Ziarul de Duminică

Povestiri de pe Dealul Negru şi alte desene/ de Daniel Nicolescu

Povestiri de pe Dealul Negru şi alte desene/ de Daniel Nicolescu

Povestiri de pe Dealul Negru şi alte desene/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

02.06.2011, 23:17 160

Pagina de gardă a spectaculosului site creat de Dan LiviuStănescu (atelier-xx.net) este vegheată de un citat din Ludwig Miesvan de Rohe. E vorba de o profesiune de credinţă a arhitectului, pecare webmaster-ul, cel puţin, pare că şi-o asumă integral: "Forma,ca scop în sine, este doar formalism. Un formalism pe care îlrespingem, tot aşa cum respingem Stilul, care nu constituie unadintre aspiraţiile noastre." Atât de radicala sentinţă îl urmăreşteînsă pe Dan Stănescu nu doar în spaţiul căruia i-a dedicat vocaţiasa fundamentală şi înlăuntrul căruia a devenit profesionist -arhitectura - ci şi în plastică. Un domeniu pe care el, nu fără ooarecare doză de cochetărie, îl declară ca fiind un "violond'Ingres". (Artistul afirmă că aventura sa plastică reprezintă doarrodul unor momente de "pauză şi reflexie", iar nu de trudăsusţinută.) Deşi are un stil de o desăvârşită acurateţe, deşi estedevotat expresiei şi ţinutei riguroase a desenului, Dan Stănescutânjeşte, în fiecare din evoluţiile sale grafice, să comunicesensuri, de multe ori în ordine etică. Chiar peisajele sale (depildă licornele rătăcite printre vrejurile unor flori uriaşe)vorbesc despre puritatea de la rădăcina lucrurilor, despre valorileascunse care ne salvează. Pentru el, stilul este doar vehicululcare îi aduce ideile la lumină.

Mă gândeam, încercând să calific naturaleţea cu careinvesteşte har în toate acţiunile sale, la vorba sarcastică a unuicontemporan care, vorbind despre un confrate, spunea: "E scriitorprintre diplomaţi şi diplomat printre scriitori", vorbe ce atestaufaptul că, şi colo şi colo, colegul era un ageamiu. Contemplândselecţia lucrărilor lui Dan Liviu Stănescu din expoziţiaretrospectivă de azi*, mă simt nevoit să întorc pe dos vorbeleacestea de duh: Dan Stănescu este arhitect printre arhitecţi şi,iată, aici voiam să ajung, grafician între graficieni.

Arhitectul Dan Liviu Stănescu s-a născut la Bucureşti, în 24aprilie 1953. După absolvirea Institutului de Arhitectură "IonMincu" din Bucureşti a fost scenograf la StudiourileCinematografice Buftea şi arhitect la Oficiul de Expoziţii alMinisterului Culturii. În anii 80 participă cu lucrări la Trienalade Design (1983) şi la Bienalele de Grafică (1984 şi 1988). În 1987câştigă premiul I la Expoziţia Internaţională de Grafică de laParma. În 1989 se stabileşte în Italia. Devine membru al OrdinuluiArhitecţilor din Milano, lucrează ca arhitect, dar se ocupă şi dedecoraţiuni interioare, continuă să fie pasionat de grafică, iarapoi îşi extinde activitatea la grafică pe calculator, web design,crearea de site-uri. Participă la diferite expoziţii, obţinând în1990 premiul II la Expoziţia Internaţională de Grafică de la Parma,iar în 1993 primeşte premiul şi diploma de onoare la Marele ConcursInternaţional de Pictură "Culoare şi căldură în Milano Centrale".În 2002 prezintă circa 60 de lucrări de grafică, pictură şi designla expoziţia organizată la Institutul Român de Cultură şi CercetareUmanistică de la Veneţia. Îşi continuă activitatea ca arhitect atâtîn Italia, cât şi în România. Se stinge fulgerător din viaţă laBucureşti în, 4 octombrie 2010.

*) Dan Liviu Stănescu, Povestiri de pe Dealul Negru,Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti, 26 mai-10 iunie.Vernisajul expoziţiei a fost însoţit de lansarea volumului denuvele scris şi ilustrat de artist, intitulat "Povestiri de peDealul Negru".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO