Ziarul de Duminică

Poveştile din spatele obiectivului foto/ de Radu Constantinescu

Afişul festivalului

Galerie foto

Autor: Radu Constantinescu

20.05.2016, 00:04 62

Cu numai o săptămână înaintea deschiderii TIFF, clujenii îşi fac încălzirea cu un alt festival de anvergură, din aceeaşi familie artistică: Photo Romania Festival, cel mai mare festival de artă fotografică din ţara noastră şi cel mai important din Estul Europei. Ajunsă la cea de-a şasea ediţie, manifestarea transformă Clujul pentru cinci zile în centrul european al fotografiei. Zeci de fotografi recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional sunt prezenţi, aici, cu expoziţii în premieră şi conferinţe sub genericul Photo Stories. Concertele şi workshop-urile dedicate fotografilor profesionişti şi amatori completează un program bogat şi dens, care se va încheia duminică, 22 mai.

Fără îndoială, cel mai important eveniment al ediţiei 2016 este Photo Stories, o serie de prezentări ale experienţelor de creaţie care au definit arta unor artişti români şi străini, dar şi a unor tehnici sau genuri fotografice specifice. Astăzi şi mâine, în Amfiteatrul Universităţii Sapientia, îşi dau întâlnire 25 de artişti fotografi din 10 ţări europene (Franţa, Serbia, Spania, Suedia, Slovacia, Italia, Marea Britanie, Ungaria, Grecia şi România). Printre invitaţi se numără două dintre personalităţile mondiale ale acestei arte: Korniss Péter − născut în urmă cu 80 de ani la Cluj, câştigător al World Press Photo şi al unui Premiu memorial Pulitzer în 2004 şi Colin Ford, fondatorul Muzeului Naţional de Fotografie, Film şi Televiziune din Marea Britanie.

Speakerii prezenţi la Cluj sunt reprezentanţii unora dintre cele mai importante festivaluri de fotografie din Europa, iar temele pe care le propun asistenţei sunt diverse, mergând de la poveştile transmedia la fotografia de nud, de la locul fotografiei de tip analog într-o lume digitală până la specificul fotografiei de concert, de la colaj ca imagine şi obiect până la imaginile obţinute prin tehnica pinhole.

 

Premieră absolută: fotografii de la Colectiv !

O prezenţă specială în cadrul Photo Romania Festival este cea a lui Miluţă Flueraş, unul dintre cei mai valoroşi fotografi de concert români, supravieţuitor al incendiului din clubul Colectiv. Artistul va vorbi despre încercarea prin care a trecut în seara de 30 octombrie 2015, dar şi despre experienţa sa ca fotograf de concert. Cu acest prilej, el va prezenta, în premieră, expoziţia-tribut „Taking my time to pay an homage”, care cuprinde fotografiile realizate înaintea incendiului, în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity. Miluţă Flueraş a reuşit atunci să-şi salveze aparatul de fotografiat, oferind acum o mărturie tulburătoare despre zecile de tineri care se bucurau de muzică şi care, peste câteva minute, nu aveau să mai existe. Alăturăm una dintre imaginile surprinse în seara concertului.   

 

Omul cu o mie de ochi

„În fiecare an, secţiunea festivalului referitoare la Muzeul Fotografiei se concentrează pe un fotograf reprezentativ pentru istoria imaginii româneşti sau internaţionale. În anii precedenţi, s-a pus accent pe fotografi precum Art Shay sau Henri Cartier-Bresson în fotografia lui Victor Boldâr şi Andrei Pandele. Anul acesta, am hotărât să-l readucem în atenţia publicului pe Iosif Berman”, a declarat Sebastian Vaida, directorul artistic al Photo Romania.

Cine este Iosif Berman? Unul dintre cei mai importanţi fotografi români din toate timpurile, cel pe care Geo Bogza îl supranumea „omul cu o mie de ochi”. Născut într-o familie de origine evreiască din Bucovina, Berman restabilea, în perioada interbelică, concepţia originară despre autenticitatea fotografiei în spaţiul românesc şi poate fi considerat, pe bună dreptate, părintele imaginii de reportaj româneşti moderne. Expoziţia dedicată lui, ca şi expunerea susţinută de Cristian Graure în cadrul Photo Stories, îşi propune să prezinte o serie de aspecte ale creaţiei sale fotografice mai puţin cunoscute publicului.

Să mai consemnăm şi alte momente importante ale Festivalului. În prima zi, acesta a găzduit cea de-a doua ediţie a Wedding Stories, un inedit eveniment dedicat fotografiei de nuntă. Conferinţa s-a bucurat de prezenţa unora dintre cei mai valoroşi fotografi de nuntă din Europa: Fabio Mirulla, Marco Miglianti şi Mait Jüriado. Invitaţii Wedding Stories au câştigat împreună peste 45 de premii internaţionale în competiţiile de gen şi au avut ce povesti (cu imagini!) despre experienţele lor profesionale, ca şi despre secretele unei fotografii de eveniment reuşite. Ieri, a fost vernisată Photo Romania 4 All, o expoziţie colectivă a celor mai buni fotografi români contemporani. Cu acest prilej a fost lansat şi albumul cu acelaşi titlu.

În acest week-end, Festivalul îşi extinde prezenţa la Turda. În salina vizitată anual de peste jumătate de milion de turişti vor avea loc proiecţii de film documentar: The Salt of the Earth, România sălbatică, Fascinaţia meşteşugului, Omul cu o mie de ochi sau Challenge Boundaries. Proiectul e realizat în colaborare cu Noa Events, Primăria Turda şi Salina Turda.

 

Pe când un Muzeu al fotografiei?

Cea de-a şasea ediţie a festivalului constituie un prilej important de continuare a campaniei de strângere de semnături pentru înfiinţarea unui Muzeu dedicat imaginii în România. Prezenţa lui Colin Ford, iniţiatorul instituţiei similare de la Bredford (Anglia), oferă o oportunitate organizatorilor care vor să urmeze experienţa modelului englez. Muzeul va fi organizat pe patru secţiuni – fotografie, film, mass media şi comunicare publicitară. „Proiectul nostru de înfiinţare a unui Muzeu al Imaginii a început acum patru ani, când am organizat o expoziţie temporară de aparatură fotografică la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. O astfel de iniţiativă, însă, ar avea nevoie de o locaţie permanentă, care să asigure condiţiile necesare bunei desfăşurări a unor workshop-uri, proiecţii de film, conferinţe şi care, desigur, să fie un spaţiu expoziţional amenajat corespunzător”, a spus Cătălin Balog Bellu, iniţiatorul Photo Romania Festival. Proiectul este susţinut de trei prestigioşi parteneri clujeni (Universitatea de Artă şi Design, Universitatea Sapientia şi Universitatea „Babeş-Bolyai”), alături de Beard Brothers şi Webbits.

Ediţia a şasea aduce cu sine consolidarea poziţiei importante pe harta festivalurilor de profil din Europa a evenimentului născut la Cluj. Photo Romania Festival continuă proiectul Industry Days, lansat cu trei ani în urmă din iniţiativa echipei Photo Romania, prin invitarea reprezentanţilor a 20 dintre cele mai importante festivaluri dedicate fotografiei de pe continent, care vor avea aici cea de-a treia întâlnire a reţelei organizatorilor europeni de festivaluri ale artei fotografice.

 

Festivalul este organizat de Asociaţia Photo Romania, prima sa ediţie având loc în 2010.

Proiectul Photo Romania 2016 este finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. Evenimentul e realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO