Ziarul de Duminică

Primul fond regional cinematografic din România, Transilvania Film Fund/ de Diana Pârvulescu

Primul fond regional cinematografic din România,...

Autor: Diana Pârvulescu

20.02.2015, 00:13 119

Transilvania Film Fund (TFF), primul fond regional din România destinat producţiei de film, va fi lansat în luna aprilie, la Cluj-Napoca, cu un buget anual de 113.000 de dolari, informează hollywoodreporter.com. Proiectul este conceput pentru a atrage cineaştii în regiunea nord-vestică a României, la Cluj-Napoca, oraşul unde se desfăşoară anual Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Fondul va fi folosit pentru a sprijini filme locale şi coproducţii internaţionale, programe de formare şi crearea unei comisii de film.

Primul fond regional din România destinat producţiei de film este creat pe modelul unor fonduri internaţionale similare. Transilvania Film Fund îşi propune să transforme Clujul într-un centru de producţie major în această parte a Europei, să atragă producătorii străini şi români şi să contribuie la dezvoltarea resurselor locale şi a specialiştilor în cinematografie. TFF a fost anunţat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Fondul este dezvoltat în contextul în care la Cluj va fi inaugurat, în următorii ani, un Centru Regional pentru Industrii Creative, ce va cuprinde şi un studio de film. Prin intermediul Transilvania Film Fund, în baza unui concurs de proiecte, vor fi acordate stimulente financiare producătorilor care aleg să filmeze în judeţul Cluj, folosind resurse şi specialişti locali şi contribuind astfel la dezvoltarea unor profesionişti în domenii precum imagine, scenografie, costume şi efecte speciale. Totodată, TFF va sprijini proiectele cineaştilor locali.

Proiectul-pilot, destinat exclusiv scurtmetrajelor şi documentarelor realizate de cineaşti din Cluj, a fost testat la ediţia din 2014 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Ideea fondului a fost iniţiată de preşedintele festivalului, Tudor Giurgiu, şi a fost dezbătută la TIFF încă din 2010, în cadrul unui panel dedicat finanţărilor regionale. „Eu sunt convins că oraşul poate deveni în 10 ani un al doilea important centru de producţie media şi de producţie cinematografică – festivalul e doar o platformă pentru asta. Vom începe să facem filme în regiunea Cluj şi să spargem monopolul Bucureştiului”, a declarat Tudor Giurgiu.

Proiectul este implementat de managerul Cristian Hordilă, împreună cu partenerii TFF: primăria Cluj-Napoca, Universitatea „Babeş-Bolyai”, prin Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea Sapientia, prin Facultatea de Ştiinţe şi Arte, şi Mircea Suciu, managing partner la DSG. Zecile de absolvenţi ai acestor instituţii vor avea, astfel, şansa de a lucra în domeniul pe care şi l-au ales şi îşi vor putea dezvolta o carieră în industria filmului la nivel local.

„Vom susţine filme de lungmetraj, scurtmetraje, documentare şi iniţiative de dezvoltare profesională. Realizatorii de film vor fi invitaţi să depună proiecte şi să câştige finanţările oferite, pe baza selecţiei efectuate de un juriu. Credem însă că principalul câştigător va fi Clujul. Până acum, eram un oraş cunoscut pentru apetitul său de consumator de filme, dar avem şansa să devenim un centru de producţie, ceea ce se traduce prin locuri de muncă, dezvoltarea industriei cinematografice şi a vieţii artistice”, a spus Cristian Hordilă, managerul Transilvania Film Fund.

Transilvania Film Fund, constituit ca un parteneriat public-privat, este inclus în strategia de dezvoltare a oraşului Cluj-Napoca.

Proiectul a atras deja atenţia comunităţii internaţionale de profil. În 2014, Transilvania Film Fund a fost unul dintre cele opt proiecte cu potenţial selectate la cea de-a doua ediţie a SOFA School of Film Agents, un program unic prin intermediul căruia cineaşti proveniţi din anumite regiuni (Europa de Est, Germania, Grecia, Asia Centrală şi republicile din Caucaz) primesc suport şi consiliere din partea unor profesionişti, pe proiecte care pot schimba faţa cinematografiei europene.

Managerul TFF, Cristian Hordilă, a lucrat vreme de zece zile la definirea şi dezvoltarea conceptului Transilvania Film Fund alături de câţiva din cei mai cunoscuţi specialişti din domeniu, printre care Katriel Schory, director executiv al Fondului de Film al Israelului, Roberto Olla, director executiv al Eurimages – fondul Consiliului Europei, Ewa Puszczynska (Opus Film), producătoarea filmului „Ida”, propunerea Poloniei la Oscar, şi Nikolaj Nikitin, iniţiatorul programului SOFA şi selecţioner la Festivalul de la Berlin.

Detalii despre liniile de finanţare şi regulamentul complet vor fi publicate în această primăvară. Ulterior, iniţiatorii Transilvania Film Fund vor demara discuţii şi cu alte oraşe din regiune pentru extinderea acestui program. TFF va adera ca membru cu drepturi depline în CINE-REGIO, organizaţia care reuneşte 43 de fonduri regionale europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO