Ziarul de Duminică

Povestea unei orori. „Fenomenul Piteşti ” ajunge la Roma

Povestea unei orori. „Fenomenul Piteşti ” ajunge la Roma

Povestea unei orori. „Fenomenul Piteşti ” ajunge la Roma

Autor: Lucian Vasilescu

16.09.2010, 23:30 58

Comando de ceramişti români în OraşulLuminilor

La Institutul Cultural Român din Paris poate fi vizitată, înperioada 9-21 septembrie 2010, expoziţia de grup "Arta ceramiciicontemporane româneşti" (foto 1). Expoziţia reuneşte un grup de 14artişti: Adela Bonaţ, Aniela Ovadiuc, Bianca Boeroiu, CiprianAriciu, Daniela Făiniş, George Tiutin, Georgiana Cosma, LucianŢăran, Márta Jakobovits, Monika Pădureţ, Romana Mateiaş, SimonaTănăsescu, Titu Toncian, Vasile Cercel. În cadrul Adunării Generalea Academiei Internaţionale de Ceramică, din data de 17 septembrie,vor avea loc sesiunile de conferinţe tematice la care Româniaparticipă cu două comunicări: "Ceramica Contemporană Românească"(text de drd. Romana Mateiaş - artist ceramist, prezentare MonikaPadureţ - artist ceramist) şi "Ceramica Neolitică de pe teritoriulRomâniei" (dr. Radian Andreescu, cercetător la Muzeul Naţional deIstorie al României).

Sunetul tobelor dintr-un templu budist

Eitetsu Hayashi, cel mai bun solist de Taiko (tobe japoneze), vasusţine un concert extraordinar împreună cu Orchestra FilarmoniciiGeorge Enescu, dirijată de Horia Andreescu, în 20 octombrie, ora19.00, la Sala Palatului din Bucureşti (foto 2, 3).
Eitetsu Hayashi va interpreta "Hi-Ten-Yu - A Concerto for JapaneseDrum and Orchestra", lucrare semnată de compozitorul IsaoMatshushita. Prima parte a concertului din seria "MarilorÎntâlniri" va cuprinde lucrări ale lui George Enescu, CiprianPorumbescu, Béla Bartók, Doru Popovici, Tiberiu Olah şi GrigoraşDinicu.
Eitetsu Hayashi, solistul concertului "Hi-Ten-Yu", este o legendăvie în Japonia, fiind considerat artistul care a revoluţionat modulcum este interpretat Taiko. Parte a ceremoniilor budiste şishintoiste, Taiko a devenit un stil specific de percuţie, renumitpentru reprezentaţiile înălţătoare.
Hazashi s-a născut la Hiroshima în 1952 şi a crescut într-un templubudist, ascultând zilnic sutrele recitate de tatăl său. La 19 anicântă la tobe într-o trupă, iar în 1972 înfiinţează legendarul grupde taiko Sado-Ondekoza sau The Demon Drummers of Japan, recunoscutpentru parcurgerea zilnică a 60 de kilometri şi pentru repetiţiiledesfăşurate la temperaturi apropiate de cele de îngheţ.
Preţul biletelor variază între 50 şi 180 de lei. Biletele suntdisponibile în reţeaua magazinelor Diverta, Germanos, Cărtureşti,Humanitas, Domo, Orange, Vodafone şi online, pe www.eventim.ro şiwww.myticket.ro.

London Fashion Week cu designeri români

Institutul Cultural Român din Londra organizează expoziţia de modă"Romanian New Fashion", cu cele mai noi colecţii ale designerilorAgnes Toma, Carmen Secăreanu, Cristhelen B., Diana Nita, IrisŞerban şi Vika Gorencu, selectaţi de Alin Gălăţescu, directorartistic Cluj Fashion Week.
Carmen Secăreanu şi Iris Şerban vor avea, totodată, un stand la"On/Off" - secţiunea designerilor independenţi din prestigioasa"London Fashion Week". Proiectul se desfăşoară în perioada 16-21septembrie la sediul ICR Londra din Belgrave Square, respectiv laVictoria House în Bloomsbury Square, în vecinătatea BritishMuseum.
Acesta este primul proiect dintr-un program permanent de promovarea creaţiei de gen româneşti în Marea Britanie, care va continua înfiecare an pe durata London Fashion Week, cel mai amplu evenimentdin industria modei britanice. Vor fi invitaţi curatori români şibritanici pentru a dezvolta proiecte în colaborare cu ICR. Alăturide secţiunea designerilor consacraţi la London Fashion Week, On/Offactivează din 2003 ca o platformă prestigioasă de lansare pentrudesigneri tineri şi are deja reputaţia de a fi prezentat şi lansatnume celebre precum Jasper Conran, Pam Hogg sau Karen Walker. În2008 şi 2009, designerul român Olah Gyarfas a participat la On/Offcu sprijinul ICR Londra.
Ediţia din acest an include 14 prezentări pe catwalk si 22 destanduri de designer, cu nume recunoscute precum Roksanda Ilincic,Pam Hogg, Jean-Pierre Braganza şi Julian J Smith.
Proiectul "Romanian New Fashion" urmăreşte să multiplice aria deacţiune ICR în domenii de creativitate nevalorificate încă pe piaţainternaţională şi să atingă astfel tipuri noi de audienţă. Partenermedia - revista The One, cu participarea editorului de modă MauriceMunteanu.
Fotografii din colecţiile Carmen Secăreanu şi Iris Şerban (foto 4,5).

"Construcţii" norvegiene în inimaBucureştilor

Expoziţia de artă şi meşteşuguri contemporane norvegiene"Construcţii" (foto 6-8) este deschisă la Muzeul Ţăranului Romândin Bucureşti, sala Irina Nicolau. Organizată de Ambasada Regală aNorvegiei la Bucureşti în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român,expoziţia va putea fi vizitată până pe 17 octombrie, de marţi pânăduminică, în intervalul orar 10.00-18.00.
Expoziţia, semnată de 16 artişti norvegieni, oferă o interpretarecontemporană a artei şi a meşteşugurilor norvegiene. Cele 22 delucrări expuse alcătuiesc o mare varietate de forme şi expresiiconceptuale, unele experimentale, altele profund ancorate întradiţie, toate însă având drept punct de plecare un exerciţiu alpracticii meşteşugăreşti.
"Construcţii" este o expoziţie itinerantă. Ea a mai fost deschisăpublicului din Spania, Irlanda, Rusia, Chile, Coreea de Sud şiIslanda.

"Shaking Shakespeare" deschide stagiunea laTGST

După pauza de stagiune, Teatrul German de Stat Timişoara (TGST)deschide noua stagiune cu spectacolul "Shaking Shakespeare" (foto9), o pastorală tragi-comico-istorică de Lia Bugnar după WilliamShakespeare, în regia lui Radu-Alexandru Nica. Spectacolul are locvineri, 17 septembrie, la ora 19.00 şi sâmbătă, 18 septembrie, laora 19.00. TGST oferă în luna septembrie şi alte trei reluări dinstagiunea trecută. "Aşteptându-l pe Godot" (foto 10), de SamuelBeckett, în regia Christianei J. Schneider, se va juca marţi, 21septembrie, de la ora 19.00, "Grăsani în fustă", de Nicky Silver,în regia Simonei Vintilă, va fi văzut de public sâmbătă, 25septembrie, tot de la ora 19.00, iar capodopera lui Edward Albee"Cui i-e frică de Virginia Woolf?, sub direcţia de scenă a luiMichael Bleiziffer, se va juca miercuri, 29 septembrie, la ora 19.Toate spectacolele se traduc în limba română. Casa de bilete estedeschisă marţi, joi şi sâmbătă, de la ora 10.00 la 13.00, miercurişi vineri, de la ora 10.00 la 13.00 şi de la ora 17.00 la 19.00,precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Claude Lelouch spune povestea unor "Iubiri dintrecut"

Din 24 septembrie, regizorul Claude Lelouch aduce in premiera pemarile ecrane din Romania cea mai recenta productie a sa, filmul"Iubiri din trecut" (in cinematografele: Hollywood Multiplex,Movieplex, CinemaPRO si in reteaua Cinema City (Cotroceni, SunPlaza, Cluj, Bacau).
Filmarile au inceput pe 8 iunie 2009 in Romania, fiind continuateapoi in orasul francez Beaune, localitate in care Claude Lelouch ainfiintat o scoala de cinematografie. Primul ,,Motor!" s-a spus inStudiourile MediaPro din Buftea, regizorul scriindu-si mai departepovestea in locatii celebre din centrul si imprejurimile capitalei:ArCuB, Tribunalul Bucuresti, Teatrul National, Casa Scriitorilor,Palatul Mogosoaia si pe strazile romantice din centrul istoric alBucurestiului.
Din distributie fac parte vedete consacrate ca Anouk Aimee siDominique Pinon, dar si actori la inceput de cariera, precum AudreyDana, Samuel Labarthe, Laurent Couson, Giles Lemaire si Jacky Ido.Pe generic se regasesc si actori romani - Zoltan Butuc, StefanVelniciuc, Ingrid Bisu, Nicolle Gheorghiu si Marie Beldiman.
Filmat in 5 saptamani, "Iubiri din trecut" (foto 11, 12) reusestesa cuprinda intr-un mod ingenios sase decenii de istorie europeanavazute prin ochii personajului principal feminin, Ilva,interpretata de actrita Audrey Dana. Inspirat din cartea luiLelouch - "Ces Annees la", "Iubiri din trecut" prezinta cu multaemotie povestea unei femei al carei curaj si atitudine contureazaperfect silueta eroinei moderne.

"Fenomenul Piteşti" a îngrozit Italia

La Accademia di Romania din Roma a avut loc, recent, prezentareavolumului "Musica per lupi. Il racconto del più terribile attocarcerario nella Romania del dopoguerra" (Marsilio editore, 2010)semnat de Dario Fertilio (foto 13).
Jurnalist la Corriere della Sera, Dario Fertilio este primul şiunicul scriitor italian care s-a dedicat "FenomenuluiPiteşti".
Între 1949 şi 1952 închisoarea din Piteşti a fost teatrul a ceea ceAleksandr Soljeniţîn a numit în Arhipelagul Gulag, «cea mai marebarbarie a lumii moderne». La Piteşti, scrie Dario Fertilio «s-aîntâmplat un lucru... un lucru despre care ar trebui să se tacă datfiind că nu există cuvinte pentru a-l descrie. Gândiţi-vă la spaimacea mai iraţională, la originea oricărei orori şi vă veţi afla pecalea spre Piteşti." Volumul este o mărturie literară despre unuldin cele mai teribile episoade din timpul regimului comunist dinRomânia: "experimentul Piteşti". Torturile aveau ca scop reeducareaopozanţilor regimului prin torturi fizice, psihice şi spirituale deo violenţă greu imaginabilă.
Pe lângă autor, la prezentarea volumului a luat cuvântul regizorulSorin Ilieşiu, care lucrează în prezent la realizarea unui filmdocumentar despre experimentul Piteşti intitulat "Genocidulsufletelor. Fenomenul Piteşti - reeducarea prin tortură". Alăturide ei, dl Paul Dumitrescu, în vârsta de 86 de ani, a adus mărturiidespre torturile de la Piteşti în calitate de supravieţuitor.

Zilele Bucureştilor la Muzeului Naţional al LiteraturiiRomâne

Programul manifestărilor găzduite de MLR în zilele de 17-18-19septembrie 2010:

Vizitarea Expoziţiei permanente (sălile I-VII- etaj) în toatecele trei zile, între orele 10,00-18,00.
Holul şi Rotonda MNLR vor găzdui Expoziţia foto-documentară
O istorie insolită a manuscrisului românesc.
Între orele 10.00 - 12.00 şi 12.00-14.00 se vor desfăşura Atelierepentru elevii din ciclurile primar, gimnazial şi liceal, salaCreion, parter.

Vineri, 17 septembrie, ora 14.00, proiecţia filmului "Caravanacinematografică" (2010, în regia lui Titus Muntean), ecranizaredupă nuvela cu acelaşi nume de Ioan Groşan. Vor fi prezenţi:regizorul Titus Muntean, producătorul Tudor Giurgiu şi regizorulVivi Drăgan Vasile. În Rotonda MNLR.

Vineri, 17 septembrie, ora 17,00 concert cameral cu grupulPhilarmonia. Dirijor prof.univ.dr. Nicolae Iliescu. În RotondaMNLR

Sâmbătă, 18 septembrie, între orele 14.00-16.00, proiecţie defilme documentare pe teme literare, puse la dispoziţie de FundaţiaArte Vizuale. În Rotonda MNLR.

Sâmbătă, 18 septembrie, ora 16.00, recital de poezie şi jazz,cu: Ion Mureşan, Traian T. Coşovei, Ioan Es Pop, Teodor Dună,Bogdan G. Stoian. Prezintă Cosmin Perţa. Muzica: Mircea Tiberian şiNadia Trohin.
În Rotonda MNLR

Duminică, 19 septembrie, ora 14.00, proiecţia filmului "Balanţa"după romanul lui Ion Băieşu, în regia lui Lucian Pintilie.

Duminică, 19 septembrie, ora 17,00, spectacol de teatru:"Neguţătorul de ochelari" de Tudor Arghezi, în regia lui Dan Tudor.În Rotonda MNLR

Accesul publicului este liber.

Expoziţie Ion Lazăr itinerată în judeţulCovasna

La puţin timp după ce a împlinit 50 de ani, pictorul Ion Lazăr,cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, esteautorul unei excelente expoziţii itinerate în mai multe locuri dinjudeţul Covasna. Prima dată, Centrul de cultură de la Arcuş agăzduit icoanele sale în lemn, precum şi o tabăra de restaurareicoane . Apoi a venit rândul Muzeului spiritualităţii româneşti,coordonat de preotul Sebastian Lucian Pârvu, să prezinte lucărilesale. Expoziţia de la muzeul Catedralei ortodoxe din SfântuGheorghe este deschisă publicului până la data de 1 decembrie2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO