Ziarul de Duminică

Povestiri scandaloase/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

26.09.2014, 00:18 60

Hector Abad Faciolince

Suntem deja uitarea ce vom fi

Editura Curtea veche

Traducere din limba spaniolă şi note de Mariana Şipoş. Colecţia Byblos. Prefaţă de Mario Vargas Llosa: „Este foarte greu să încerci să sintetizezi ceea ce este «Suntem deja uitarea ce vom fi» fără să-i trădezi spiritul, pentru că, asemenea tuturor capodoperelor, cartea este multe lucruri în acelaşi timp. A spune că este o carte de memorii despre familia şi tatăl autorului – care a fost asasinat de un ucigaş plătit – e adevărat, dar neispirat şi infim, pentru că această carte este în acelaşi timp o copleşitoare imersiune în infernul violenţei politice columbiene, în viaţa şi sufletul oraşului Medellin, în obiceiurile şi aspectele mărunte ale vieţii, în intimitatea şi grandoarea unei familii, o mărturie delicată şi subtilă a iubirii filiale, o poveste adevărată care este în egală măsură o superbă ficţiune şi una dintre cele mai elocvente pledoarii care s-au scris în timpurile noastre şi în toate timpurile împotriva terorii ca instrument politic.”

 

Bottom of Form

Florin Irimia

Câteva lucruri despre tine

Editura Polirom

Editorii: „Un bărbat îi spune unui «doctor» povestea sa: deşi îşi dispreţuieşte tatăl, pe zi ce trece îi seamănă tot mai mult. Dezastrele se ţin lanţ în viaţa lui încă din copilărie, când, după divorţul părinţilor, mama (cu probleme la fel de mari ca şi tatăl) îi moare într-un accident de avion. Pe măsură ce se «maturizează», el transformă seducerea femeilor într-o adevărată obsesie, fără să conştientizeze prea bine acest lucru. Ori de câte ori încearcă să schimbe ceva, viaţa îl pune cu botul pe labe, toate relaţiile sale terminându-se printr-o tragedie. Moartea pare să-l însoţească la fiecare pas, dar nu-l atinge niciodată. Asta până ce într-o zi se hotărăşte s-o cheme la el. Nu înainte însă de-a mai face o ultimă confesiune.”

În noul său roman, conceput sub forma unei discuţii pacient-terapeut, Florin Irimia expune motivaţiile unui sinucigaş înainte de a face gestul final.

 

James Patterson şi Mixine Paetro

A 8-a mărturisire

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Mihaela Buruiană. Cartea apare în seria Women’s Murder Club, în care au mai apărut alte şapte titluri de romane poliţiste. „La o petrecere, cuplul cel mai strălucitor din San Francisco este luat în vizor de un criminal şi apoi ucis în propria locuinţă. În lipsa oricăror probe, pare crima perfectă. În timp ce detectivul Lindsay Boxer investighează moartea celor două celebrităţi, un predicator itinerant este executat cu brutalitate. Reportera Cindy Thomas cercetează acest caz neglijat de poliţie şi descoperă că victima ascundea nişte secrete întunecate. În acelaşi stil concis şi dinamic, cu răsturnări spectaculoase de situaţie, «A 8-a mărturisire» este o lectură care nu dezminte aşteptările fanilor genului thriller.”

 

Stanislas Pierret şi Arnaud Littardi

Operaţiunea Seruven

Doi diplomaţi turci în Franţa

Editura Trei

Traducere din franceză de Laura Marin. In perioada 2004-2008, Stanislas Pierret a fost consilier cultural la Ankara, iar Arnaud Littardi - director al Institutului Francez de la Istanbul. Până atunci fiecare ocupase mai multe posturi diplomatice: primul la Praga şi Budapesta, cel din urmă la Québec, Canberra şi Atena. În anii petrecuţi în Turcia au lucrat împreună şi au legat o prietenie puternică. Astfel că, în 2008, când a primit misiunea de a organiza evenimentul „Anotimpul Turciei” în Franţa, Stanislas Pierret i-a cerut prietenului său, Arnaud Littardi, să-i fie complice şi partener în acest demers. O aventură din care s-a inspirat cartea de faţă, care combină ritmul detectivistic, jurnalul de călătorie şi metafora filosofică. Ahmed şi Sinan, doi diplomaţi recunoscuţi şi apreciaţi, sunt trimişi în misiune la Paris, unde trebuie să se asigure de buna desfăşurare a unui amplu eveniment cultural.

„Operatiunea Seruven“ este menită să schimbe imaginea ţării lor în Franţa, cu ocazia aderării Turciei la Uniunea Europeană.

 

Radu Petrescu

Jurnal.

Ediţie integrală

Editura Paralela 45

Ediţia de faţă prezintă pentru prima oară textul complet al jurnalului lui Radu Petrescu, cel mai important din literatura română. E o restituire monumentală. Autorul, unul dintre cei mai importanti prozatori români, a ţinut jurnal din adolescenţă, din 1946 (de la 19 ani; se născuse în 1927) si până la final, în 1982. Conştient de valoarea notelor sale zilnice, a publicat un prim eşantion în culegerea intitulată Proze. A decupat ulterior secvenţe compacte din caietele anilor 1951-1954 şi 1961-1964 şi, prelucrate, le-a transformat în cărţi de sine stătătoare: Ocheanul întors (1978) şi Părul Berenicei (1981). Când s-a stins din viaţă, lucra la transcrierea şi prelucrarea unui al treilea calup, 1957-1960, publicat postum: A treia dimensiune (1984). Editarea efectivă a jurnalului integral începe în 1999 – sub îngrijirea Adelei Petrescu, soţia prozatorului – cu Catalogul mişcărilor mele zilnice.  Jurnal 1946-1951/1954-1956 si va continua cu Prizonier al provizoratului. Jurnal 1957-1970, Pentru buna întrebuinţare a timpului. Jurnal 1971-1976, Prezent şi în acelaşi timp străin. Jurnal 1977-1982. Rămânea de făcut şi ultimul pas: editarea unitară a jurnalului. Aceasta este o ediţie-reper.

 

Dan Alexe

Miros de roşcată amară şi alte povestiri scandaloase

Editura Humanitas

Prefaţă de Radu Paraschivescu. Dan Alexe este scriitor, cineast, jurnalist, a realizat filme documentare în Cecenia, Afganistan, Pakistan, Kosovo şi Asia Centrală, a aparţinut aşa-numitului „grup de la Iaşi", care în anii '80 a căutat să facă o opoziţie culturală structurată regimului comunist, a părăsit România în 1988 şi acum locuieşte la Bruxelles. Cartea de faţă cuprinde 33 de texte despre care prefaţatorul scrie tranşant: „Rar mi-a fost dat, în ultima vreme, să citesc ceva mai viu şi mai vibrant, mai uman şi mai firesc, mai arzător, mai dramatic, mai curgător şi mai abrupt, mai vesel şi mai trist, mai suculent, mai poznaş, mai poetic, mai ame- şi amuţitor. Şi rar am văzut, de când sunt editor de carte, un asemenea talent în (orgolioasă) desfăşurare.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO