Ziarul de Duminică

Prin foc şi fum, peste Carpaţi, la Fundata (1916-2012)/ GALERIE FOTO

Prin foc şi fum, peste Carpaţi, la Fundata (1916-2012)/ de Adrian-Silvan Ionescu

Prin foc şi fum, peste Carpaţi, la Fundata (1916-2012)

Autor: Adrian-Silvan Ionescu

25.05.2012, 00:02 516

Corturi albe întinse pe povârnişul dealurilor, steaguri fluturând în vânt deasupra cartierului general, detunături de artilerie şi de armament uşor, fum şi praf, comenzi sacadate şi urale în timpul asaltului: acesta va fi cadrul războinic în care se va găsi orice turist aflat la Fundata în ziua Înălţării şi în următoarele.

Marea schimbare din viaţa liniştită a localnicilor ca şi a vizitatorilor din depărtări se datoreşte faptului că un nou festival militar apare pe firmamentul mişcării de reconstituire istorică din România. Această pitorească localitate montană, aflată la o altitudine de 1275 m, în apropiere de Râşnov şi de Bran, şi la distanţă de 40 km de Braşov, este strâns legată de istoria Războiului cel Mare. În 1916, după doi ani de neutralitate, când România a declarat război Imperiului Austro-Ungar, Fundata a fost primul sat de dincolo de graniţă pe care l-au cucerit trupele noastre, la sfârşitul lunii august. Au fost luaţi prizonieri 3 ofiţeri şi 150 de soldaţi cesaro-crăieşti. Dar, în acea luptă a căzut şi primul ofiţer român, locotenent colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea adjunctul comandantului Regimentului 30 Infanterie "Muscel".

Primăria Fundata organizează, în intervalul 24-27 mai, prima reconstituire a luptei de acum 96 de ani. Pentru coordonarea evenimentului a fost solicitată Asociaţia "6 Dorobanţi" care are deja experienţa mai multor asemenea festivaluri internaţionale ce s-au desfăşurat, începând din 2009, la Râşnov. Au fost invitate o suită de grupuri, deja cunoscute şi cu care s-a colaborat de mai mutle ori, cu succes: "1914-21 Association" din Marea Britanie; K.u.K. Tiroler und Vorarlberg Gebirgsartillerieregiment Kaiser Nr. 14, din Austria; Agency REX, Brno; Císařský a Královský pěší pluk č. 28, Prag; Klub Vojenské Historie 43.pĕši pluk Brno, Klub přátel pluk Karla Vašátky, toate din Republica Cehă; Societatea Naţională "Tradiţia" din Bulgaria; Asociaţia "Datina Străbună" din Oradea.

Pe lângă corturile individuale care vor forma tabăra, fiecare grup îşi va avea propriul cort de comandament, de mari dimensiuni, unde vor fi expuse echipamentul şi armamentul specific precum şi documentaţie privind istoria unităţii pe care o reprezintă. Se va face instrucţie de front şi exerciţii de mânuire a armelor. O bucătărie de campanie va pregăti mâncarea după reţete cazone de epocă. O luptă reconstituită după toate regulile strategiei folosită în teren accidentat, va oferi publicului o felie de istorie vie, aşa cum a fost. Fusiladele, efectele pirotehnice şi atacurile la baionetă vor da mărturie de bărbăţia ostaşilor din ambele tabere la 1916. Vor mai avea loc solemnităţi la monumentul ridicat în memoria colonelului Poienaru-Bordea şi a eroilor ce s-au jertfit acolo. Serile se vor încheia cu proiecţii de filme mute şi spectacole de amatori, cu muzică şi scenete interpretate de soldaţi - aşa cum făceau combatanţi în Marele Război, în momentele de relaxare dintre bătălii. Iubitorii trecutului glorios al patriei sunt invitaţi să participe, în număr cât mai mare, la acest spectacol de istorie vie prin care va fi omagiat eroismul bravilor români care au făcut România Mare. Să devenim, pentru câteva ore, contemporani cu generaţia bunicilor şi străbunicilor care au ştiut să îşi lase în urmă familiile şi interesele curente pentru a răspunde la sunetul goarnei şi la glasul Patriei ce-i chema să o apere şi să elibereze pe fraţii de peste munţi. (Autorul articolului este preşedintele Asociaţiei "6 Dorobanţi")

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO