Ziarul de Duminică

Primavara muta

Primavara muta
17.08.2007, 18:22 255

In 1992, un juriu format din personalitati ale lumii stiintifice americane a fost chemat sa spuna care carte a ultimei jumatati a secolului de-abia incheiat a influentat in maniera cea mai profunda gandirea si actiunile umane.

Opera cea mai citata a fost Silent Spring de Rachel Carson, o carte care a fost "rasa" la prima sa recenzie in Time. In 1998, aceeasi publicatie Time alaturi de canalul de televiziune CBS au dat publicitatii un top al celor mai influente personalitati ale secolului XX, care au schimbat vieti si mentalitati umane. Doar 20 de nume pentru fiecare dintre cele cinci compartimente: lideri/ revolutionari, artisti, constructori/ titani, savanti/ ganditori, eroi.
Rachel Carson face parte din acest top, alaturi de nume ca: Albert Einstein, Sigmund Freud, Alexander Fleming, Robert Goddard, Jean Piaget, Edwin Hubble, Ludwig Wittgenstein, Wilbur & Orville Wright.
Silent Spring (sau Primavara muta) poate fi considerata cartea care a stat la baza miscarii ecologiste din intreaga lume, iar autoarea ei, pe buna dreptate, mama acestei miscari. Inainte de a deveni om de stiinta, Rachel Carson se visa scriitoare. Nascuta in 1907 in Springdale -Pennsylvania, din parinti scotieni, urmeaza cursurile Colegiului pentru fete din acelasi stat, dorind sa se specializeze in limba engleza. Este vremea cand trimite diverselor reviste nuvele, povestiri si poeme - unele ii sunt publicate, iar altele, multe, respinse. In anul trei, abandoneaza engleza in favoarea biologiei pe care o urmeaza la Universitatea Johns Hopkins. Se angajeaza la un birou de biologie marina in Massachusetts, iar in 1936 este angajata la "Administratia pentru pescuit", unde scrie texte stiintifice pentru radio si unde va fi numita director peste 13 ani, ramanand aici pana la pensie, in 1952. In tot acest timp, paralel cu activitatea stiintifica, Rachel Carson continua sa scrie articole pentru publicatia Baltimore Sun si carti de popularizare: Lumea subacvatica descrie minunile de sub mari si oceane si, desi cartea nu are un succes nemaipomenit, autoarea simte nevoia sa scrie in continuare acest gen de opere. Urmeaza inca doua carti: Aceasta mare care ne inconjoara si Viata oceanului, care formeaza o trilogie despre fascinanta lume marina. De-abia ultima atrage atentia prin stilul sensibil si elegant de redactare, dar mai ales prin luciditate.
O scrisoare a unui cititor care denunta urmarile deversarii de pesticide intr-o rezervatie de ornitorinci o face pe Carson sa se dedice studierii efectelor DDT-ului asupra mediului, un produs chimic larg utilizat in acel timp. Cercetarile ei se incheaga in faimoasa Silent Spring, publicata in 1962, o carte care descrie o lume pustiita, tacuta, fara cantec de pasari, cu maladii misterioase, cu disparitii de specii, fara paduri si verdeata, cu pesti esuati pe uscat. O lume suferinda si muta. Cu o mare delicatete, autoarea descrie ravagiile pe care le poate face utilizarea masiva a pesticidelor intr-o natura pe care o credem indestructibila. Inainte de Carson nimeni nu a atras atentia asupra faptului ca aceste hidrocarburi clorurate (din care DDT face parte) puteau distruge fara discernamant insecte, pasari, pesti si oameni. Tot ce traieste este iremediabil atins. "Peste tot planeaza umbra mortii. O tacere stranie se-ntinde... Nu este vorba despre vreo vrajitorie sau de un atac inamic care sa fi impus aceasta tacere lumii devastate, sunt chiar oamenii, semenii nostri, care au provocat-o!", spune Carson in Silent Spring. Oamenii din industria chimica si cei care isi vedeau amenintate afacerile cu pesticide au acuzat-o de isterie, au calomniat-o, au injurat-o: "Ea nu este un om de stiinta", aluzie la faptul ca scria carti de popularizare. Si, desi lumea stiintifica mondiala a reabilitat-o peste ani, chiar si oamenii de stiinta contemporani au fost de acord ca Rachel Carson nu era una dintre ei. Dupa ce i-a facut o prezentare condescendenta si i-a ridiculizat "dragostea pentru natura", Times ii ataca opera calificand-o drept "o isterie emfatica"! Aceeasi gazeta o va include 50 de ani mai tarziu in cel mai elitist top al personalitatilor lumii intocmit vreodata de ei.
Silent Spring a cunoscut un succes rasunator si a creat o miscare ecologica de proportii in anii '60. Puterea ei de a influenta mentalitatile a fost uriasa. Nimeni nu se asteptase la asa ceva. Oficialii americani au recunoscut chiar ca toti banii bagati de statul american in cercetare nu le adusesera o asemenea satisfactie. Silent Spring rescrisese harta stiintei mediului.
In 1972, utilizarea DDT-ului este interzisa in Statele Unite in urma investigatiilor unei comisii numite cu ani in urma de insusi presedintele Kennedy, dupa publicarea Primaverii mute, apoi lumea intreaga urmeaza exemplul Americii. Din pacate insa, Rachel Carson nu a mai trait decat doi ani dupa aparitia cartii, fiind rapusa de cancer la 57 de ani, si nu a putut vedea cu ochii ei efectele unei scriituri in care a crezut intotdeauna. Inainte de moartea sa, scria: "E bine sa stiu ca voi continua sa traiesc si ca voi fi asociata lucrurilor bune si minunate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO