Ziarul de Duminică

Biografie de revoluţionar/ de Ziarul de duminică

Biografie de revoluţionar/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

30.01.2015, 00:00 60

Christopher Read

Lenin. O viaţă de revoluţionar

Meteor Press Publishing

Traducere de Dan Criste. Carte în curs de apariţie la Editura Meteor Press.

Vladimir Ilici Ulianov, cunoscut sub numele de Lenin, a fost un lider enigmatic, un politician hotărât şi îndrăzneţ, care a avut o influenţă imensă asupra istoriei secolului al XX-lea. Viaţa şi activitatea lui Lenin reprezintă de multe decenii subiectul unei intense controverse ideologice. În epoca postsovietică, asistăm la o renaştere a interesului faţă de Revoluţia Rusă şi implicit faţă de moştenirea lui Lenin, precum şi la o reevaluare a acestora.  În această nouă biografie a sa, Christopher Read – profesor de istorie modernă a Europei la Universitatea Warwick, Marea Britanie – s-a bazat pe o gamă largă de surse primare şi secundare, inclusiv pe materiale puse la dispoziţia publicului în epoca glasnost şi în cea postsovietică. Temele de bază ale studiului de faţă sunt personalitatea ascetică a revoluţionarului Lenin, felul în care el a exploatat cultura, învăţământul şi propaganda, relaţiile sale cu marxismul, analiza dinamică făcută de el împărţirii în clase a societăţii ruseşti şi instinctele sale „populiste”. Cartea reprezintă o introducere excelentă, temeinică în studiul uneia dintre personalităţile principale ale Revoluţiei Ruse şi ale Rusiei postţariste.

„O biografie excelentă, care surprinde adevărata personalitate a lui Lenin – pe de o parte, profesorul cu preocupări intelectuale, pe de altă parte, politicianul dogmatic, implacabil.” – Geoffrey Swain, Universitatea de Vest din Anglia

 

„Lenin ar fi considerat fără îndoială momentul actual din istoria omenirii ca fiind profund contrarevoluţionar – scrie Christopher Read în introducerea cărţii sale. În aceste condiţii, sarcina prezentării vieţii unui revoluţionar este una complicată. Prezenta generaţie va avea poate un şoc să constate că istoria se repetă după mult trâmbiţatul ei «sfârşit» din anii 1990. Conjunctura actuală oferă însă un avantaj în ceea ce priveşte înţelegerea lui Lenin. În primii ani ai vieţii lui, revoluţia părea a fi o perspectivă la fel de îndepărtată şi de improbabilă ca şi astăzi. În vremea lui, la fel ca azi, se considera că lumea se află într-o fază postrevoluţionară, principala revoluţie fiind cea din Franţa de la 1789. De fapt, lumea tinereţii lui Lenin s-a dovedit a fi fost una prerevoluţionară (în cazul Rusiei), o lume care se îndrepta spre autodistrugere prin Primul Război Mondial (în cazul Europei în general). Poate că lucrurile stau la fel şi astăzi. Indiferent că este sau că nu este aşa, experienţa lui Lenin, calităţile şi slăbiciunile lui, succesele şi greşelile lui tragice oferă încă un bagaj de cunoştinţe din care avem ce învăţa. Sunt idei care pot stimula în continuare. Sunt şi idei care s-au dovedit a fi sterile, chiar periculoase, din care putem învăţa ce să nu facem.

Ţinând seama de aceste lucruri, scopul prezentului studiu este acela de a încerca să-l facă înţeles pe Lenin. Nu să-l justifice, ci să-l facă înţeles. De aceea, accentul este pus mai degrabă pe ceea ce a spus şi a făcut Lenin însuşi decât pe ceea ce au spus alţii despre el. Materialul nu lipseşte. Aşa-zisele Opere complete (de fapt, incomplete) cuprind, în ediţia în limba engleză, 47 de volume a circa 500 de pagini fiecare, iar în ultima ediţie rusă, 55 de volume.” Vom reveni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO