „Nu mi-a fost greu să practic această profesie, pentru că am făcut-o cu toată pasiunea şi priceperea mea, intr-o implicare totală. A fost insa destul de greu să rezist presiunii sociale şi condiţiilor economice, pentru că trebuie să adaug aici că un actor la TNB care joacă in noua spectacole primeşte un salariu de 1.100 de lei". Se poate trăi, ca actor tânăr?… "Nu, nu se poate trăi. Dacă nu aş fi colaborat in afara teatrului in fiecare lună, nu aş fi putut supravieţui, pentru că nu poate fi vorba de a trăi, ci doar de a supravieţui"... Cum priveşte Răzvan, un actor dotat cu şarm şi cu o energie debordantă, care poate răpune şi un munte dintr-o simplă privire albastră, o vorbă ascuţită şi o anume prestanţă, cinematografia română de azi? „A rămas cantonată in subiecte tocite, preluate de la inaintaşii acestor tineri regizori. Toată cinematografia română cu foarte mici excepţii este tributară unor modalităţi, aş spune chiar unei anumite mode". Deşi alura sa, uneori de Gavroche, ii poate da un aer uşor ludic, totuşi tânărul actor este foarte bine ancorat in realităţile noastre cele „de toate zilele", implicat realist in ceea ce trăieşte, am zice aidoma personajului său Georgică din „Complexul România" de Mihaela Michailov, spectacol montat de Alexandra Badea la Teatrul Naţional. Artistul mărturiseşte: „Textul spectacolului «Complexul România» a fost desăvârşit pe parcursul repetiţiilor, pe principiul work-in-progress reuşind impreună să definitivăm forma finală a acestui text, zic eu unul dintre cel mai importante texte de teatru pe tema situaţiei sociale din România. Ca să inţelegeţi mai bine, am să-l parafrazez pe George Călinescu, care spunea «Otilia sunt eu, eu sunt Otilia»: «Eu sunt Georgică, Georgică sunt eu...". „Ce lucruri crezi că trebuie schimbate fundamental in societatea noastră de azi? Consideri că noi, cei tineri, avem puterea să schimbăm ceva?" ..."Societatea românească este infectată de indiferenţă, de lipsă de reacţie, e lipsită total de coeziune socială, conduită civică şi conştiinţă de sine. In societatea românească trebuie să se schimbe in primul rând... societatea. Noi, tinerii, moştenim din păcate ereditar toate aceste infecţii şi ar trebui intâi să ne schimbăm pe noi şi abia apoi să ne educăm copiii să nu repete greşeli pe care părinţii sau bunicii lor le-au făcut".
In ciuda aparenţelor, la intrebarea, am zice firească, dacă şi-ar dori să emigreze, Răzvan Oprea ne-a contrazis aşteptările: „Pot să emigrez oricând, dar nu vreau. Sunt incăpăţânat". Din luna septembrie, va urca pe scena Teatrului «Le Tarmac» din Paris, intr-un spectacol in limba franceză alături de actori francezi şi români. Spectacolul se numeşte «Contr'le d’identite» si este regizat de Alexandra Badea, care semnează şi textul. Pasiuni? "Actoria este un mod de a gândi şi deci gândesc intr-un fel specific 24/24. Pasiunile mele - fotbalul, caii, călătoriile, fizica. Dar aş zice că şi atunci când mă ocup de una dintre aceste pasiuni, tot de actorie mă ocup, pentru că pentru un actor viaţa este materialul de studiu".. Fetelor, dacă vă făceaţi cumva vreo iluzie, trebuie să vă luaţi gândul, fiindcă Răzvan este căsătorit şi, cu toate ca a făcut acest pas foarte devreme, se pare că-i merge chiar foarte bine. Ii admiră pe Al Pacino, Jack Nicholson, Robert De Niro, Marius Bodochi, Pipo Del Bono şi… „mai sunt". Este fascinat de continentul african, unde a călătorit o dată şi promite că „am să mai plec cu siguranţă, iar anul acesta am să merg in vacanţă in Franţa".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO