Ziarul de Duminică

Psihologie şi suspans/ de Stelian Ţurlea

Psihologie şi suspans/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

01.09.2016, 23:57 50

O poveste de dragoste cu tentă de roman noir*)  – genul în care Douglas Kennedy e maestru, un scriitor născut în 1955, autor al unor romane traduse în peste 22 de limbi, cu un succes uriaş de piaţă şi apreciat de critică. În 2006, i s-a decernat distincţia de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, iar în 2009 a primit Grand Prix du Figaro, acordat de cotidianul „Le Figaro”. 

Un cuplu de americani pleacă în Maroc să-şi consolideze legătura. El a mai fost însurat şi e un dezordonat financiar, nu-şi asumă sau nu ştie să-şi asume responsabilităţi. Ea este contabil, îi pune finanţele în ordine şi doreşte din tot sufletul copii. Pe care el nu-i poate oferi pentru că, fără să o anunţe, şi-a făcut o operaţie de vasectomie. Ea află secretul în călătoria în Maroc, unde se întâmplă enorm de multe alte lucruri îngrozitoare pentru cuplu şi pentru ea îndeosebi: bărbatul dispare, femeia e acuzată de poliţie că l-ar fi ucis, pleacă în căutarea lui, urmărită de poliţiie dar şi de creditorii bărbatului, traversează în lung şi-n lat ţara, e răpită, violată, scapă ca prin minune salvată de un trib de tuaregi, reuşeşte să revină în capitala ţării şi să se întoarcă şi în America. Singură. Rămâne să-şi refacă viaţa.

Un roman cu o tensiune extraordinară, plin de mister, care îşi ţine cititorul cu sufletul la gură. O scriere superbă.

Ca şi în precedentele sale romane publicate în româneşte de aceeaşi Editură Trei (Jocurile destinului, Tentaţia, Nu pleca..., O relaţie specială, Clipa, Farmecul discret al vieţii conjugale, Cinci zile), Douglas Kennedy se arată a fi un maestru al psiholgiei feminine. Acum mai ridică un număr de probleme: e cuplul o iluzie? Un miraj? Ce vedem în jurul nostru e chiar realitatea sau ce sperăm să fie ea? E posibil să-l cunoşti pe celălalt? „Mi-a plăcut ideea de a suprapune mai multe niveluri de povestire – declara Kennedy. E vorba de intimitatea unui cuplu, exotismului călătoriei, deşertul, o mare aventură, suspansul...” „Milan Kundera mi-a mărturisit  odată că totul există într-o poveste de dragoste după câteva zile. Toate cărţile sunt pe masă. Dar sunt mulţi cei care nu văd ce este sub ochii lor, orbiţi de voinţa de a construi o poveste frumoasă. E ceea ce i se întâmplă lui Robyn, eroina Trădării. Multe femei se vor regăsi în ea: lipsită de încredere în ea însăşi, sedusă de un bărbat frumos şi diferit de ea, vrea cu orice chip să creadă în cuplul său. Realitatea nu-i decât o reprezentare. Contrariile se atrag întotdeauna, ca o fatalitate şi cuplul nu e în cazul acesta decât produsul unei construcţii fantasmatice?”

„Principala nebunie a eroinei mele este că încearcă să aibă un comportament raţional într-un context iraţional.”

 

*) Douglas Kennedy – Trădarea. Editura Trei. Traducere din engleză de Lidia Grădinaru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO