Ziarul de Duminică

Prima carte de interviuri cu artişti contemporani/ de Ziarul de duminică

Prima carte de interviuri cu artişti contemporani/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

16.04.2015, 23:48 117

Adina Zorzini

Belvedere

Cincisprezece conversaţii cu artişti contemporani

Editura Trei

Iniţiativa de a scrie o carte de interviuri cu artişti contemporani – mărturiseşte Adina Zorzini în prefaţa cărţii sale – a apărut ca urmare a unei nevoi reale de a acoperi acest gen publicistic, cu  desăvârşire absent până acum în istoria artei româneşti. Este prima carte de interviuri cu artişti apărută în România şi se doreşte a fi un prim pas către o mai bună înţelegere a perspectivei de ansamblu a istoriei artei româneşti în context internaţional. Cartea cuprinde o serie de discuţii cu artişti români contemporani importanţi şi reprezentativi, atât în plan local cât şi internaţional, ai ultimelor cinci decenii, activi în perioada cuprinsă între 1960 şi 2010. Autoarea explică şi titlul. Cartea propune, pe de-o parte, un punct de perspectivă asupra unor privelişti speciale pe care le oferă arta în general şi, pe de altă parte, cincisprezece puncte de „vedere frumoasă” ale fiecăruia dintre cei cincisprezece artişti intervievaţi, în particular. În cele din urmă, datorită contextului informal în care au fost realizate aceste discuţii libere despre artă şi viaţă, cartea se adresează în egală măsură tuturor cititorilor.
Cei cincisprezece artişti intervievaţi de autoarea cărţii sunt: Marius Bercea, Cătălin Burcea, Nicolae Comănescu, Adrian Ghenie, Teodor Graur, Dumitru Gorzo, Ion Grigorescu, Adriana Jebeleanu, Gili Mocanu, Ciprian Mureşan, Dan Perjovschi, Şerban Savu, Mircea Suciu, Sorin Tara, Roman Tolici.


Adina Zorzini, născută în 1982, este critic de artă şi curator. Din 2005 până în prezent a publicat peste 100 de articole de specialitate atât în presa scrisă locală cât şi în cea internaţională; în 2006 a absolvit Facultatea de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universitaţii Naţionale de Artă Bucureşti; începând cu anul 2010 a iniţiat şi organizat seria de întâlniri publice dedicate artelor vizuale Arta La Perete; în 2012 a deschis la Bucureşti propria galerie de artă contemporană, Zorzini Gallery; din 2013 până în prezent este membră a comisiei de profesionişti a Târgului Internaţional de Artă Contemporană Art Market Budapest din Ungaria.

 „Ideea deschiderii unei galerii mi-a venit în 2010, declara ea în urmă cu câţiva ani. Pe parcurs m-am asociat cu Roxana Gamarţ, galeristă şi PR, şi cu Andreea Mogu, grafic designer şi creator de bijuterie. Noul spaţiu a fost inaugurat printr-o expoziţie a lui Nicolae Comănescu şi se numeşte Zorzini Gallery. (...) Ne vom ocupa de introducerea artiştilor pe care îi reprezentăm în exclusivitate în circuitul internaţional al pieţei de artă. Nu vom ezita să încercăm lansarea altor artişti cu potenţial de creştere a cotei. Acest fapt înseamnă participări la bienale, târguri, colaborări şi parteneriate cu galerii şi instituţii din străinătate. (...) Galeria Zorzini este una comercială, deci se raportează la piaţa de artă, asemenea tuturor celorlalte galerii private de la noi. Întrucît piaţa locală este încă în formare, ca să nu spunem inexistentă, singura soluţie de a atinge vizibilitatea este activitatea internaţională.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO