Ziarul de Duminică

Povestea unui bărbat extraordinar/ de Ziarul de duminică

Povestea unui bărbat extraordinar/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

24.04.2015, 00:00 97

Laura Hillenbrand – De neînvins. Supravieţuire. Îndârjire. Împăcare. Editura Corint. Traducere de Roxana Caludia Olteanu, Roland Schenn, Tomas Ritner. Prefaţă de Irina-Margareta Nistor.

Povestea unui bărbat extraordinar spusă de o femeie extraordinară.

Laura Hillenbrand este autoarea a două cărţi ajunse pe prima poziţie a topului de bestselleruri din New York Times – „De neînvins” şi „Seabiscuit: An American Legend”, care a fost nominalizată pentru Premiul National Books Critics Circle, a câştigat Premiile Book Sense Book of the Year şi William Hill Sports Book of the Year, a ajuns pe cincisprezece liste cu cele mai bune cărţi ale anului şi a inspirat filmul „Cursa secolului”, nominalizat la şapte premii Oscar, inclusiv pentru „Cel mai bun film”. Laura Hillenbrand este consultant pentru filmul artistic realizat de Universal Pictures pe baza cărţii De neînvins, iar articolul „A Sudden Illness”, publicat de ea în revista New Yorker, a obţinut Premiul National Magazine 2004. A mai publicat în TheNew York Times, Vanity Fair, The Washington Post şi Los Angeles Times. Împreună cu actorul Gary Sinise a pus bazele fundaţiei caritabile Operation International Children, care asigură rechizite şcolare copiilor prin intermediul soldaţilor americani.

Bărbatul extraordinar este  Louis Zamperini. În copilărie, Louis Zamperini a fost un delincvent incorigibil. În adolescenţă, şi-a orientat spiritul rebel spre atletism, descoperindu-şi un talent uimitor, care l-a dus la Jocurile Olimpice de la Berlin. A terminat al optulea la competiţia de maraton, dar chiar şi aşa a reuşit performanţa de a-l impresiona pe Adolf Hitler, care a cerut o întrevedere privată cu atletul. După începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, sportivul a devenit aviator. În luna mai a anului 1943, bombardierul său s-a prăbuşit în Oceanul Pacific şi Zamperini a supravieţuit pe o barcă de salvare vreme de 47 de zile. A urmat experienţa de coşmar a lagărelor japoneze pentru prizonieri de război. La limita rezistenţei, Zamperini a răspuns disperării cu ingeniozitate, suferinţelor cu speranţă, brutalităţilor cu revoltă. Soarta lui, triumfătoare şi tragică deopotrivă, avea să atârne de firul tot mai subţire al voinţei sale. Louis Zamperini a murit în 2014, la vârsta de 97 de ani, răpus de pneumonie.

Angelina Jolie reînvie povestea unui veteran de război din cel de-Al Doilea Război Mondial în cea mai recentă peliculă regizată de ea, „Unbroken” („De neînvins”), pe ecrane de luna trecută şi în România. Acţiunea filmului surprinde traumele unui fost campion olimpic în timpul războiului şi al prizonieratului japonez.

Scenariul filmului a fost scris de fraţii Coen, iar rolul protagonistului i-a revenit lui Jack O’Connell. În film apar şi Domhnall Gleeson, Miyavi, Garrett Hedlund, Finn Wittrock. În cinematografele din România începând cu 23 ianuarie 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO