Ziarul de Duminică

Premiile Prometheus

22.10.2004, 00:00 23



Criticul literar Nicolae Manolescu a primit, joi seara, din partea Fundatiei Anonimul Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia, in valoare de un miliard de lei, iar regizorul Radu Afrim a castigat Marele Premiu pentru Opera Prima si o suta de milioane de lei.



Juriul care a decis aceste premii precum si pe cei opt finalisti - patru pentru Opera Omnia si patru pentru Opera Prima - a fost format din Andrei Plesu (presedinte), Sorin Ilfoveanu - arte vizuale, Dan C. Mihailescu - literatura, Elena Zottoviceanu - muzica si omul de afaceri Sorin Marin, presedintele Fundatiei Anonimul. La categoria Opera Omnia, pe langa Nicolae Manolescu, au mai ajuns in selectia finala pictorul Sorin Dumitrescu, dirijorul Iosif Conta si actrita Coca Bloos. Finalistii la Opera Prima au fost Ciprian Paleologu (arte vizuale), Ioana Baetica (literatura), Romanian Piano Trio (muzica) si Radu Afrim (artele spectacolului). Andrei Plesu, care a prezidat juriul, si-a declarat multumirea ca aceste premii, aflate acum la cea de-a treia editie, s-au institutionalizat. "Este bine ca exista ceva continuu, ritmic, care sa atraga atentia asupra a ceea ce este valoros in cultura romana", a spus Plesu inainte de anuntarea premiilor. El a afirmat ca, la fel ca la fiecare editie, alegerea castigatorului dintre finalisti a fost extrem de dificila, nominalizarile aducand in prim-plan valori egale. ''Acum sunt cu adevarat emotionat. (...) Este cel mai mare premiu pe care l-am primit in viata mea", a declarat Nicolae Manolescu, dupa primirea premiului. Numit de Dan C. Mihailescu "singurul critic roman dupa Lovinescu pentru care autori romani au scris carti", Manolescu s-a numarat printre membrii juriului la editia din 2002 a premiilor.



Si celalalt mare premiant, Radu Afrim a recunoscut ca nu a primit pana acum un premiu atat de important. "Va invit pe toti sa vedeti spectacolele mele din Bucuresti si din tara", i-a indemnat Afrim pe cei prezenti la eveniment. Dan C. Mihailescu l-a felicitat si i-a urat sa-si ia, dupa primirea premiului, "o mansarda la Paris cu vedere spre viata", dupa titlul ultimei piese pe care a pus-o in scena Afrim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO