• Leu / EUR4.7619
  • Leu / GBP5.4653
  • Leu / USD4.1988
Ziarul de Duminică

Poveste din tinuturile lui Ros Imparat

Exista timpuri si locuri in care dragostea, odata instalata, se poate transforma in ura. Ca in basme, ingerii pot ajunge demoni, iar tineretea fara batranete se schimba intr-un taram al mortii. Povestea tulburatoare care urmeaza si ale carei temeiuri au fost cunoscute in epoca de doar cativa initiati se afla intr-un dosar din arhiva Comitetului Central, dosar ce consemneaza fapte petrecute la zece ani dupa instalarea regimului comunist in Romania.

Intr-o frumoasa amiaza de aprilie a anului 1958, Tanti, fiica cea mica a lui Gheorghiu-Dej, insotita de marea ei iubire de atunci, cantaretul Cezar Grigroriu, din celebrul "Trio" al fratilor Grigoriu, autorii hit-ului de epoca "Macarale rad in soare, argintiu!", intra la Braseria Continental din centrul Bucurestilor.

Toate mesele erau ocupate. Un tanar aratos, singur la o masa, le-a facut semn si i-a invitat alaturi de el. Cei trei au petrecut foarte agreabil un ceas-doua impreuna, fapt care i-a determinat pe Tanti si pe Cezar sa-l invite pe tanar, pe nume Gheorghe Placinteanu, despre care aflasera ca e medic chirurg, sa le faca o vizita.

La doua saptamani dupa aceasta intamplare, doctorul Placinteanu a cunoscut-o in casa lui Cezar Grigoriu pe Lica, fiica cea mare a dictatorului comunist. Pe atunci, Lica era o "stea" in ascensiune a cinematografului de la noi. Se spunea ca Dej inchiriase singur o sala de cinema, pentru a-i savura debutul pe marele ecran. Ceea ce s-a intamplat apoi este reprodus de dosarul din arhiva Comitetului Central in urmatorii termeni:

"Desi Lica Gheorghiu era casatorita in acea perioada cu Marcel Popescu (secretar si aghiotant al lui Dej - n.n.), la scurt timp dupa cunoasterea doctorului Placinteanu Gheorghe a inceput sa intretina relatii intime cu acesta. Deoarece relatiile dintre ei au devenit publice, in familia lui Gheorghiu-Dej au avut loc numeroase discutii, in urma carora a survenit divortul intre Lica Gheorghiu si Marcel Popescu. Mentionam ca Gheorghiu-Dej, afland de legaturile existente intre Lica si Gheorghe Placinteanu, care incepuse sa o viziteze la domiciliu, si-a manifestat in mod hotarat dezacordul fata de aceste relatii si a cautat pe toate caile sa le destrame si sa impiedice intentiile lor de casatorie".

Dej era de-a dreptul furios. Furia sa era potentata de o trauma mai veche a liderului comunist. O poveste de familie, relatata in epoca de un nepot al sau, Ticu Gheorghiu, o pune pe seama unei tragice intamplari: in vremea in care Gheorghiu Dej nu-si incepuse inca "activitatea revolutionara" si se afla la Barlad, mamei sale, bolnava, i-a fost refuzata o internare in spital, pe motiv ca nu avea bani suficienti. La scurt timp, aceasta a decedat. Vinovat, in memoria familiei, a ramas directorul spitalului. Il chema Placinteanu si fusese tocmai tatal pretendentului la mana fetei lui Dej. In atare conditii, pe Gheorghe Placinteanu nu il putea astepta nimic bun, dar din nefericire nu-si imagina pana unde putea impinge Gheorghiu-Dej, intocmai ca Imparatul Rosu din poveste, dragostea posesiva fata de fata sa si razbunarea unei traume a trecutului.

Placinteanu a fost pus, din ordinul direct al ministrului de Interne Alexandru Draghici, care actiona la cererea lui Dej, sub o severa urmarire. A inceput sa fie scotocit si trecutul singurei rude apropiate in viata, unchiul sau Ion Placinteanu, profesor universitar, care traia ca pensionar la Iasi. Cu toata inconsistenta probelor, arestarea celor doi a fost ordonata din "ratiuni superioare de stat". Asa se putea intampla cu dragostea in comunism, iar criza de furie a fetei lui Dej nu a putut schimba nimic. Lica avea sa recunoasca fata de cantaretul Cezar Grigoriu pana unde va impinge tatal sau razbunarea: "Acum, intreaga familie va avea de suferit".

Asa s-a si intamplat. Batranul profesor Ion Placinteanu, pensionat pentru o boala de inima, a fost inchis la penitenciarul Gherla, unde a murit la 14 decembrie 1960. Nepotul sau Gheorghe Placinteanu, complet izolat, tinut in frig, lipsit de hrana, a contractat rapid un TBC pulmonar si s-a imbolnavit de ulcer duodenal. S-au dat dispozitii precise sa nu i se asigure nici un fel de tratament medical. La 1 mai 1961, tanarul doctor Placinteanu s-a stins, dupa doar douazeci de luni de la arestare. S-a interzis autopsierea cadavrului, pentru stabilirea cauzelor mortii. Murise, de fapt, nu de boala si de foame, ci pentru ca a iubit pe cine nu trebuia. Iar Lica nu a aflat niciodata adevarul despre soarta lui; i s-a spus doar ca, dupa executarea unei scurte pedepse, a ales sa emigreze. Se poate spune si asa - plecase spre locuri mai bune decat tinuturile lui Ros Imparat, unde dragostea putea ucide.

Principalele valute BNR - joi, 13:35
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1262
Ieri: 4.7559
Azi: 4.1988
Diferență: 0,1121
Ieri: 4.1941
Azi: 5.4653
Diferență: -0,2591
Ieri: 5.4795
Azi: 4.1953
Diferență: 0,2054
Ieri: 4.1867