Ziarul de Duminică

Povestea unui thriller comandat/ de Stelian Ţurlea

Povestea unui thriller comandat/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

05.04.2011, 23:28 23

Ce urmează este povestea primului roman mistery & thrillerromânesc scris la comandă externă. Un editor britanic, MikePhillips, i-a comandat lui Bogdan Hrib, directorul EdituriiTritonic şi autor de romane poliţiste, să scrie, pentru cititoriibritanici, un roman mistery & thriller a cărui acţiune să sepetreacă în România. (Mike Phillips este câştigător alPremiului "Pumnalul de Argint" decernat de Asociaţia Scriitorilorde Romane Poliţiste din Marea Britanie, autor al mai multor romanepoliţiste bestseller). Rezultatul - un roman numit "Ucideţigeneralul", lansat săptămâna trecută, în care autorul a mers maideparte de sugestia editorului şi nu a evitat personaje şiîntâmplări reale.

Bogdan Hrib, născut în 1966, jurnalist şi editor, a fondatEditura Tritonic în 1993, iar primul său roman poliţist, "Filieragrecească", a apărut în 2007. În acel roman apărea prima oarăpersonajul Stelian Munteanu, care se regăseşte şi în "Ucideţigeneralul". Bogdan Hrib este membru fondator al RCWC - RomanianCrime Writers Club -, prima asociaţie din România care doreşte să-ireunească pe cei cu o contribuţie semnificativă la dezvoltarealiteraturii autohtone mystery & thriller.

Romanul "Ucideţi generalul" a fost scris în mare parte laCopenhaga şi în împrejurimi - "o zonă civilizată, deşi un picfriguroasă, spune autorul. Aproape de Nyhavn am găsit, soţia mea şicu mine, un loc minunat unde am putut să-mi adun gândurile atuncicând am simţit nevoia - Brooklyn Cafe. Mai la nord, în Hellrup, ladoi paşi de cea mai lungă stradă din lume, Standvej, un alt locmi-a dat şansa de a scrie printre cărţi..." "Ucideţi generalul"este un thriller captivant, plin de suspans. N-o să dezvăluisubiectul, dar putem spune că cititorul este transportat printranziţia continuă a ultimelelor decenii din istoria României."Stelian Munteanu - amant, asasin şi băiat de Bucureşti - este unerou care poate spune mai multe decât ne-am imagina desprevremurile pe care le trăim" - declară, mulţumit, Mike Phillips.

Cartea se pare că i-a plăcut şi lui George Arion. "Pe editorulşi gazetarul Stelian Munteanu l-am întâlnit în <<Filieragrecească>>, în <<Blestemul manuscrisului>>, în<<Somalia, mon amour>> - spune Arion. Nu şi-a epuizatresursele şi, într-o formă de zile mari, revine, de data asta, caprotagonist în <<Ucideţi generalul>>. Din nou eimplicat în acţiuni tenebroase, iarăşi trebuie să descâlceascămistere de rezolvarea cărora depinde însăşi viaţa sa. Niciodată nul-am văzut atât de îndârjit, de pătimaş, de revoltat. Fiindcă numai suportă atâta minciună în jurul lui. Fiindcă nu mai vrea să fiemanipulat. Angoasele lui sunt angoasele noastre, pericolele care îlameninţă ne pot pândi pe oricare dintre noi, în această lume încare nimeni nu ştie cine e marele dirijor din umbră. Mânuind oscriitură nervoasă, ţesând o intrigă cu multe răsturnări desituaţie, Bogdan Hrib surprinde cu exactitate tribulaţiile unuierou ajuns pe culmile exasperării."


STELIANŢURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie (1968) şifilosofie (1976), la Bucureşti, a fost aproape trei deceniiredactor de politică externă la revista "Lumea", a condus, după1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul "Meridian", dupăcare a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului de ştiri alAntenei 1. Din 1996 lucrează la PRO TV, din 2000 este şi editorsenior al Ziarului de Duminică. Este autorul a zece cărţi depublicistică, zece romane, opt cărţi pentru copii şi douătraduceri. A îngrijit trei albume. A primit Premiul UniuniiScriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), PremiulAsociaţiei Editorilor din România (AER) pentru literatură pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturăpentru copii în 2000 şi Premiul AER pentru roman în 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO