Ziarul de Duminică

Punctul pe Y/ de Ziarul de duminică

Punctul pe Y/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

20.03.2014, 23:54 27

Octavian Andronic

Cronologie comentată a Mileniului III

Anul 2004 - Continuitate  vs. alternanţă

Fundaţia AlegRO

Prefaţă de acad. Răzvan Theodorescu. Istoria deceniului văzută de jurnalistul şi comentatorul Octavian Andronic a ajuns la volumul al cincilea. Ca şi precedentele volume, şi acesta cuprinde editorialele din colecţia Punctul pe Y. Anul 2004 a fost an de alegeri prezidenţiale şi anul unei schimbări la nivel înalt, al sfârşitului regimului Năstase şi începutului regimului Băsescu. „Cronologiile comentate” ale lui Octavian Andronic sunt enumerări de evenimente, în ordinea desfăşurării lor, dar şi reflecţii asupra sensurilor evenimentelor. Cum spunea nu demult un comentator al precedentelor volume, „evenimentele nu sunt doar consemnate jurnalistic, ci încadrate, corelate, asociate şi interpretate în contexte mai largi. Gazetarul ne dezvăluie cu subtilitate şi inteligenţă mai multe faţete ale subiectului respectiv decât arată factologia propriu-zisă. De aici rezultă valoarea principală a cărţii – şi anume că nu este un jurnal cronologic, ci fresca unei epoci. Ando face gazetărie, nu istorie, dar o gazetărie ce poate fi de folos şi istoriografilor de profesie.”

Academicianul Răzvan Theodoerscu scrie, de altfel în prefaţa sa că „cititorul va degusta în notele lui Ando caracterizări foarte exacte de personaje – de la Vareiu Stoica la Petre Roman, de la Cristian Diaconescu la Mugur Isărescu, de la Dan Voiculescu la Valer Dorneanu, de la Marean Vanghelie la Radu Câmpeanu, după cum va aprecia premoniţii, precum aceea potrivit căreia alianţa PD-PNL e «riscantă strategic», aceea că «machedonul polivalent» George Becali poate oferi surprize sau că Victor Ponta are «muguri de aroganţă».”

Sunt texte de nu mai mult de o filă care surprind o caracteristică, un element esenţial al unui eveniment sau o trăsătură majoră a unui personaj.  Textele au şi umor, potenţat de selecţia „ANDOgrafia zilei” din finalul volumului – câteva zeci de caricaturi apărute şi ele de-a lungul anului 2004.

AFACERI DE LA ZERO