Ziarul de Duminică

Povestea unei femei fascinante spusă de ea însăşi/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

24.06.2016, 00:02 272

Chris Bohjalian

Închideţi ochii, luaţi-vă de mână

Editura RAO

„Emily Shepard este o adolescentă sărmană care trăieşte într-un iglu făcut din bucăţi de gheaţă şi saci de gunoi umpluţi cu frunze uscate. Cu câteva luni în urmă, părinţii i-au murit într-o catastrofă nucleară, care a avut loc la fabrica unde tatăl ei era supraveghetor. Se bănuieşte că bărbatul era beat, iar accidentul s-a produs din vina lui. Fiind fiica celui mai urât om din America, Emily simte că viaţa îi este în pericol şi se vede silită să fugă încotro vede cu ochii. După ce îşi găseşte adăpost în casa unui traficant de droguri, adolescenta îşi inventează o identitate nouă, inspirată de poeta ei favorită, Emily Dickinson. Ştie însă că trecutul o va ajunge din urmă, iar ea nu se poate ascunde la nesfârşit.”

 

Vasile George Dâncu

Universul Mama

Casa de editură Max Blecher

Douăzeci de poeme în proză scrise sub formă de epistole adresate Universului Mama, fiinţa cea fără de început şi cea fără de sfârşit. „Faţă în faţă cu cele mai copleşitoare şi mai pândite de stereotipii teme ale poeziei dintotdeauna — Mama şi Iubirea ei esenţială, Viaţa, Timpul, Moartea —, Vasile George Dâncu alege formula încăpătoare a scrisorii târzii către cea dispărută – scrie Irina Petraş. Efectul e radiant. Epistolarul funcţionează perfect, căci intervine firesc amintirea, iar vocea Mamei e încorporată textului memorativ. Sub alchimia versului nostalgic se ivesc valorări arhetipale. Copilăria e recuperată acum, vers cu vers, ca scenă pe care Mama evoluează cu naturaleţe şi face, în acelaşi timp, Istorie. Fiecare poem asumă statura reconstituită a Mamei şi o preface în chiar temelie interioară pentru pasul următor.”

 

I.S. Turgheniev

Un cuib de nobili. Rudin

Editura Litera

Traducere din limba rusă de Mihail Sevastos şi Vladimir Stoian. Două poveşti de dragoste. Romanul Un cuib de nobili, care vede lumina tiparului în anul 1859, este probabil una dintre cele mai cunoscute cărţi ale scriitorilor ruşi. E un roman psihologic foarte gustat şi, ca atare, foarte publicat, inclusiv în româneşte. La fel se întâmplă şi cu „Rudin” al aceluiaşi „cel mai occidental dintre scriitorii ruşi“, cum îl numea G. Ibrăileanu. În ambele romane – un bogat tablou al societăţii ruseşti din secolul al XIX-lea.

 

Gabriel Bota

Sushi

Editura Şcoala Ardeleană

„Poezia lui Gabriel Bota vrea să îndrepte proasta întocmire a vieţii: imediat ce-ţi dai seama că trăieşti propria-ţi viaţă, nu mai trăieşti propria-ţi viaţă, ci doar o reflectare înşelătoare. Şansa ta este să-ţi trăieşti viaţa prin alţii, care te trăiesc şi care, la rândul lor, nu se trăiesc pe ei, te trăiesc pe tine. În viziunea lui Gabriel Bota suntem condamnaţi să trăim în oglinzi străine. Obsesia tânărului poet o avea şi Virgil Mazilescu: «… vei spune că asta e viaţă şi eu voi spune că asta nu e viaţă». E o obsesie care deja autentifică, legalizează un poet adevărat. De aici, poezia lui Gabriel Bota se umple de gesturi şi de amănunte, de scene intime şi de întâmplări mărunte, ca un jurnal intim. De aici, poezia sa devine un fel de aparat de «senzualizare» aproape disperată a lumii. Căci, la Gabriel Bota, până şi abstracţiile sunt senzuale. Nu am mai citit de mulţi ani o poezie atât de simplă, de «prietenoasă». Şi de tristă. O carte care îţi redă încrederea în poezie.” (Ion Mureşan)

 

Stan V. Cristea

Marin Preda

Portret între oglinzi

Editura Aius

Este vorba de un „portret în oglinzi”, virtuale desigur, menit a aduce „mai multă lumină peste unele perioade şi aspecte din viaţa scriitorului, pe baza investigaţiilor de arhivă, peste care am suprapus propriile confesiuni ale scriitorului însuşi şi elemente desprinse din opera sa, dar şi elemente din bibliografia de referinţă a chestiunilor în cauză, fără să avem, cumva, pretenţia că rezultatul este exhaustiv şi definitiv.”(Argument)

„Oglinzile” sunt foile matricole pe care le mai păstrează şcolile prin care a trecut Marin Preda, documentele militare, oamenii care i-au fost apropiaţi ori care l-au cunoscut, cărţile scrise despre viaţa şi opera prozatorului. Deşi, în principal se axează pe perioada „şcolarităţii” şi „anii serviciului militar”, Stan V. Cristea desprinde din „oglinzi” chipul „deplin” al scriitorului, începând din anii copilăriei până la controversata receptare de astăzi.

 

Ecaterina Oproiu
Miss România

Editura SemnE

Nenumăratelor piese de teatru, cărţi de publicistică despre lumea cinematografiei şi volumelor de memorii, Ecaterina Oproiu le adaugă, cu acelaşi talent literar, acest roman autobiografic, „Pentru Costin” şi „Pentru Ileana”, adică dedicat soţului şi fiicei. În mare, este povestea stingerii mamei, după o operaţie a pancreasului, poveste amestecată cu frânturi din copilărie, când tatăl era ademenit de Miss România, stârnind gelozia fără măsură a mamei, cu trimiteri la o carte similară a Simonei de Beauvoir („O moarte uşoară”), cu portretele remarcabile ale multor oameni reali, între care se distinge celebrul medic Dan Setlacek. Un altfel de memorii, romanţate şi ficţionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO