Ziarul de Duminică

Prima anticafenea din Bucureşti. Plăteşti timpul, nu consumaţia/ de Adriana Stanca

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Adriana Stanca

20.02.2015, 00:08 7662

Seneca Anticafe este singurul loc din Capitală unde plăteşti timpul. Pentru opt lei pe oră, ai acces la zeci cărţi din domenii diverse, reviste, enciclopedii, internet wi-fi, computere, tablete, ligh-desk, proiector, un ecran şi un amfiteatru care, la nevoie, se transformă în scenă. Ceaiul şi gustările sunt din partea casei. Cel mai important, însă, este ca ceasurile petrecute acolo să fie în favoarea ta, ca om, şi nu ca simplu client. „Pentru noi, mai important este să vii aici şi, înainte de toate, să pui accent pe producţie, nu pe consumaţie”, au povestit fondatorii Seneca Anticafe, Anastasia Staicu şi Victor Alexa, într-un interviu acordat „Gândul”.

Strada Ion Mincu. De la Piaţa Regelui, mergi înainte câţiva paşi, spre Piaţa Ion Mihalache, iar la numărul 1 te opreşti. Nu în faţa vreunei pancarte luminoase sau a numelui unui local scris cu litere de-o şchioapă, ci în faţa unei ferestre mari prin care se văd înăuntru rafturi cu cărţi, ceşti cu ceai, iar mai în spate un mic amfiteatru şi câteva mese de studiu. Seneca Anticafe este locul unde vorbele celebrului filosof stoic roman le sunt de căpătâi oaspeţilor: „Nimic nu ne aparţine, doar timpul este al nostru”.

De îndată ce treci pragul Seneca Anticafe şi te hotărăşti să petreci acolo un ceas, două, trei sau oricâte vrei, îţi laşi numele la uşă şi devii Seneca, Cicero sau vreun alt filosof sau scriitor. Fiecare oaspete primeşte un semn de carte inscripţionat cu citatul unuia dintre aceştia şi este înregistrat în calculator. Mai departe, fiecare îşi fructifică timpul cum doreşte: poţi citi, poţi lucra la computer sau pe una dintre tabletele puse la dispoziţie, ai acces la un scanner, la o imprimantă, internet wi-fi, proiector, light-desk, birouri, dar şi o cameră separată unde poţi studia sau discuta în linişte.

Pe lângă toate acestea, există şi o mică bucătărie, unde, când vrei să iei o pauză, îţi poţi face un ceai sau lua o gustare – există un cuptor cu microunde în care îţi poţi încălzi „pacheţelul” adus de acasă, frigider şi chiar o maşină de spălat vase.

Cum şi ce plăteşti? Timpul, nu consumaţia: opt lei pe oră. Iar ceasul „se opreşte” după cinci ore, astfel că după acest interval nu se mai percepe niciun fel de tarif. Totuşi, Anastasia Staicu şi Victor Alexa, cei care au pus totul la cale, spun că accentul este pus pe producţie şi nu pe consumaţie.

„Noi le spunem musafirilor noştri: uite, preţul pentru o oră este opt lei, dar valoarea timpului ţi-o faci tu”, a explicat Anastasia pentru gândul. „Nu vrem ca Seneca Anticafe să fie ca un oricare alt loc, unde ieşi în oraş cu prietenii şi discuţi, poate, nişte lucruri mărunte. Vrem ca locul acesta să fie special, fiindcă aici găseşti resurse frumoase, poţi desfăşura tot felul de activităţi, poţi citi ceva sau poţi lucra la ceva care te ajută pe tine, ca persoană, să te dezvolţi sau să înveţi anumite lucruri utile”, a adăugat colegul său, Victor.

Deşi conceptul de „anticafenea” a apărut iniţial în Rusia şi s-a răspândit ulterior şi în Germania, Franţa şi Italia, în România este relativ nou. Poate şi de asta unii l-au confundat cu altceva.

„Unii au luat totul drept o ceainărie, unde stai şi bei şi mănânci cât poţi timp de o oră... Or, nu despre asta este vorba”, a spus Victor. „Nu le spunem oamenilor să nu consume – sigur că o pot face! –, numai că nu vrem ca asta să fie atracţia acestui loc. Fiindcă noi avem atât de multe lucruri de oferit şi chiar ne-am propus să nu ducem lucrurile în direcţia aceea. Nu vrem să ne transformăm într-o ceainărie sau un loc unde mergi pentru board-games, fiindcă există deja astfel de localuri în Bucureşti. Pentru noi, mai important este să vii aici şi, înainte de toate, să pui accent pe producţie, nu pe consumaţie”, a adăugat el.

 

„Un Cicero care vine aproape zilnic”

Aşa se face că acum, la o lună de la deschidere, din ce în ce mai mulţi bucureşteni înţeleg despre ce-i vorba. Clienţii Seneca Anticafe sunt deopotrivă adolescenţi, adulţi, freelancer-i şi chiar puşti de vârstă mai mică.

„A fost foarte drăguţ: a venit un tată cu doi băieţi şi le-a spus aici mă aşteptaţi după şcoală. Şi, din când în când, amândoi vin aici, îşi fac temele, refac lecţia pe tabla pe care o avem”, a povestit Anastasia. „Mai este şi un psihoterapeut care îşi ţine şedinţele aici, în camera separată de care vă spuneam mai devreme, un profesor de portugheză care ţine meditaţii... Şi mai este un Cicero care vine aproape zilnic şi lucrează – un client care de fiecare dată alege, la intrare, semnul de carte cu Cicero şi, deci, aşa se înregistrează la noi”, a adăugat ea amuzată.

Chiar dacă Seneca Anticafe nu are prea multă „vechime”, ideea înfiinţării ei a apărut de mai mult timp. La început, însă, a fost Editura Seneca, la care au fost publicate volume semnate de filosoful roman: „Despre mânie”, „Scrisori către Lucilius”, „Rămâi cu bine”, „M-ai întrebat de ce”, „Alt timp nu am” şi „Linişte, vă rog”.

„Totul a pornit de la Editura Seneca, al cărei director editorial sunt acum”, a explicat Anastasia Staicu. „Provocarea a fost iniţial de a aduce stoicismul către cititori, către cei tineri, cumva în aşa fel încât să se înţeleagă care este sursa tuturor manualelor de autodezvoltare. Iar pentru asta ne-am folosit tot de ajutorul tinerilor. Am lansat, aşadar, o colecţie de volume intitulată În Doi; ideea era ca un filosof de acum 2000 de ani – noi l-am ales pe Seneca – şi un tânăr din anii 2000 să fie puşi faţă în faţă. Aşa că un tânăr a făcut practic o traducere grafică a pildelor filosofice”, a mai spus ea.

 „Ideea era că textele acestea (din cărţile amintite mai sus, n. red) sunt mai valoroase decât un text filosofic teoretic”, a completat Victor Alexa.

„Ne-am propus ca ele să ajungă la cât mai multe persoane, nu doar la profesori sau studenţi, spre exemplu, deoarece chiar ai foarte multe lucruri de învăţat tu, ca persoană, citind aceste cărţi. După ce am văzut că funcţionează editura şi acest concept, ne-am gândit ca într-un astfel de spaţiu, precum Seneca Anticafe, să facem disponibile mult mai multe lucruri de felul acesta, pentru oamenii care nu au timp să citească sau nu îşi cumpără cărţi... Sau pentru cei care nu au curaj suficient să înceapă: într-o bibliotecă sunt foarte multe cărţi, multe domenii, ai nevoie de o legitimaţie, poate nu ştii unde să cauţi exact şi te simţi stânjenit... Aici însă, intri pur şi simplu, nu te întreabă nimeni nimic, poţi căuta liniştit ce te interesează, iei cartea de pe raft, o citeşti... Dacă ai găsit ceva interesant, dar poate nu ai bani să cumperi cartea dintr-o librărie, poţi să îţi fotocopiezi aici paginile care ţi-au plăcut, poţi folosi light-desk-ul pentru copiere caligrafică, poţi scoate citate, le poţi discuta cu prietenii şi aşa mai departe...”, a mai precizat el.

Zeci de cărţi, reviste şi enciclopedii se află acum pe rafturile Seneca Anticafe. 90% dintre acestea au fost cumpărate, altele au fost aduse de Anastasia şi Victor din propriile biblioteci.

 

O platformă pentru oameni, nu pentru branduri

Absolvent al Facultăţii de Litere şi fost angajat al unui lanţ important de librării, tânărul promite însă că toate volumele au fost atent selectate.

„Din tot ce au editurile, am încercat să alegem tot ce e mai bun şi mai util pentru orice persoană care ne trece pragul. Poate că nu sunt la fel de multe ca într-o librărie, dar chiar dacă ai alege o carte cu ochii închişi poţi fi sigur că nu va fi una proastă. Majoritatea sunt cărţi din domeniul ştiinţelor umaniste, dar sunt şi volume de economie, spre exemplu, de literatură. Sunt de toate, dar toate fundamentale în domeniile din care fac parte”, a precizat el.

În plus, precizează Anastasia, în viitor, Seneca Anticafe va găzdui şi alte evenimente, precum expoziţii sau seminarii de filosofie susţinute de diverşi profesori.

„Vrem ca locul acesta să fie un fel de platformă, dar nu pentru branduri, ci pentru oameni. Pentru cei care vor să facă ceva valoros, noi le venim în întâmpinare. Seneca Anticafe trebuie să fie un spaţiu facil pentru timp valoros”, a afirmat ea.

„Dacă, spre exemplu, tu ai făcut un scurtmetraj şi vrei să-l vadă şi alţii, să discutaţi despre el, poţi veni aici, unde ai un proiector, un ecran de 3x3 metri şi spaţiul necesar pentru a aduce publicul tău. Sau poate vrei să susţii un workshop, dar nu ai încercat până acum, nu ştii cum e... dar ţi-ar plăcea. Poţi să vii aici cu nişte prieteni şi să vezi cum te-ai descurca. Aici ai tot felul de materiale, de lucruri, aşa că poţi să măsori timpul în discuţii interesante, într-o carte citită... De aceea am mers pe ideea aceasta că nimic nu-ţi aparţine, în afară de timp. Restul lucrurilor îţi pot fi luate, în schimb timpul îţi aparţine”, a mai spus Anastasia Staicu în cele din urmă.

 

* Seneca Anticafe este deschisă de luni până duminică, între orele 10:00-22.00.

Reportajul a apărut iniţial în „Gândul”. Fotografii realizate de Dragoş Savu, Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO