Ziarul de Duminică

Profiluri bucovinene/ de Alex Dima

Profiluri bucovinene/ de Alex Dima

Autor: Alex Dima

13.01.2012, 00:03 813

Există în România un loc, o zonă care te cucereşte de cum îi treci pragul. Acolo, oamenii par că au aflat secretul care schimbă culoarea gri, şi te fac mândru că le eşti conaţional. Muncesc din zori şi până seara, păstrează tradiţiile, sunt veseli, ospitalieri şi nu-i auzi să se plângă de ceva. Acest loc se numeşte Bucovina. Un loc binecuvântat de Dumnezeu cu munţi împăduriţi, pajişti cu iarbă grasă, gospodării înstărite, biserici de secole şi oameni faini. Aici, cuvântul "sărăcie" nu prea există. De cum păşeşti aici, parcă intri intr-o altă Românie. O Românie a oamenilor care muncesc şi se bucură de fiecare zi.

Pe o fata a muntelui din Pasul Mestecanis, Sandu Alboi s-a pus pe construit. La prima zapada, pe partia la care lucreaza acum se va schia. Jos in vale a construit deja o cabana. Intr-un fost grajd construieste un restaurant, iar stana e transformata intr-un loc de relaxare.

Peste munte, in centrul Sadovei, doamna Craciunas isi pregatea, cand am ajuns noi acolo, pensiunea pentru Craciun. A inceput afacerea acum cativa ani, cu fonduri europene, iar acum ii merge de minune. De cativa ani munceste zi si noapte in pensiune. In pensiunea doamnei Craciunas canta Mihai Botezat, concurent in doua editii la "Dansez pentru tine".

In bucatarie, trei bucovinence rumene fac vraji printre oalele cu tochitura, ciorba radauteana si papanasi. Fiul patroanei ne explica cum sta treaba cu Bucovina. "Asemenea lui Noica, cel care spunea: ceasul umbla si loveste, vremea sta si vremuieste. Uitati, asta e Bucovina. Asta e definitia Bucovinei."

Vatra Dornei. Echipa de salvamontisti a orasului se ocupa si de adrenalina turistilor. E afacerea lor, iar Petru Ariciuc e seful. Fiecare are si job in oras. Unul e barban, altul e specialist in calculatoare, altul dirijor la corul bisericii.

Iar dupa ce te ostenesc bine, te duc la una dintre pensiunile din zona sa te bucuri de bucatele locului.

Alexandru Scheul pune stampila cu Romania pe marfa care pleca peste tot in lume. A inceput afacerea cu produse din carne acum cativa ani in fostul CAP din Horodnicul de Jos. A luat 1 milion doua sute de mii de euro de la Uniune. Acum este unul dintre cei mai mari afaceristi Bucovina. El conduce si asociatia "Produs in Bucovina". "Am vrut foarte mult sa plec din tara. Pe vremea lui Ceasusescu de vreo trei ori m-au prins... ce bataie am luat si m-au intors inapoi! Va spun sincer. Acum sa ma bata sa ma scoata din tara si nu ma duc..."

La cateva sate mai sus, in Straja, la granita cu Ucraina, dam de mos Aurel, un Mos Craciun in carne si oase. "La anii mei fac bundite... am 67 de ani de cand lucrez la meserie. Dinainte de razboiul mondial de la tatal meu... la mosu lucrarea... cusme..." Intr-o camera, mos Aurel si-a amenajat un atelier. De ani de zile dichiseste aici la bundite. Aurel Comarita a vazut si a trecut prin multe. A prins vremurile cand satul sau se intindea mult peste coama dealului, in Ucraina de astazi.

Straja e rupta de restul lumii, o bucata de istorie vie, iar oamenii locului se straduiesc sa o tina acolo, in istorie. Domnul Dorin preda gratis intr-o casa batraneasca o lectie de istorie, cu dovezi, celor care vor sa-i calce pragul.

Aici, ospitalitatea romanului e la ea acasa. Oriunde intri, iti pun masa cu ce au mai bun. In casa preotului din sat, preoteasa coase de cand se stie costume traditionale pentru papusi.

Iar doua ulite mai la vale, domnul Ioan Cotos mestereste opinci si explica de ce bucovinenii sunt mai altfel. "Stiti din ce cauza? O fost iesita o tara din portiunea Romaniei... o stat ani de zile pana la Suceava. S-o mai cioplit olecuta."

Marginea este celebra pentru oalele din lut. Toate mancarurile si bauturile sunt mai bune in oalele de lut. Afacerea lui Gheorghe Mogopat, olar, l-a purtat peste tot in lume. Centrul de ceramica neagra de la Marginea este unic in Europa. Se obtine pe cale naturala numai prin ardere.

Panaci. Zece kilometri de Vatra Dornei. In fiecare dimineata, laptele de la sute de gospodari ajunge in patria svaiterului, in fabrica doamnei Camelia Zetu. A preluat meseria de la tatal sau care face svaiter inca de la inceputul anilor 50. A luat un milion de euro din fonduri europene, a marit fabrica si a modernizat-o. Este singurul loc din Romania unde se mai produce svaiter. "E regina branzeturilor. Svaiterul. In primul rand nu se face oriunde, numai in bazinul Dornelor si acuma am ramas singura deocamdata." Si, in ciuda crizei, lor le merge bine. Pentru ca muncesc zi si noapte. "Bucovina pentru noi e un colt de rai. Un loc deosebit. De ce svaiterul se face numai in zona Dornelor? La noi nu a fost colectivizat nici inainte de revolutie. Deci pamantul a fost foarte curat. Nu s-a dat cu azotat, nu s-au imprastiat pesticde si solul e curat."

Peste toata Bucovina zboara Dan Cobuz. A preluat pista de langa Vatra Dornei de la primarie. Iar acum preda cursuri celor care vor sa invete sa piloteze. "Nu se scoate bani din asa ceva, dar sunt oameni care renunta la bautura tigari si femei si... ca sa zboare."

O bucata de Romanie altfel, vie, bogata, frumoasa cu oameni vrednici, care straduiesc din rasputeri sa pastreze frumusetea locului, sa pastreze traditiile si autenticitatea. Un colt de rai, pe care il iubesti de cum ii calci pragul. Asta este Bucovina.

Reportaj difuzat de Protv, in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 4 decembrie 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO