Ziarul de Duminică

Pregătiri pentru Bookfest/ de Stelian Ţurlea

Pregătiri pentru Bookfest/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

25.05.2012, 00:03 71

Noutăţi la Editura Polirom

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de duminică", care au ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor. La "Cartea de literatură" sunt semnalate cărţi aflate deja pe rafturi, între care facem, fireşte, o selecţie. La fel se întâmplă cu cartea de istorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le sunt destinate cronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate alte ori pe larg de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul de volume în curs de apariţie sau în pregătire alegem câte unul pe care îl prezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica "Avanpremieră". În sfârşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitat editurile să ne semnaleze câte o carte aflată în pregătire, să ne prezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fie cumpărată şi citită.

Gellu Naum - Opere II. Proză
Ediţie îngrijită şi prefaţă de Simona Popescu. Ediţie cartonată. Carte publicată şi în ediţie digitală

După integrala poetică Gellu Naum, volumul de proză continuă ediţia de referinţă a operei poetului şi prozatorului suprarealist. Acesta reuneşte, în ordine cronologică, toate cărţile de proză suprarealistă ale autorului, de la Medium şi Teribilul interzis, apărute în 1945, până la Zenobia, romanul publicat pentru prima oară în 1985. Vor urma în seria de Opere un volum de teatru şi altul cu texte de tinereţe, inclusiv texte scrise în colaborare, dar şi manifeste, corespondenţă etc.

"Nu există distincţie între proză şi poezie. Eu socotesc - şi nu numai eu, probabil o mare parte din lumea poeţilor - că poezia şi proza sUnt la fel, sînt acelaşi lucru. Am scris şi proză pentru că aveam nevoie să le spun oamenilor cum am făcut poezie. Ce poezie? Poezia e acelaşi lucru." (Gellu Naum)

Gellu Naum (1915-2001) este unul dintre cei mai importanţi suprarealişti europeni. Poezia sa, proza şi piesele de teatru au fost traduse în engleză (publicate atît în SUA, cît şi în Marea Britanie), franceză, germană, spaniolă, maghiară, sîrbă şi letonă, probînd contribuţia sa la vitalitatea poeziei româneşti celei mai largi audienţe internaţionale. A primit numeroase distincţii literare, iar în anul 2000 a fost propus pentru Premiul Nobel.

Vasile Baghiu - Planuri de viaţă, colecţia Fiction Ltd.Carte publicată şi în ediţie digitală

La patruzeci şi cinci de ani, Vili Barna îşi contemplă viaţa cu un calm netulburat. Glisînd printre planurile temporale, el trăieşte simultan prezentul şi trecutul - şi nu doar ale sale, ci şi ale tatălui pierdut în copilărie, pe care îl regăseşte acum cu ajutorul unui cutremurător jurnal de prizonier în URSS. Vili a trecut, înainte şi după 1989, prin toate frămîntările intelectualului onest care a visat că va ieşi, că vom ieşi cu toţii la liman. După toate adversităţile politice şi sociale ale anilor '90, după trădările şi dezertările din jur, se va concentra asupra familiei sale şi a viitorului imediat. Planurile sale ţintesc spre o viaţă dincolo de graniţe, unde bunăvoinţa străinilor îi poate asigura din cînd în cînd măcar o fărîmă de normalitate.

Vasile Baghiu, inventatorul "himerismului", semnează volume de poeme (Gustul înstrăinării, 1994, Cît de departe am mers, 2008), o culegere de proză scurtă (Punctul de plecare, 2004), un roman (Ospiciul, 2006 - Premiul Uniunii Scriitorilor Iaşi), cronici literare şi eseuri. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al PEN-Club.

Alexandru Ecovoiu - După Sodoma

După o tinereţe libertină şi aventuroasă, Thomas, profesor de etică în Copenhaga, începe să fie preocupat de descendenţa sa. Donator, cândva, pentru o clinică specializată în fecundări in vitro, vrea să-şi vadă copiii -unii, poate, deja tineri adulţi. Identitatea lor, ascunsă în memoria calculatoarelor clinicii, nu poate rămâne la nesfârşit o taină pentru Thomas, care porneşte să-i caute. Pe fundalul rătăcirilor eroului într-o lume care, prizonieră a sexului şi plăcerii, ar avea nevoie de un nou potop purificator, romanul ne vorbeşte despre identitatea profundă a individului, realitatea cuplului şi sensul sexualităţii.

Alexandru Ecovoiu (n. 1943) a debutat în anii '80, iar în atenţia publicului şi a criticii literare a intrat cu adevărat în 1995, odată cu apariţia romanului Saludos (Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 1996; nominalizat la Premiul "LiterArt -XXI", SUA, 1997; Premiul revistei Observator, München, 1998). Romanul a fost tradus în limbile germană, franceză, spaniolă şi sârbă. Confirmarea talentului său a venit în anul 1997, când a fost publicat romanul Staţiunea (Premiul Academiei Române). În 2001 publică volumul Cei trei copii-Mozart (nominalizat la Premiul ASPRO), iar în 2002 romanul Sigma (Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti). De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut Saludos (2004, ediţia a III-a), Ordinea (2005), Sigma (2005, ediţia a II-a), Staţiunea (2007, ediţia a II-a) şi Cei trei copii-Mozart (2008, ediţia a II-a).

Noutăţi la Editura Cununi de stele

Amita Bhose - Sergiu Al-George văzut de noi, indienii. Cuvânt înainte de Carmen Muşat-Coman, prefaţă de Dorina Al-George.

Volumul reuneşte articolele, studiile, recenziile cărţilor lui Sergiu Al-George, traducerea conferinţei pe care acesta a susţinut-o la al V-lea Congres Internaţional de sanscrită de la Banares, însoţită de note ample ale traducătoarei (Amita Bhose), prezentările operei lui Al-George făcute de autoare la Ambasada Indiei, Ramakrishna Mission din Calcutta, scrisori inedite ale Amitei Bhose în care pleda pentru traducerea operei lui Al-George. Dincolo de valoarea ştiinţifică, această carte fiind singura care analizează şi prezintă, din punctul de vedere al unui alt mare specialist în cultura indiană, activitatea de sanscritolog a lui Al-George, volumul are şi valoare memoralistică, deoarece îl cunoaştem şi pe omul Al-George, cel ce se aşeza în bancă, alături de studenţi.

Amita Bhose - De la Durga puja la lumea lui Kalidasa.Emisiuni radiofonice, de. 144 pagini, mai 2012. Cuvânt înainte de Carmen Muşat-Coman. Prefaţă de Emil Burlacu.

Cartea reuneşte, cronologic, emisiunile radiofonice ale Amitei Bhose prezentate în anii 1990 şi 1991 la Radiodifuziunea Română, în cadrul rubricii Răspundem ascultătorilor, realizată de Emil Burlacu. Temele se referă cu precădere, la mitologie, religie, filosofie, istorie, literatură, folclor, Tagore, Eminescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO