Ziarul de Duminică

Povestea unui mare actor/ de Ziarul de duminică

Povestea unui mare actor/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

15.08.2013, 23:54 41

Doina Papp

O poveste cu Horaţiu

Editura Allfa

Horaţiu Mălăele este un artist-spectacol, care are la-ndemână toate mijloacele artei. Fenomenul e explicat de unii prin sintagma geniu comic. Iubim la acest mare actor fiinţa aleasă, saltimbancul de geniu născut dintr-o mirabilă sămânţă de creativitate care poate rodi în multe direcţii spre care e chemat talentul său dăruit celor din jur. Şi asta datorită unei nevoi irepresibile de a comunica, pentru că atunci când nu joacă, Horaţiu se gândeşte la o pagină de desen, iar când a terminat o caricatură precis se pregăteşte să intre într-un nou rol sau trasează imaginar liniile unui nou spectacol. În teatru sau în film. Acelaşi şi mereu altul, Mălăele e într-o perpetuă căutare, de aceea între rolurile create la premieră şi succesivele reeditări nu e niciodată asemănarea unei copii la indigo.

O poveste cu Horaţiu încearcă să surprindă freamătul acestui artist complex, începând cu primele sale roluri, continuând incursiunea pe scenele teatrelor care l-au consacrat şi ajungând până astăzi, când a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor şi este atât actor cât şi regizor.

La capătul muncii de mai multe luni la această carte, în care sunt cuprinse mici eseuri închegate într-un portret, fotografii, fragmente din cronici la spectacolele cu sau de Horaţiu Mălăele, o teatrografie, o filmografie, dar şi nişte „Panseuri a la Horaţiu”.

În carte nu vorbeşte Mălăele despre Mălăele, ci vorbeşte Doina Papp despre Mălăele şi personajele întruchipate, vorbesc, prin cronici, critici şi jurnalişti. Autoarea ne prezintă un puzzle şi, dincolo de imaginile ce ilustrează cei 60 de ani de viaţă ai artistului, ne imaginăm, datorită fasciculelor ce izbucnesc din cuvântul pus pe hârtie, chipul unui actor ieşit din comun, chipul unui regizor care actor fiind a vrut să creeze, chipul unui artist plastic deosebit de artiştii plastici şi, nu în ultimul rând, chipul omului născut să trăiască arta. Mălăele poate fi numit şi un artist al cuvântului scris. A scris şi despre maeştrii săi, despre unul vorbind astfel: „Pe vremea Incertitudinii, când el nu ştia nimic despre mine, iar eu nu aflasem totul despre el, Ştefan Iordache era visul bărbaţilor şi dorinţa nemărturisită a femeilor. Apoi el a devenit pe rând dom’ Ştefan, apoi nea Ştefan, apoi nea Fane, iar epigonismul nostru şi-a atins limita, în cele din urmă, cu «bă, Fane»”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO