Ziarul de Duminică

Premieră cinematografică sold out la Constanţa/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

24.10.2013, 23:37 69

Restaurarea unei mânăstiri

În 2014 se împlinesc 300 de ani de la moartea de martir a domnitorului Constantin Brâncoveanu. Pentru a-l comemora, a fost pornit procesul de restaurare a uneia dintre ctitoriile sale, aflată într-o stare avansata de degradare: biserica Mânăstirii „Sfinţii Voievozi” (foto 1) din oraşul Baia de Aramă (judeţul Mehedinţi).

Asociaţia Predania, artistul fotograf Irinel Cîrlanaru şi compania Vectorpixel şi-au propus să scoată la lumină o comoară de la 1700: fresca originală a mânăstirii din Baia de Aramă, pictată de aceiaşi meşteri iconari care au lucrat şi la Mânăstirea Horezu. Pentru început, la 24 octombrie 2013, a fost lansată campania prin vernisajul expoziţiei cu fotografiile pe care Irinel Cîrlanaru le-a făcut la Baia de Aramă. Expoziţia va fi deschisă timp de trei zile la libraria Predania din Bucureşti (strada Vulturilor nr.8).

Mânăstirea Baia de Aramă nu a fost restaurată niciodata în cei peste 300 de ani de când zugravul Neagoe a lasat scrisă cu litere chirilice, în peretele de apus al naosului, următoarea pisanie: „Cu vrerea Tatălui, a Fiului şi cu săvârşirea Duhului Sfântu au făcut această sfânta biserică dumnealui jupânulu Cornea Brăiloiu velu Banu, dimpreună cu dumnealui jupânului Milco Băiaşul nepotu de frate lui Poznanu căpitan cu toată cheltuiala dumnealoru şi fiind igumenu Vasile arhimandritu în zilele prealuminatului şi bunului creştin Domnu Ion Constandinu Basarab Voievod. Mânăstirea „Sfinţii Voievozi” a fost iniţial una de călugări, dar la reînfiinţarea sa, în 2008, sub jurisdicţia Episcopiei Severinului şi Strehaiei, a devenit mânăstire de călugăriţe.

Cine poate contribui cu bani la campania de restaurare are la dispoziţie următoarele conturi bancare:

Mânăstirea Sfinţii Voievozi
C.U.I.: 23257357

LEI: RO93CECEMH0230RON0524836
C.E.C. Bank - BAIA DE ARAMA
STR. Tudor Vladimirescu, Bl. 1

EURO: RO03CECEMH02C1EUR0524845
USD: RO96CECEMH02B8USD0524850

Cod BIC: CECEROBU

Opera sub clar de… lupă

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită duminică, 27 octombrie, ora 11.00 la programul Opera sub clar de... lupă: sculpturi de Antoine Bourdelle în Colecţia Simu (foto 2), desfăşurat la Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111). 

Se plăteşte doar biletul de intrare în muzeu (15 lei întreg, 7,5 lei redus) fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face doar pe bază de progamare la telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro  până vineri, 25 octombrie, ora 16.00. 

Prezentarea se va concentra asupra creaţiilor realizate de sculptorul francez Antoine Bourdelle, prezente în Colecţia Simu, însă se vor face referiri şi la alte sculpturi create de artişti influenţaţi de Bourdelle. Programul Opera sub clar de ... lupă îşi propune să ofere informaţii despre istoria sculpturilor şi despre autorul lor (ce reprezintă pentru istoria artei, cum se raportează sculpturile alese la ansamblul operei sale) în cadrul unei analize stricte a obiectelor (subiect, compoziţie, simbolism).

Colecţia Elena şi Anastase Simu cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură românească şi europeană. Un loc aparte este ocupat de cele două busturi ale soţilor Simu realizate de Antoine Bourdelle, care a avut un rol deosebit de important în configurarea colecţiei. Anastase Simu l-a cunoscut pe Bourdelle în anul 1913, cu prilejul comandării unui bust pentru soţia sa. Timp de şaisprezece ani prietenia dintre cei doi s-a concretizat în achiziţionarea a numeroase lucrări de sculptură de către Anastase Simu.

 

Zacusca în festival

A IV-a ediţie a festivalului Zacusca Fest (foto 3) se organizează în perioada 25-27 octombrie la cafeneaua Insomnia de pe strada Universităţii nr. 2, Bucureşti. Sunt aşteptaţi toţi autorii de zacuscă pentru a-şi expune creaţiile, dar şi autorii de siropuri, gemuri şi produse apicole.

Punctul culminant al evenimentului – concursul, jurizarea şi degustarea – va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, orele 17.00.

Participarea este gratuită. Înscrierile se fac la adresa: mestesugari@gmail.com. 

 

Cele mai îndrăzneţe filme ale anului la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF conectează din nou publicul bucureştean la cele mai noi tendinţe în cinema. În perioada 11-15 decembrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, cinefilii se vor putea delecta cu selecţii din programele celor mai importante evenimente europene de film, prezentate la Bucureşti prin intermediul parteneriatelor culturale unice în România realizate de BIEFF şi devenite colaborări de tradiţie ale festivalului.
 BIEFF se bucură din 2012 de sprijinul direct al unuia dintre autorii care au scris istorie în cinema-ul contemporan: Peter Greenaway, Preşedintele Onorific al festivalului. Alături de celebrul cineast britanic şi împreună cu invitaţii surpriză ai acestei ediţii, care vor fi dezvăluiţi în curând, BIEFF îşi doreşte să promoveze o dată în plus cinema-ul românesc atât pe plan local, cât şi internaţional.
 La cea de-a patra ediţie BIEFF, pasionaţii de cinema vor avea ocazia unică de a viziona câteva dintre cele mai îndrăzneţe filme ale anului: atât producţii româneşti inedite, cât şi titluri din selecţia celor mai importante festivaluri internaţionale de profil.
 
Pe lângă programele devenite deja de tradiţie, Competiţia Internaţională şi Experimente cinematografice româneşti, în acest an BIEFF lansează trei noi programe, cu totul speciale:

În cadrul Golden Shorts - Best Films in Major Festivals, BIEFF prezintă câştigătorii premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la cele mai importante festivaluri europene de film: Cannes, Berlin, Locarno şi Veneţia.

Programul CINE-DANS din Olanda propune o întâlnire inedită între cinema şi coregrafie.

Miracolul Portughez prezintă în premieră în România cele mai interesante scurtmetraje realizate în Portugalia în ultimii doi ani, filme care s-au bucurat de un impresionant succes în circuitul festivalier internaţional.

Pentru ca experienţa culturală oferită de BIEFF să se menţină la aceleaşi standarde înalte cu care festivalul şi-a obişnuit publicul, din programul de anul acesta nu vor lipsi secţiunile speciale inaugurate în ediţiile precedente şi dedicate filmelor de la:

Quinzaine des Réalisateurs, secţiune a Festivalului de la Cannes al cărei centru de interes îl reprezintă tendinţele radical inovatoare din cinematografia contemporană;

IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam, cel mai important festival european de film documentar, care prezintă în cadrul BIEFF secţiunea sa destinată documentarului experimental şi experimentului documentar, Paradocs;

legendarul Festival de Scurtmetraj de la Oberhausen;

Muzeul Naţional de Artă Modernă Centre Pompidou din Paris;

Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, unul dintre cele mai importante centre de educaţie artistică din Europa, care dezvoltă tinere talente din întreaga lume sub îndrumarea unor artişti recunoscuţi precum Jean-Luc Godard, Tsai Ming-Liang, Bruno Dumont, João Pedro Rodrigues etc.;

EYE Film Institute Netherlands, cea mai importantă instituţie destinată difuzării şi distribuţiei filmului contemporan olandez.

Evenimentele educative vor fi şi anul acesta cât se poate de bogate şi variate: workshop-ul de film realizat în colaborare cu NisiMasa – European Network for Young Cinema le va oferi şansa artiştilor români să lucreze timp de o săptămână împreună cu colegi şi traineri din intreaga Europă, iar la final să îşi adauge în portofoliu încă un film. Seminariile BIEFF precum şi întâlnirile în cadru non-formal vor completa oferta de formare profesională a festivalului.

Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele celei de-a 4-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF. Surprizele vor fi dezvăluite pas cu pas, până pe 11 decembrie 2013, când se va da startul acestei noi ediţii.
 
 

„Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ este sold out la Constanţa

Un proiect cinematografic îndrăzneţ şi caracterizat prin inovaţie, filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ (foto 4)  înregistrează un prim succes chiar înainte de lansarea oficială pe marile ecrane, fiind deja cumpărate toate biletele puse la vânzare pentru spectacolele din premieră, de la cele două cinematografe din Constanţa.

La începutul acestei săptămâni, cele 330 de locuri de la Cityplex şi, respectiv, 353 de locuri de la Cinema City din Constanţa au fost deja cumpărate, spectacolele din 25 octombrie devenind oficial sold out. In cadrul acestor evenimente, spectatorii se vor bucura şi de prezenţa echipei de actori si realizatori ai filmului „Nu sunt faimos, dar sunt aromân“.

Cu acest lungmetraj, regizorul Toma Enache îşi face debutul cinematografic, aducând pe marile ecrane o poveste emoţionantă, vorbită în totalitate în limba aromână, cu o echipa de actori şi realizatori formată aproape integral din aromâni. Adresat publicului larg, filmul va avea subtitrare în limba română.

Cu mult romantism, dar si cu accente umoristice, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ (Nu hiu faimos ama hiu arman) descrie călătoria lui Toni Caramuşat (Toma Enache), un regizor faimos, pornit în căutarea adevărului absolut despre originea neamului său.

Mitul spune că acest adevăr e purtat de Armânamea (Linda Croitoru), ultima descendentă din neamul său. Toni se întâlneşte cu fete din întreaga lume, cu speranţa că soarta îi va scoate în cale adevărul şi femeia la care visează. Le va găsi? Şi, dacă da, cu ce preţ?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO