Ziarul de Duminică

Proteicul Nae Ionescu/ de Stelian Ţurlea

Proteicul Nae Ionescu/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

05.08.2011, 00:02 105

Nae Ionescu

Drumurile destinului românesc

Editura Vremea

Selecţia textelor şi prefaţa de Miruna Lepuş. Antologia cuprindepeste 40 de articole semnate de Nae Ionescu, publicate în marea lormajoritate în ziarul Cuvântul. "Nae Ionescu - spune editura- a fost omul epocii lui, cu părţi bune şi cu părţi rele -profesor, filosof, directorul unui ziar influent, apropiat alregelui, apoi susţinător al Mişcării Legionare, ortodox practicant,personaj monden. Pentru o cât mai corectă înţelegere a articolelorsemnate de el, acestea trebuie citite în context istoric şiinterpretate prin grila contemporanilor săi, nu prin cea actuală,supusă nevoii de corectitudine că inteligenţă socială... În acestmod, opiniile sale nu vor mai fi etichetate dintru început că fiindextremiste, antisemite, antidemocratice. Miza nu trebuie să fiecondamnarea postumă a lui Nae Ionescu, ci înţelegerea unei epoci,explicarea înclinaţiei către dreapta a tinerilor intelectualiinterbelici, evitarea greşelilor făcute de ei şi continuareaacţiunilor creatoare începute de aceştia." Majoritatea articolelorsunt publicate pentru prima oară în volum şi privesc politicăinternă, economia, politică externă, religia, statul şi monarhia,cultura.

Născut în 1890, Nae Ionescu şi-a început activitatea didacticăla Facultatea de Litere şi Filosofie, catedra de Logică şi Teoriacunoştinţei a profesorului Rădulescu-Motru. În 1926, devineconferenţiar de Istoria logicii şi Metafizică, iar în 1937 primeştetitlul de profesor agregat, ocupând postul doar până în luna iulie1938, când e suspendat din învăţământ, din motive politice. În1926, Nae Ionescu începe să scrie în Cuvântul - al căruiproprietar va deveni în 1928. După ruptura dintre el şi rege, din adoua parte a lui 1933, Nae Ionescu va fi închis de mai multe ori,iar apoi va avea domiciliu obligatoriu. Se stinge din viaţă la 15martie 1940.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO