Ziarul de Duminică

Poveştile de dragoste ale spionilor (XVI). Incredibila istorie a lui „mister Butterfly”/ de dr. Alexandru Popescu

O cântăreaţă travestită: Shi Pei Pu

Autor: Dr. Alexandru Popescu

06.03.2014, 23:46 120

În 1988, are loc premiera piesei „M. Butterfly” de David Henry Hwang care, în 1993, se va bucura şi de o ecranizare regizată de David Cronenberg. Titlul face desigur trimitere la opera lui Giacomo Puccini numai că, de data aceasta, personajul „trădat” în „povestea de amor” nu mai este gheişa, ci partenerul ei, diplomatul  Bernard Boursicot ( 1944-) de la Ambasada Franţei de la Beijing.

 

Un copil care nu a existat

 „Incredibila istorie” începe în 1964, atunci când Bouriscot o întâlneşte pe Shi Pei-Pu care i se recomandă ca fiind cântăreaţă la Opera de stat din capitala Chinei. De fapt, Shi Pei-Pu era…bărbat. Provenea dintr-o familie onorabilă, părinţii săi lucrând în învăţământ. Urmează cursuri universitare de literatură şi îşi însuşeşte limba franceză, dar, la un moment dat, la 17 ani, devine cântăreţ şi actor şi agent al serviciului de spionaj chinezesc.

Boursicot şi Shi se întâlnesc - ce este drept destul de rare ori - şi atunci actul sexual se consumă în întuneric, situaţie pe care Bouriscot o atribuie obiceiurilor amoroase chinezeşti. Mai târziu, partenerul diplomatului francez va susţine că niciodată nu ar fi pretins, faţă de diplomatul francez, că este... femeie. Şi totuşi, în 1956, Shi îl informează pe Bouriscot că urmează să nască în curând şi, pentru ca iluzia să fie completă, pretinde ulterior că aceasta s-a şi întâmplat. (?!).

Noul născut, pe care evident, „tatăl” său nu l-a văzut niciodată s-ar fi numit Shi Du Du (Boursicot acceptă să i se atribuie şi numele lui de familie) şi, pentru a fi protejat, este trimis într-o provincie îndepărtată a Chinei. De fapt, acest „copil” este argumentul prin care „mama” sa, îl presează pe diplomatul francez să spioneze, ceea ce el face punând la dispoziţia serviciului de spionaj chinezesc 150 de documente.

Probabil că diplomatului francez ar fi trebuit să-i de gândit însăşi faptul că, în limba chineză, numele „iubitei” lui înseamnă „revoluţie culturală”.

Boursicot îşi încheie misiunea în China în 1972 şi activează la alte ambasade, între care la Ulan Bator, dar continuă legăturile cu Shi.

„Ridicolpe scară largă”

În 1979, Bouriscot se reîntoarce în Franţa şi pierde legătura cu Shi, dar, în 1982, el reuşeşte să îl scoată din China. Totuşi, convieţuirea unui fost diplomat francez (acum în vârstă de 60 de ani) cu o fostă cetăţeană din China comunistă atrage atenţia contraspionajului francez. Interogat, Bouriscot recunoaşte că pusese la dispoziţia lui Shi 150 de documente secrete. Cei doi sunt arestaţi sub acuzaţia de spionaj pentru China comunistă. Bouriscot argumentează că doar transmiţând documentele secrete putea fi asigurată protecţia lui Shi şi a „copilului” său. Oricât ar părea de ciudat, Bouriscot refuză să creadă că Shi nu era femeie. Se convinge de aceasta numai când poate să o vadă de „iubita” sa dezbrăcată, dar aceasta se va întâmpla (prea) târziu.

În 1983, Boursicot şi Shi Pei Pu sunt arestaţi, iar, în 1986 - judecaţi şi condamnaţi fiecare la câte şase ani de închisoare pentru spionaj.

La scurtă vreme după aceea, Bouriscot încearcă să se sinucidă în închisoare.

În 1987, vor fi graţiaţi de preşedintele Mitterrand, în cadrul iniţiativelor de a pune capăt tensiunilor dintre Franţa şi China.

În tot cazul, în Franţa acest caz a devenit obiectul unui  „ridicol pe scară largă” şi revine din când în când în atenţia opiniei publice.

Shi va deveni cântăreţ al Operei din Paris. Se căsătoreşte şi are trei copii.

Nu îl va mai revedea pe Bouriscot până la moartea sa, în 2009. Înainte să moară afirmă că, totuşi, l-a iubit pe acesta.

 

Spionul care a iubit „o umbră”

În ceea ce îl priveşte pe Bouriscot, acesta îşi va face publică „incredibila sa istorie”  astfel încât va apărea volumul Povestea adevărată spionului care s-a îndrăgostit de o umbră  de Joyce Wadler. I se confesează acestuia că, în timpul studiilor, avusese relaţii homosexuale şi era doritor să cunoască şi o femeie. În volum, este relatată „povestea” pe care Shi i-ar fi spus-o lui Bouriscot dspre o cântăreaţă chinezoaică care ar fi fost obligată să interpreteze în travesti, ceea ce ar fi fost ca un fel de avertisment pentru el de care însă nu a ţinut seama.

Într-un interviu, Shi Pei Pu arată că a fost „fascinat” să aibă relaţii atât cu femei, cât şi cu bărbaţi. În realitate, în ceea ce priveşte relaţia sa lui cu Bouriscot, pe care o consideră  o „poveste frumoasă”, este evident că a fost vorba de o „sarcină” care i-a fost trasată de serviciul chinez de spionaj. De altfel, aceasta reiese şi din volumul publicat de agentul său de legătură Kang Sheng despre „Serviciul secret chinezesc”.

Atunci când a aflat de moartea lui Shi, Bouriscot a declarat: „A făcut atâtea lucruri împotriva mea şi nu a avut milă. Este stupid să joci alt rol. Sunt trist. Placa este curată acum. Sunt liber”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO