Ziarul de Duminică

Portrete, fracturi, desene/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

25.06.2015, 23:45 171

George Löwendal – Întâlnirile mele cu ţăranii

Expoziţia de pictură şi grafică „George Löwendal – Întâlnirile mele cu ţăranii” prezintă în Casa Albastră a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, în perioada 16 iunie - 31 iulie 2015, o galerie de portrete unică în pictura românească modernă. Realizate de-a lungul a trei decenii (1933-1963), aceste „chipuri” de ţărănci şi ţărani (foto 1) sunt însoţite, pentru prima dată în Sibiu, de fragmente inedite din însemnările artistului.

Împreună, imaginile şi textele restituie dimensiunea unui pictor „etnograf”, care a documentat chipuri şi vederi din ţara sa de adopţie, România. (Re)cunoscut şi consacrat ca „pictor al ţăranilor”, George baron Löwendal şi-a asumat cu bună ştiinţă sarcina de a înregistra, în tablourile sale, fragmente ale unei istorii (stră)vechi, pe cale de a se pierde în zorii timpurilor moderne:

„Ani de-a rândul am petrecut între ţărani. Muncind alături de ei la câmp şi în muncile casnice, m-am împrietenit cu sute dintre ei şi poate că asta s-a oglindit şi în nenumăratele cartoane şi pânze ale mele. Am nădejdea că în multe chipuri de ţărani ce am pictat am reuşit să redau uneori şi starea lor sufletească; dar fireşte că nu puteam să nu mă entuziasmez şi de portul lor, păstrat nevătămat nu de secole, ci poate de milenii. Mi-am dat repede seama că marile descoperiri în domeniul tehnicii nu vor întârzia să modifice felul de trai şi deci întreaga înfăţişare a ţăranilor şi m-am simţit răspunzător, ca martor ocular, de a păstra ceea ce nu peste multă vreme va dispare cu desăvârşire.” (fragment din însemnările lui George Löwendal)

 

Mircea Suciu la Muzeul Naţional de Artă Contemporană

„Fractura” este prima expoziţie personală la MNAC Bucureşti a artistului clujean Mircea Suciu, unul dintre cei mai apreciaţi artişti români pe scena internaţională. Expoziţia va putea fi admirată până în noiembrie 2015.

Expoziţia „Fractura” prezintă o serie de lucrări noi ale artistului Mircea Suciu, realizate şi dimensionate special pentru expunerea în sălile grandioase de la parter ale Muzeului Naţional de Artă Contemporană, situat în fosta Casă a Poporului.

Imaginată ca răspuns la provocarea de a expune într-o clădire cu o astfel de încărcătură simbolică, expoziţia „Fractura” propune o reflecţie asupra imaginii ca expresie a multiplelor rupturi şi transformări din societatea contemporană (foto 2).

Artistul se foloseşte de imagini iconice, asimilate ca simboluri în diverse epoci istorice, preluate din media, pentru a arăta că atât imaginile, cât şi percepţiile artistice sunt întotdeauna codificate istoric.  Printr-un amplu exerciţiu de decodificare, traducere şi revizuire a acestor simboluri în contextul contemporan, Mircea Suciu urmăreşte să sublinieze că figurile istoriei nu dispar niciodată, ci se transformă în adevărate spectre ce însoţesc permanent prezentul.

Lucrările selectate exprimă o poziţie artistică singulară, cu un puternic conţinut umanist, ce explorează în profunzime relaţiile dintre subiectivitate, memorie, imagine şi reprezentare. Expoziţia include şi instalaţia monumentală de desene care s-a bucurat de un succes deosebit la ultima ediţie a Bienalei Internaţionale din Gwangju, Coreea de Sud, 2014. Curatorul este Maria Rus Bojan, una dintre cele mai importante curatoare internaţionale de origine română, care trăieşte la Amsterdam.

Expoziţia artistului Mircea Suciu va rămâne deschisă la MNAC timp de 6 luni, până în luna noiembrie a acestui an. Aceasta va fi itinerată în 2016 la MoCAB – Muzeul de Artă Contemporană Belgrad. (Sursa: modernism.ro)

 

Desenul sculptorului

Cum ia naştere o sculptură? Care este ideea de început a artistului pornit în căutarea inspiraţiei pentru o nouă operă? Ce limbaj al formelor transformă gândul autorului în sculptura de mai apoi, ce va sta mărturie frumosului în galeriile lumii?

Un posibil răspuns la toate acestea şi la multe altele, îl puteţi descoperi la Galeria „Dialog”, de la parterul Primăriei Sectorului 2,  în cadrul unui vernisaj unic, al celor mai speciale crochiuri semnate de 14 artişti plastici români, aflaţi în ţară şi străinătate (foto 3).  
Este vorba de artiştii: Ion Jalea, Ion Grigore Popovici, Ion Vlasiu, Ion Lucian Murnu, Ovidiu Maitec, Gheorghe Iliescu-Călineşti, George Apostu, Paul Vasilescu, Constantin Popovici, Grigore Stanislav Slavu, Matei Negreanu, Mircea Paul Goreniuc, Cristian Breazu, Aurel Vlad.  „S-a spus că desenul este o abstracţie adaptată la un contur; în ceea ce priveşte desenul sculptorului, am fi mai degrabă tentaţi să afirmăm că este vorba de un sentiment ţintuit într-un contur.
Desenele sunt, aşadar,  poeme, melodii sau picturi disimulate prin arabescul unor construcţii grafice” – nota criticul Cornel Radu Constantinescu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO