Ziarul de Duminică

Provincia gesturilor capitale/ de Lucian Vasilescu

Provincia gesturilor capitale/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu

15.06.2011, 23:39 144

Aşa cum se văd ele reflectate în presă, gesturile însemnate,gesturile capitale, sunt aproape o exclusivitate a Capitalei. Dinprovincie mai răzbate, din când în când, câte o poveste sinistră,violentă sau/ şi incestuoasă. Sau câte vreun prăpad provocat, decele mai multe ori, de revărsări de ape. Cum astfel de istorii şievenimente nu au avut loc în localitate, de Petrova nu a auzit(aproape) nimeni.

Petrova este o aşezare rurală din Maramureş, situată pe malulstâng al Vişeului, la 35 de kilometri distanţă de SighetulMarmaţiei. La Petrova, conform noilor standarde ale jurnalismului,nu se întâmplă nimic interesant. Nici nu găseşti, la Petrova,conform aceloraşi standarde, oameni interesanţi. Ce-ar putea fiinteresant în faptul că Ion Petrovai este poet, profesor de limbăşi literatură română în Petrova şi doctor în filologie? Poate fi un subiect de presă faptul că Ion Petrovai, împreună cu fiul său,Alexandru Bogdan Petrovai (doctor şi el, tot în filologie) au pusbazele, în localitatea natală, unei edituri - "Ţara MaramureşuluiPetrova - România"? Nicidecum! Dar faptul că cei doi au reuşit săpublice la editura lor o ediţie (cartonată, cu supracopertă, 320 depagini) Ion Iuga, poet maramureşean idolatrizat (în sensul cel maibun al cuvântului) în Maramureş? Mofturi, nene! Pe cine ar puteainteresa subiectul ăsta? Dar, în cele din urmă, faptul că aupublicat cartea cu pricina prin subscripţie publică? Vax! Dar bine,au participat la subscripţie primarul din Săliştea de Sus(localitatea unde s-a născut Ion Iuga), însoţit de şoferi, educatoare, administratori de firmă, pensionari, asistenţimedicali, directori, impiegaţi, ingineri, electricieni, farmacişti,informaticieni, muncitori. Nici asta nu interesează pe nimeni? Nicifaptul că toţi oamenii ăştia au contribuit cu bani, fiecare dupăputeri, pentru apariţia unei cărţi de poezie? Nu! Subiectul arcădea la orice "şedinţă de sumar".

Pe pagina de gardă a volumului "Ion Iuga - Cel mai frumos bărbatdin Nord", editorii, Ion şi Alexandru Bogdan Petrovai au scris căse pun la dispoziţia "iubitorilor de Bine, de Adevăr şi deFrumos..." a iubitorilor, aşadar, unor repere care au emigratdemult din limba română.

V-am spus povestea asta nu pentru că demersul celor din neamulPetrovai din Petrova de Maramureş mi-ar părea notabil - nici vorbă.V-am spus-o doar aşa, ca pe o ciudăţenie, ceva de genul "găiniicare a născut pui vii" de acum vreo douăzeci de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO