Ziarul de Duminică

Povestea adevărată a unui pilot sinucigaş/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

19.03.2015, 23:54 82

Ioan-Aurel Pop

Istoria, adevărul şi miturile

(Note de lectură)

Editura enciclopedică

Istorie şi mit în conştiinţa românească de Lucian Boia a apărut la Editura Humanitas în 1997; a doua ediţie a fost tipărită în 2000 (apoi, cartea a fost retipărită de alte şase ori). În 2002 a apărut cartea de faţă. În Cuvântul înainte la ediţia a doua, din 2014, academicianul clujean spune că „această recenzie supradimensionată” îşi are rostul pentru că „cele spuse de noi desprea acea carte sunt de actualitate şi pot stârni în continuare interesul cititorilor.” Şi mai ales pentru că „mesajul general al lucrării în cauză este esenţialmente greşit.” Calea urmată de analiza critică a istoricului clujean e următoarea: preia integral structura cărţii lui Lucian Boia şi merge pe firul demonstraţiilor de acolo, dar „întoarce”, sistematic, toate concluziile preopinentului, arătând că acestea sunt fie incomplete, fie eronate. Fiind riguros antitetic, volumul lui Ioan-Aurel Pop nu este uşor de citit. Autorul este însă conştient de acest risc. „Chiar dacă judecata asupra adevărului nu va fi niciodată una – scrie el – şi chiar dacă există mai multe «istorii» diferite, aceste judecăţi şi discursuri despre trecut nu se pot încadra în istoriografie fără să aibă drept scop apropierea cât mai accentuată de ceea ce, dincolo de orice relativitate, numim adevăr...Noi credem că istoricul trebuie să se apropie de adevăr. Altminteri, el încetează de a mai fi istoric, devenind un alt gen de interpret al trecutului... Istoricii, chiar dacă nu vor fi niciodată pur obiectivi, trebuie să încerce să se apropie cât mai mult de acest ideal.”

 

Yasuo Kuwahara, Gordon T. Allred

Kamikaze

Povestea unui pilot japonez din Escadrilele Sinucigaşe

Editura Corint

Traducere din limba engleză de Lidia Grădinaru. Prefaţă de Andrei Sora. Escadrilele de piloţi kamikaze au recrutat băieţi aflaţi la vârsta adolescenţei şi i-au transformat în bombe umane. Ei au devenit piloţi sinucigaşi al căror unic ţel era să moară pentru împăratul lor. În cursul celui de al doilea război mondial, piloţii kamikaze au provocat cele mai mari pierderi din istoria marinei Statelor Unite. Yasuo Kuwahara, la vârsta de cincisprezece ani, a intrat în serviciul militar, unde a îndurat o pregătire brutală şi inumană, a participat la luptele aeriene împotriva aliaţilor, ca în final să scape ca prin minune din misiunea lui sinucigaşă atunci când a fost lansată bomba atomică asupra Hiroshimei. „O autobiografie clasică despre cel de Al Doilea Război Mondial, o lectură absolut terifiantă. Kuwahara descrie ororile războiului într-un mod accesibil şi fascinant.” – School Library Journal

Yasuo Kuwahara avea doar 15 ani în 1944 când a câştigat locul întâi la concursul naţional de planorism al liceelor japoneze. Drept urmare, a fost obligat să intre în serviciul militar pentru a se pregăti ca pilot pe avioanele de vânătoare. După terminarea războiului, a lucrat pentru Guvernul SUA, iar mai târziu a înfiinţat o firmă de succes în domeniul fotografic. A murit pe neaşteptate în 1980.

Gordon T. Allred este de mai bine de patru decenii profesor de engleză la Weber State University în Ogden, Utah. Are un doctorat în scriere creativă şi literatură modernă şi a publicat 20 de cărţi, atât ficţiune cât şi non-ficţiune, alături de numeroase povestiri şi articole. A primit mai multe distincţii pentru activitatea sa profesorală şi pentru scrierile sale, printre care şi Master Teacher Award, Utah Author of the Year şi Utah Fine Arts Creative Writing Award pentru romanul său Starfire. Recent a făcut parte din consiliul de conducere al Hemingway Foundation.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO