Ziarul de Duminică

Publicistică de vârf/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

09.06.2016, 23:59 37

„Societate şi publicistică” este o colecţie a editurii ieşene Institutul European în care au apărut o seamă de volume valoroase ale unor importanţi scriitori şi profesori universitari. Iată câteva titluri:

 

Mihai Baciu Curierul diplomatic

Volumul cuprinde editoriale, articole de presă şi interviuri publicate de autor in ziare şi reviste de cultură în intervalul martie 2006 - iulie 2009. Toate se referă la situaţii şi evenimente care privesc relaţiile internaţionale, fie ale României, fie ale altor state sau organizaţii internaţionale, dar care privesc direct sau indirect România. Temele abordate sunt extrem de diverse şi reflectă experienţa autorului în domeniul relaţiilor internaţionale atât ca membru al Comisiei de Politică Externă a Parlamentului României şi deputat în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cât şi ca şef de misiune diplomatică a României în străinătate.

 

Codrin Liviu Cuţitaru – Istoreme

„Istoreme este rezultatul unei activităţi publicistice intense a subsemnatului (în  ultimul deceniu), insistând, prin natura sa de analiză mentalistă, pe modificările de identitate survenite în caracterul românesc pe parcursul tranziţiei dinspre comunism către liberalism. Articolele cuprinse în volum au fost apreciate în timp de numeroşii lor cititori, lucru evidenţiat de forumurile ziarelor unde au apărut şi de statisticile media ale publicaţiilor respective. Temele culturale şi etnopsihologice ale analizelor surprind prin noutatea perspectivei, precum şi prin insolitul (adesea) concluziilor la care trimit, iar stilul redactării lor atrage prin nota discretă de umor. Termenul «istorem» vine din poetica noului istoricism şi semnifică, la o inspecţie sumară, «anecdota» finală pe care se întemeiază faptul  istoric. Acesta este, în fond, mesajul de ansamblu al volumului. Istoria nu reprezintă ultimativ decât o sumă de «anecdote» (mai mult sau mai puţin adevărate) care capătă dimensiuni gigantice în imaginarul personal şi colectiv. Autorul încearcă să demistifice aceste «măşti» sobre (uneori chiar sacre) ale istoriei, pentru a-i pune în lumină conţinutul jocular şi – de ce nu – ironic.”  – Codrin Liviu Cuţitaru

 

Viorel Marineasa – Vederi din Timişoara

Volumul însumează articole publicate între anii 2005 si 2008 în cotidianul „Evenimentul zilei” şi în revistele-ghid „24 FUN” şi „Şapte seri”. Se adaugă caâeva editoriale apărute in cotidianul-efemeridă „Fruncea”. Textele din  „Evenimentul zilei”, iniţial găzduite la rubrica „România văzută din...”, întreprind o analiză fără complexe şi fără menajamente a problematicii sociale, politice şi culturale ce marchează „provincia” (in speţă, Banatul) în corelaţie cu evoluţia şi cu strategiile „centrului”, insă mai şi cântăresc comportamentul şi deciziile „centrului” de pe poziţia unei şanse ignorate de cod civico-politic: Proclamatia de la Timişoara. Articolele publicate in „Evenimentul zilei de Vest”, fără a cădea într-un regionalism steril, autarhic, acordă un plus de atenţie temei privind autonomia locală şi cea regională, adesea o coajă încă în căutarea conţinutului, iar alteori o jucărie periculoasă la îndemâna micilor satrapi ţinutali. În contrapondere, articolele extrase din periodicele de infomaţii (culturale şi de tot felul) abordează în registru oarecum relaxat, jucăuş, aceleaşi chestiuni grave, dar semnalează şi ofuri multe şi mărunte care, de obicei, nu-şi găsesc locul în publicaţiile ce se pretind serioase. Textele din volum interferează nonşalant cu pamfletul, cu tableta, cu eseul, cu reportajul, cu proza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO