Ziarul de Duminică

Portretul unui patriarh al istoriografiei/ Ziarul de duminică

Portretul unui patriarh al istoriografiei/ Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

21.07.2016, 23:59 128

Narcis Dorin Ion – Portretul unui aristocrat al spiritului. Convorbiri cu academicianul Dan Berindei. Editura Oscar Print. Prefaţă de acad. Răzvan Theodorescu. Postfaţă de acad. Ioan-Aurel Pop

Ieri, la Academia Română, a fost lansat volumul istoricului Narcis Dorin Ion, director al Muzeului Peleş „Portretul unui aristocrat al spiritului. Convorbiri cu academicianul Dan Berindei”, o carte cu valoare de document, o mărturie directă despre viaţa şi activitatea unui patriarh al istoriografiei române contemporane: academicianul Dan Berindei. „Un aristocrat al spiritului, descendent dintr-o stirpe  boierească şi intelectuală – spune autorul –, care povesteşte, cu har şi detaşare,  întâmplările unei vieţi fascinante, deseori complicată de vremurile politice atât de schimbătoare în România anilor 1945-1989.” Volumul masiv cuprinde numeroase ilustraţii sugestive şi planşe.

„Aşa cum sugerează şi titlul volumului – Portretul unui aristocrat al spiritului.  Convorbiri cu academicianul Dan Berindei – am urmărit să redăm în această carte portretul intelectual al unui aristocrat aparte, care nu a făcut niciodată caz de originea sa nobilă, domnul Dan Berindei considerându-se mai mult descendentul unei dinastii de intelectuali (arhitecţii Dumitru Berindei şi Ion D. Berindei, cel din urmă cu o operă care a marcat evoluţia arhitectonică a României începutului de veac XX). Cu toate acestea, pasiunea pentru genealogie a autorului şi a eroului principal al cărţii a condus la evocarea amplă şi documentată a înaintaşilor familiei Berindei, oameni politici, militari şi arhitecţi care au marcat istoria politică şi culturală a României moderne şi contemporane. Din acest punct de vedere, mărturia domnului academician Dan Berindei despre trecutul familiei sale devine o sursă istorică de primă mână pentru biografii ulteriori ai familiei Berindei.

În alt registru, apreciem că volumul Portretul unui aristocrat al spiritului. Convorbiri cu academicianul Dan Berindei aduce o contribuţie esenţială privind istoriografia română în timpul celor două regimuri politice, comunism şi democraţie, care i-au marcat atât de profund evoluţia. Evocarea marilor figuri ale istoriografiei române ante- şi postbelice (de la Gheorghe Brătianu şi Constantin C. Giurescu la Petre P. Panaitescu sau Mihai Berza) este cu atât mai preţioasă cu cât vine de la o autoritate în materie, care a avut şansa de a-i cunoaşte atât de aproape. Momentul de zenit al istoriografiei române în anii comunismului – am numit astfel Congresul mondial de istorie organizat la Bucureşti în 1980 – este evocat pe larg de domnul academician Dan Berindei, ca unul care a fost implicat profund în reuşita acestui eveniment de anvergură mondială.

De asemenea, viaţa academică a României de după 1990 îşi găseşte în academicianul Dan Berindei unul dintre cei mai avizaţi evaluatori, în calitatea domniei sale de membru titular şi vicepreşedinte al Academiei Române, atât de implicat (ştiinţific şi administrativ) în activitatea înaltului for ştiinţific. De altfel, Academia Română a devenit pentru domnul Dan Berindei, după 1990, o a doua casă, căreia – asemenea boierimii culturale de odinioară – domnia sa i s-a adăugat între marii donatori de după 1990, dăruind conacul şi pădurea moşiei strămoşilor săi de la Dobroteşti-Teleorman.”

Volumul Portretul unui aristocrat al spiritului. Convorbiri cu academicianul Dan Berindei inaugurează o nouă colecţie a Editurii Oscar Print: Istorii trăite. Convorbiri. Jurnale. Corespondenţe. Este o colecţie care îşi propune să valorifice literatura memorialistică inedită, păstrată în arhive publice sau de familie, corespondenţă care încă nu şi-a găsit editorii, convorbiri, interviuri şi orice alt gen de mărturii privind istoria românilor din ultimele două veacuri. Volumele care vor fi publicate, pentru început, în această nouă colecţie sunt dedicate incursiunilor biografice dedicate unor personalităţi ale istoriografiei române contemporane (academicianul Răzvan Theodorescu şi genealogistul Mihai Dim. Sturdza) sau evocării pasionante a istoriei unor familii importante din rândul aristocraţiei române (Bălăceanu-Stolnici, Cerkez, Hagi-Mosco, Koslinski, Pleşia, Nasta).

Interviul cu academicianul Dan Berindei a fost înregistrat în vara anului 2014 (2 iunie, 13 iunie, 25 iunie, 24 iulie, 31 iulie). Alte două runde de convorbiri au avut loc în zilele de 16 februarie 2015 şi 25 iunie 2015.

„Ce pot să spun despre acest vechi prieten şi coleg? – se întreabă acad. Răzvan  Theodorescu. Este un patriot fără retorică patriotardă. Este un patriot efectiv, care îşi iubeşte necondiţionat ţara şi de multe ori patriotismul său a fost chiar prost interpretat de oameni care ştiu mai puţine lucruri despre istorie. Este un european, un european fără ostentaţie. Am fost cu el de mai multe ori în străinătate şi ştiu cât de bine se prezintă Dan Berindei în astfel de ocazii. Este un om al comunităţii internaţionale.”

 

„Profesorul Dan Berindei nu a demolat – susţine acad. Ioan-Aurel Pop –, ci a   construit o lume şi a reconstituit lumi trecute. A avut şi are darul naraţiunii simple şi curgătoare, pe înţelesul celor dornici de cunoaştere. Nu a avut şansa şi permisiunea să fie profesor universitar atunci când s-ar fi cuvenit, dar a fost şi este un dascăl al neamului, menit să formeze caractere din postura sa de învăţător al comunităţii. Dan Berindei ar fi avut, poate, şi talentul literar necesar recreării realităţii prin mijlocirea imaginilor artistice, ar fi putut făuri lumi paralele autentice, de care noi, oamenii, avem uneori nevoie, atunci când simţim nevoia să evadăm din cotidian. Dar a preferat să reconstituie în loc să inventeze, având drept far criteriul adevărului. Astfel, ne-a dovedit că oamenii care au trăit în trecut nu au avut, în fapt, decât conştiinţa prezentului, fiind convinşi că trăiesc plenar şi că numai noi, printr-o convenţie, îi aruncăm – de multe ori cu dispreţ – în trecut. Cu alte cuvinte, istoria este, în esenţă, viaţă, iar dragostea pentru trecut este – cum ar fi spus Marguerite Yourcenar – dragoste de viaţă. Iubind trecutul – experienţa omenirii – Dan Berindei iubeşte viaţa şi ne-o înfăţişează în curgerea ei fără sfârşit, în rotunjimea ei infinită.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO