Ziarul de Duminică

Prin munţii Marelui Război/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

17.03.2016, 23:45 105

Octavian Smigelschi 150, la Muzeul Brukenthal

Exact în ziua în care se împlinesc 150 de ani de la naşterea pictorului Octavian Smigelschi, 21 martie (1866, Ludoş - 1912, Budapesta), artist cu activitate de seamă în pictura monumentală bisericească, se deschide la Muzeul Brukenthal din Sibiu o expoziţie cu lucrări ale marelui pictor al începutului secolului al XX-lea. Operele sale cele mai cunoscute sunt iconostasul şi pictura cupolei din Catedrala Mitropolitană din Sibiu, respectiv Capela Gimnaziului Catolic din Budapesta. Curator – Alexandru Constantin Chituţă. Expoziţia se cheamă Smigelschi 150 (foto 1). În aceeaşi zi, la Biserica Evanghelică din Sibiu va avea loc un concert aniversar.

 

Translation Café No 159

Sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român şi Ambasada Irlandei  a apărut Translation Café No 159 cu Edgar Allan Poe – Mellonta Tauta. Povestire din  revista Godey's Lady's Book, 1849. Traducere în limba română de Anca Gheorghiu, absolventă a MTTLC. Texte paralele (foto 2).

Cu această scriere de Edgar Allan Poe publicată sub formă de texte paralele, atât în engleză, cât şi în română, Translation Café continuă publicarea unor texte traduse de absolvenţi ai Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan. Acesta este debutul lor ca traducători profesionişti.
Scopul acestor cărţi este acela de a îmbina cercetarea cu traducerea şi elucidarea textului. Masteranzii îşi aleg singuri textele. Cel mai adesea, acestea sunt povestiri obscure scrise de autori consacraţi, iar majoritatea dintre ele nu au mai fost traduse în limba română. Povestirile sunt însoţite de note explicative, care se adresează cu precădere cititorului român.
Povestirea din acest număr a fost aleasă şi tradusă din limba engleză în limba română de Anca Gheorghiu, ca parte din disertaţia susţinută în februarie 2016.
Translation Café  No 159 poate fi consultată şi descărcată la adresa de internet:  http://revista.mttlc.ro/

 

Munţii Marelui Război

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia găzduieşte, la Mica Galerie situată în Cannaregio 2211 ‒ 30121 Veneţia, în perioada 18-21 martie, expoziţia de pictură intitulată „Prin munţii Marelui Război” de Piera Benetti (foto 3).

Munţii care au fost teatrul Marelui Război, martori al fracturii dintre oameni, poartă cu ei o memorie tăcută, surdă. Şi chiar acele zile de război, ca o cumpănă a apelor, deschid secolul XX. Despre aceste peisaje, Piera Benetti a hotărât să povestească în expoziţia sa, care-şi găseşte limbajul artistic capabil să reprezinte modernitatea prin experienţa avangardelor. Poetica utilizată de Benetti este aceea a cotidianului în care realitatea, pe care privirea o întâlneşte fără dificultate, profundă şi complexă, ia formă în amplele pete de culoare întinse pe suprafaţa sticlei ‒ utilizată ca suport pentru lucrările sale în ulei ‒, aducând în vedere semnificaţia locurilor, acea  memorie tăcută.

Piera Benetti a obţinut, în 2004, premiul Dioscuri d'Argento al Concursului Soldati oferit de Centrul Pannunzio din Torino. A participat la Premio Firenze 2005 şi a expus, împreună cu alţi artişti selecţionaţi la Palagio di Parte Guelfa. În 2006 este premiată pentru scurtmetrajul său „Le ciliegie  erano mature. 25 aprile 1945/Cireşele erau coapte. 25 aprilie 1945” cu care a participat la secţiunea „Scenariu cinematografic” al premiului Soldati 2006. Participantă la numeroase alte expoziţii şi concursuri la Florenţa (2007 şi 2008), Verona (2013) a inaugurat prima expoziţie personală la Galleria Spazio 6 din Verona. Tot în 2013 a deschis expoziţia personală intitulata Se mi alzo di nottela Open-space della Magnifica din Verona. Între 30 ianuarie-29 februarie 2016 a prezentat expoziţia La stanza di Clarissa 1916-2016, deschisă în Coridorul lung al mănăstirii de pe Insula din San Servolo Veneţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO